BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

Aυξάνεται ο αριθμός των αντιδημάρχων σε 4 δήμους της Ηλείας


«Αντίδωρο» για την κατάργηση των νομικών προσώπων
Η κατάργηση των νομικών προσώπων στους δήμους, με βάση σχετική διάταξη νόμου και υπό συγκεκριμένες οικονομικές προϋποθέσεις, φέρνει και αλλαγές στον αριθμό των αντιδημάρχων στους δήμους, Έτσι, για κάθε ΝΠ που καταργείται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 27 του ν. 5056/2023, αυξάνεται ο αριθμός των αντιδημάρχων που προβλέπεται στην παρ. 2 του άρθρου 59 του ν. 3852/2010 κατά έναν (1) στον οικείο δήμο, εφόσον ο μέσος όρος του προϋπολογισμού του καταργούμενου νομικού προσώπου των πέντε (5) τελευταίων ετών είναι μεγαλύτερος των εξακοσίων χιλιάδων (600.000) ευρώ”.

Κατά συνέπεια και με βάση τα παραπάνω και σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείο Εσωτερικών, αυξάνονται σε 4 δήμους της Ηλείας όπου καταργούνται τα νομικά τους πρόσωπα οι θέσεις των έμμισθων αντιδημάρχων στους δήμους Πύργου, Ήλιδας, Αρχ. Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.

Ειδικότερα, την αύξηση του αριθμού των αντιδημάρχων φέρενι αντίστοιχα η κατάργηση της ΔΗΚΕΠ στο Δήμο Πύργου, του Ν.Π.Δ.Δ.”Ο Ηλείος” στον Δήμο Ήλιδας, της Κοινωφελούς Επιχείρησης στον Δήμο Αρχ. Ολυμπίας, του Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού, Αθλητισμού, Κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης στον Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, εφόσον βεβαίως πληρούν τον οικονομικό όρο του προύπολογισμού των 600.000 ευρώ ανά Ν.Π.


Έτσι, στο δήμο Πύργου και στο δήμο Ήλιδας από 5 θα έχουμε 6 έμμισθους αντιδημάρχους και στους δήμους Ολυμπίας και Κρέστενας από 4 θα έχουμε 5, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται να αυξηθεί σε κάποιους δήμους και ο αριθμός των άμμισθων αντιδημάρχων.  Στους υπόλοιπους δήμους του νομού ο αριθμός των αντιδημάρχων θα είναι αμετάβλητος, 5 στους δήμους Ανδραβίδας- Κυλλήνης και Πηνειού και 4 στο δήμο Ζαχάρως.

Ωστόσο, προς αποφυγή παρερμηνειών, το ΥΠΕΣ τονίζει ότι: Ο δήμαρχος στους αντιδημάρχους που προσαυξάνονται, στον αριθμό της παρ. 2 του άρθρου 59 του ν. 3852/2010, λόγω της κατάργησης νομικών προσώπων, δεν υποχρεούται να τους αναθέσει αποκλειστικά αρμοδιότητες σχετικά με το αντικείμενο των καταργημένων νομικών προσώπων.  Διευκρινίζεται επίσης ότι ο  αριθμός των άμισθων αντιδημάρχων σε κάθε δήμο δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα τρίτο (1/3) του ανώτατου αριθμού των έμμισθων αντιδημάρχων που μπορεί να οριστούν σε κάθε δήμο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις της παρ. 2 και 2Α του άρθρου 59 του ν. 3852/2010.

Να σημειώσουμε τέλος, ότι ο δήμαρχος δεν υποχρεούται να ορίσει άμισθους και έμμισθους αντιδημάρχους ίσους με τον ανώτατο προβλεπόμενο αριθμό που αναλογεί στο δήμο, άρα δεν είναι υποχρεωμένος να εξαντλήσει τον ανώτατο αριθμό έμμισθων και/ή άμισθων αντιδημάρχων που δικαιούται να ορίσει.


Ο ορισμός της διάρκειας της θητείας των αντιδημάρχων, έμμισθων ή άμισθων, αποτελεί κυρίαρχο αντικείμενο αρμοδιότητας του Δημάρχου και, αφενός δεν μπορεί να είναι μικρότερη του ενός έτους, εκτός αν ο ορισμός ανακληθεί ή ο εκάστοτε αντιδήμαρχος παραιτηθεί, αφετέρου η διάρκεια αυτής δεν μπορεί να παραταθεί










Πηγή
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.