BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

Επιστροφή στις αποβολές


Πως λύνεις το πρόβλημα της ενδοσχολικής βιας; Πως μπορείς να διαλύσεις μια μάστιγα που χαρακτηρίζεται από ένα σοκαριστικό κύμα περιστατικών βίας, σωματικής, λεκτικής, ακόμη και σεξουαλικής; Τα νέα μέτρα κατά του bullying περιλαμβάνουν πλατφόρμες καταγγελιών, ενημερωτικά σποτ κατά της βίας (γεμάτα από εικόνες βίας) και αυστηρές τιμωρίες, όπως η επαναφορά της πενθήμερης αποβολής.
Καλά όλα αυτά που προφανώς… ακολουθούν ένα περιστατικό βίας, τι γίνεται όμως με την πρόληψη; Αν για παράδειγμα στην κοπέλα που χτύπησε μια συμμαθήτριά της έξω από το σχολείο, ο γυμνασιάρχης επιβάλει μια πενθήμερη αποβολή, υπάρχει περίπτωση να μην ασκήσει ξανά βία γιατί απλά έμεινε λίγες ημέρες εκτός του σχολικού περιβάλλοντος; Όχι, η ασπιρίνη δεν φτάνει, αν δεν δούμε την ρίζα της «ασθένειας».

Όλοι οι κοινωνικοί επιστήμονες, δίχως εξαιρέσεις έχουν καταλήξει εδώ και πολλά χρόνια στο συμπέρασμα πως ο πυρήνας της αντιμετώπισης του φαινομένου της βίας μεταξύ ανηλίκων είναι το προλαμβάνειν. Ζητούμενο είναι να το προφτάσεις πριν εκδηλωθεί, με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς στα σχολεία, με επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών, με το να εστιάσεις στην καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και του αλληλοσεβασμού στα παιδιά.

Όλα τα άλλα είναι ένα πρόχειρο «ξεσκόνισμα» σε ένα ακραία τοξικό περιβάλλον. Πρόσκαιρες λύσεις και εύκολες οδοί, σα να προσπαθείς να γιατρευτείς από μια φαρυγγίτιδα με καραμέλες για το λαιμό, όπως μου είπε χαριτολογώντας μια φίλη εκπαιδευτικός.








« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.