BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

Απότομη «προσγείωση» με τις επιδοτήσεις



«Μουδιασμένοι» παραμένουν οι παραγωγοί της Ηλείας μετά την ολοκλήρωσης της καταβολής των επιδοτήσεων μέσα στις γιορτές, καθώς στην πλειονότητά τους εισέπραξαν ενισχύσεις μειωμένες κατά τουλάχιστον 20% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Η μείωση στη βασική ενίσχυση κυμάνθηκε στο 20%, ενώ η αναδιαμενητική –που αφορά μικρές εκμεταλλεύσεις- έφτασε τα 9 με 10 ευρώ ανά στρέμμα. Παράλληλα, εξαιρέθηκαν από τις πληρωμές αρκετά αγροτεμάχια που απαιτούν επανέλεγχο μέσω δορυφόρου (monitoring) και τα οποία θα πρέπει οι δικαιούχοι γεωργοί να φωτογραφίσουν με ειδική εφαρμογή για να εισπράξουν τα χρήματα.

Υπενθυμίζεται ότι με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική καταργήθηκε το λεγόμενο «πρασίνισμα», που αντιστοιχούσε στο ένα τρίτο της επιδότησης, ενώ αισθητά μειωμένη ήταν και η εξισωτική εξαιτίας της αλλαγής χαρακτηρισμού σε ορισμένες περιοχές της Ηλείας από ορεινές-μειονεκτικές σε πεδινές.

Όπως τόνισε στην «Πρωινή» ο υπεύθυνος του ΓΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Άλκης Κωνσταντόπουλος, περιοχές όπως το Μουζάκι του δήμου Πύργου, το Σέκουλα και η Δαφνούλα στον δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και ορεινές κοινότητες στον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, χαρακτηρίζονται πλέον πεδινές, με συνέπεια τη μείωση της ενίσχυσης.

«Δυστυχώς αυτό που φοβόμασταν επαληθεύτηκε. Ήταν μια κακή πληρωμή για τους παραγωγούς από άποψη χρημάτων, όμως σύμφωνη με τις επιταγές της νέας ΚΑΠ. Δεν ξέρουμε αν αυτό σημαίνει εξελίξεις σε σχέση με αναθεώρηση της ΚΑΠ –διαδικασία που θέλει έγκριση από την ΕΕ- όμως πρέπει να βρεθεί τρόπος να εκμεταλλευτούμε τους πόρους που δίνει η νέα ΚΑΠ, για να αντισταθμίσει με κάποιον τρόπο και σε όποιο ποσοστό είναι δυνατόν, την απώλεια των χρημάτων», ανέφερες σημειώνοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν ότι δεν υπήρχε η κατάλληλη ενημέρωση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προς τους παραγωγούς για τη νέα ΚΑΠ και τις επιδοτήσεις, ώστε να ξέρουν από πριν πώς θα λειτουργήσει η νέα ΚΑΠ και μην πέφτουν από τα σύννεφα βλέποντας πολύ λιγότερα χρήματα στους λογαριασμούς τους.

«Τώρα περιμένουμε να ανοίξει το σύστημα και να γίνουν κάποιες διορθώσεις και προσθήκες οικολογικών σχημάτων. Από εκεί και πέρα, θα περιμένουμε τις πληρωμές για τα Οικολογικά Σχήματα, οι οποίες προσδιορίζονται πιθανότατα για τον Απρίλιο. Επειδή ακούγονται διάφορα, καλό είναι να δηλώνονται οικολογικά σχήματα που εφαρμόζονται κι όχι Σχήματα που τα κάνουμε για να πάρουμε χρήματα, γιατί οι παραγωγοί θα βρεθούν πιο πολύ μπλεγμένοι παρά ωφελημένοι», τόνισε.









« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.