BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

«Φούλαρε» λόγω γρίπης και covid!

-Στο 100% οι νοσηλείες στην Παιδιατρική και την Παθολογική του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου

-Ουρές στα φαρμακεία της Ηλείας, ανάρπαστα τα τεστ και τα αντιβιοτικά

 

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

 

Ισχυρή πίεση δέχεται το Γενικό Νοσοκομείο Πύργου μέσα στην εορταστική περίοδο Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς, καθώς η έξαρση της γρίπης τύπου Α και του κορονοϊού έχει αυξήσει την προσέλευση και τις νοσηλείες, τόσο στον παιδικό πληθυσμό όσο και στους ενήλικες.

Η Παιδιατρική και η Παθολογική κλινική σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της πίεσης και η πληρότητά τους στις νοσηλείες «αγγίζει» το 100%. Όπως ανέφερε στην «Πρωινή» ο διευθυντής της Παιδιατρικής, Μενέλαος Οικονομόπουλος, καθημερινά προσέρχονται στα Επείγοντα κατά μέσο όρο 60 παιδιά, τα οποία στην πλειοψηφία τους διαπιστώνονται με λοιμώξεις του αναπνευστικού.

«Δεχόμαστε μεγάλη πίεση, αφού σε όλες τις διαθέσιμες κλίνες νοσηλεύονται παιδιά, ενώ η καθημερινή προσέλευση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών είναι πολύ αυξημένη. Υπάρχουν ημέρες που μας επισκέφθηκαν μέχρι και 70 παιδιά, ενώ ο μέσος όρος είναι κοντά στα 60 παιδιά. Το 80% αφορά γρίπη τύπου Α’ και το υπόλοιπο 20% κορονοϊό ή άλλες ασθένειες. Όλοι οι γιατροί είμαστε επί ποδός και με ελάχιστο χρόνο ανάπαυσης, γιατί υπάρχουν περιπτώσεις επιπλοκών και τα παιδιά χρειάζονται διαρκή παρακολούθηση», ανέφερε σημειώνοντας ότι δεν έχει χρειαστεί διακομιδή σε νοσοκομείο της Πάτρας και εξέφρασε τον προβληματισμό του για νέα πιθανή έξαρση μόλις ανοίξουν τα σχολεία.

Στην Παθολογική Κλινική, η οποία αντιμετωπίζει και το χρόνιο πρόβλημα της έλλειψης μόνιμων γιατρών, η κατάσταση είναι εξίσου δύσκολη, αφού είναι λίγα τα διαθέσιμα κρεβάτια για νοσηλεία.

Όπως τόνισε στην «Πρωινή» ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου, Σπύρος Πολίτης, τα Επείγοντας δέχονται καθημερινά δεκάδες ασθενείς, τόσο από γρίπη όσο και από κορονοϊό, αρκετοί εκ των οποίων εισάγονται για νοσηλεία.

«Η Παθολογική έχει φτάσει στο 90% της πληρότητάς της. Κύριο αίτιο είναι η γρίπη τύπου Α΄, αφού από κορονοϊό έχουμε μόνον έναν νοσηλευόμενο ασθενή. Οι υπόλοιποι είναι με λοιμώξεις λόγω της γρίπης. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι σε πλήρη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Ανάρπαστα τα… τεστ στα φαρμακεία

Η διπλή έξαρση γρίπης και κορονοϊού, όπως ήταν αναμενόμενο, έχει αυξήσει κατακόρυφα τη ζήτηση των σχετικών τεστ και αντιβιοτικών-αντιιικών φαρμάκων στα φαρμακεία της Ηλείας, αφού έχουν γίνει… ανάρπαστα από τους πολίτες.

Δεδομένου ότι φέτος οι αργίες έπεσαν σε καθημερινές ημέρες και τα φαρμακεία ήταν κλειστά, σχηματίστηκαν «ουρές» πολιτών έξω από τα εφημερεύοντα για να προμηθευτούν τεστ και αντιβιοτικά ή αντιικά φάρμακα, ενώ προσωρινές ελλείψεις διαπιστώθηκαν στις παιδικές αντιβιώσεις.

Πολλές οι νοσηλείες πανελλαδικά

Το κύμα της πανδημίας, που αναμένεται να κορυφωθεί στα τέλη Ιανουαρίου, έφερε έκρηξη των νοσηλειών που το προηγούμενο επταήμερο αυξήθηκαν κατά 37%. Η κατάσταση επιδεινώθηκε συνολικά την περασμένη εβδομάδα, καθώς αύξηση παρουσίασαν η θετικότητα των κρουσμάτων Covid-19, ο αριθμός των κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής και ο αναπνευστικός ιός RSV.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 229 νέες εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό εκ των οποίων οι 64 στην Αθήνα με αποτέλεσμα να ανέρχονται σε 1.478 στα νοσοκομεία όλης της επικράτειας με τους 83 να βρίσκονται στην εντατική.

Οι ειδικοί συνιστούν προσοχή και άμεσο εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων και των ατόμων άνω των 60, ενώ η υποπαραλλαγή JN.1-που αναγνωρίστηκε από τον ΠΟΥ ως υπο-παραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος, εξαπλώνεται ταχέως σε όλο τον κόσμο.

Συστάσεις του ΕΟΔΥ

Μέσα στον Δεκέμβριο είχε συνεδριάσει η Επιτροπή Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας όπου μελετήθηκαν όλα τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα, με τον ΕΟΔΥ να εκδίδει αυστηρές συστάσεις.

1.Είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για το Covid, καθώς και με το εμβόλιο της γρίπης, τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα – όπως συστήνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

2.Είναι εξαιρετικά σημαντικό να χρησιμοποιούμε μάσκα προστασίας σε όλους χώρους υγειονομικών μονάδων (π.χ. Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας), σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων καθώς και σε κλειστές Δομές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσμούς.

3.Ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα), επί συμπτωμάτων, να αναζητούν έγκαιρα ιατρικές συμβουλές, με σκοπό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και άμεση χορήγηση θεραπείας.

4.Είναι απαραίτητο τα άτομα που διαβιούν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και λοιπές κλειστές δομές ευάλωτου πληθυσμού να τηρούν τα μέτρα πρόληψης και να εμβολιάζονται κατά της γρίπης και του Covid με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.

5.Επιπλέον, συστήνεται ισχυρά να τηρούνται από τον γενικό πληθυσμό τα μέτρα πρόληψης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού: υγιεινή των χεριών, συστηματικός αερισμός κλειστών χώρων,απομόνωση επί συμπτωμάτων, συνεχή χρήση μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό, περιορισμός επαφών με ευάλωτα άτομα και πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.








Πηγή
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.