Αν ψάχνετε ειδυλλιακή παραλία να χαλαρώσετε απ’ όλα τα βάσανα της καθημερινότητας, δεν ψάχνετε προφανώς κάτι τέτοιο.
Γιατί εδώ κάτω από τον μανδύα του φυσικού κάλλους κρύβονται μεγάλοι κίνδυνοι. Συχνά-πυκνά, θανάσιμοι κίνδυνοι.
Εκτός κι αν οι διακοπές σημαίνουν για κάποιους, πέρα από ήλιο, θάλασσα, μπάνιο, και αγώνα για επιβίωση!
Απειλές καραδοκούν εδώ κάτω από τα νερά ή και πάνω στην παραλία, όταν ο κίνδυνος δεν έρχεται από κάπου αλλού.
Κρατηθείτε μακριά, μας λένε με κάθε τρόπο, αν η αναψυχή και η αποφόρτιση από το άγχος είναι το ζητούμενο του τουρισμού…
Εδώ έχουμε όλα τα συστατικά για το πόσο απατηλή είναι η εξωτερική εμφάνιση. Μια παραλία επίγειος παράδεισος δηλαδή, μόνο που είναι θανάσιμη κόλαση. Βλέπετε τα νερά έχουν πολύ δυνατά ρεύματα και πολλοί άνθρωποι έχουν παρασυρθεί στον χαμό τους. Όχι 80+ όπως υποδηλώνει η περιβόητη ταμπέλα, σίγουρα όμως πάνω από 30 μεταξύ 1970-2010, κατά την τοπική εφημερίδα.
Οι γενναίοι θα μπουν σε μια περιοχή που έχει προφυλαχθεί με δίχτυα, μόνο που ο τρόμος δεν τελειώνει εδώ. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, εδώ υπάρχουν και αναρίθμητοι κροκόδειλοι της θάλασσας, που είναι γνωστό ότι επιτίθενται στον άνθρωπο. Αν η χαρά της θάλασσας είναι το ζητούμενο, εδώ παραέχεις πολλά να σκεφτείς.
Ακόμα και τα δέντρα τσιμπάνε εδώ! Αλλά και οι καζουάριοι δεν είναι πάντα φιλικοί, μπορώντας να προκαλέσουν θανάσιμα πλήγματα αν ενοχληθούν. Και είναι γνωστοί για το δύστροπο του χαρακτήρα τους…
Αν επιβιώσεις από το ορμητικό ρεύμα και τα 11 είδη καρχαρία που προτιμούν αυτά τα νερά, ίσως χρειαστεί να παλέψεις και με τα χερσαία είδη άγριας ζωής που κατεβαίνουν εδώ. Τίγρεις, λιοντάρια και ύαινες. Ακόμα και το κλίμα είναι εδώ αφιλόξενο, με τα συνεχή μεγάλα κύματα να δείχνουν τις διαθέσεις τους…
Από το 2009-2019 έχουν καταγραφεί πάνω από 80 επιθέσεις καρχαρία σε λουόμενους (52 από τις οποίες σε σέρφερς), ένας τρομακτικά υψηλός αριθμός σε σχέση με οπουδήποτε αλλού. Εννοείται πως η επιστήμη αναζητεί τους λόγους γι’ αυτό και το International Shark Attack File του Πανεπιστημίου της Φλόριντα προσπαθεί εδώ και καιρό να αποκαλύψει το ζοφερό μυστικό της New Smyrna Beach…
Η παρθένα ομορφιά της περιοχής φέρνει πολλούς ανθρώπους εδώ, οι περισσότεροι αποδεικνύονται ωστόσο φρόνιμοι και απολαμβάνουν μόνο την ηλιοθεραπεία. Οι συχνοί πνιγμοί έχουν καταλήξει στη δημιουργία μιας ομάδας εθελοντών ναυαγοσωστών, αλλά και στην καθημερινή σήμανση με σημαιάκια για την καταλληλότητα των νερών.
Η μεγάλη επιτυχία του εγχειρήματος σημειώθηκε μεταξύ 2007-2009, όταν για δύο ολόκληρα χρόνια δεν σημειώθηκε κανένας πνιγμός. Έλαβαν ωστόσο χώρα 180 ναυαγοσωστικές επιχειρήσεις…
Όχι τον απροετοίμαστο, τουλάχιστον. Αν είναι να εξερευνήσεις αυτές τις πλαζ, οι τουριστικοί οδηγοί συμβουλεύουν να αφήσεις τα τιμαλφή στο σπίτι και να φέρεις πάνω σου μόνο λίγα μετρητά. Συν αυτά που θα δώσεις στη συμμορία κλεφτών που θα σε πλησιάσει.
Από την παραλία θα φύγεις μάλιστα πριν σκοτεινιάσει. Και σίγουρα πριν αδειάσει από κόσμο. Πολύ άγχος για ένα μπάνιο δεν νομίζετε;
Ο ντόπιος πληθυσμός των άγριων σκύλων της Αυστραλίας είναι πολύ μεγάλος εδώ και οι διαθέσεις τους καθόλου φιλικές. Οι Αρχές συμβουλεύουν όποιον εμφανιστεί στις ακτές να αποφεύγει το… τρέξιμο και το κολύμπι στις λίμνες. Το περσινό καλοκαίρι το πρόβλημα με τις επιθέσεις των ντίνγκο έγινε τόσο μεγάλο που η κυβέρνηση του Κουίνσλαντ αναγκάστηκε να πάρει μέτρα για τον έλεγχο του πληθυσμού των άγριων ζώων.
Αν δεν πας από ντίνγκο, ίσως πας από το εξαιρετικά δηλητηριώδες είδος μέδουσας που καραδοκεί στα νερά (irukandji). Μικροσκοπική και θανάσιμη, δεν θες να βρεθείς δίπλα της…
Πόλος έλξης άλλοτε για τη ζωντανή Σουαχίλι κοινότητα, το Lamu είναι ένα νησάκι στις ακτές της Κένυας, στον Ινδικό Ωκεανό. Το προτιμούσε πολύ ο ευρωπαϊκός τουρισμός για την αυθεντική του ατμόσφαιρα και τις εξωτικές παραλίες. Τι έγινε; Σομαλοί πειρατές έγινε!
Μια σειρά από απαγωγές ευρωπαίων τουριστών τα τελευταία χρόνια έχουν μετατρέψει τις όμορφες παραλίες του νησιού σε τρομακτικά επικίνδυνο μέρος. Για κάποιες ανέλαβε την ευθύνη η ισλαμιστική Αλ Σαμπάμπ, για κάποιες άλλες δεν μάθαμε ποτέ. Κατά τα προηγούμενα χρόνια είχε ερημώσει από τουρίστες, η ακτοφυλακή της Κένυας περιπολεί όμως πλέον τις παραλίες, θέλοντας να ξανακάνει ασφαλή τον τουριστικό αυτό παράδεισο…
Τα απομονωμένα και απείρως γραφικά νησάκια είναι βλέπετε βόρεια του Αρκτικού Κύκλου και τα νερά εδώ κυμαίνονται μεταξύ 8-14 βαθμών Κελσίου. Ναι, το καλοκαίρι! Και όπως μας προειδοποιεί χαρακτηριστικά το αμερικανικό National Center for Cold Water Safety, νερό κάτω των 15 βαθμών Κελσίου είναι «εξαιρετικά επικίνδυνο / άμεσα απειλητικό για τη ζωή».
Μείνε καλύτερα στην παραλία και θαύμασε τον ήλιο του μεσονυκτίου (ορατός μεταξύ 26 Μαΐου και 17 Ιουλίου), που στην Utakleiv είναι στα απολύτως καλύτερά του…
Εδώ η «καυτή ακρογιαλιά» αποκτά προφανώς διαφορετικό νόημα. Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και μάλιστα συνεχής στις παραλίες του Μεγάλου Νησιού που γειτνιάζουν με το μανιασμένο ηφαίστειο. Ναι, το ίδιο ηφαίστειο που εξερράγη τον Μάιο του 2018, καταστρέφοντας σπίτια και οικισμούς…
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.