Μία στις δύο επιχειρήσεις αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και τέσσερις στις δέκα δεν έχουν ταμειακά διαθέσιμα
«Δεν είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση», δηλώνει στην «ΠΡΩΤΗ» ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Πύργου «Διόνυσος», Νίκος Τζαμαλής
Του Μιχάλη Δημητρόπουλου
mixalisdimitro@hotmail.com
Μπορεί η εστίαση να εμφάνισε υπερδιπλασιασμό τζίρου στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, ωστόσο ο χειμώνας είναι μπροστά και τα υπέρογκα κόστη λειτουργίας των καταστημάτων του κλάδου θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων.
Ουσιαστικά πρόκειται για τον τρίτο κατά σειρά χειμώνα που βρίσκει τους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος με την οικονομική θηλιά στο λαιμό καθώς μετά τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας, η ενεργειακή κρίση δεν αφήνει κανένα περιθώριο ανάκαμψης στον κλάδο που δοκιμάστηκε σκληρά στα τελευταία χρόνια.
Ήδη, πολλά καταστήματα εστίασης περιορίζουν τα κόστη λειτουργίας τους μένοντας κλειστά Δευτέρα με Πέμπτη, τις μέρες δηλαδή χαμηλής ζήτησης, ενώ η κατάσταση ευνοεί την φοροαποφυγή καθώς ορισμένοι επιχειρηματίες προκειμένου να μη μετακυλήσουν τα βάρη στους πελάτες τους, επιλέγουν να μην κόβουν αποδείξεις.
Οι αριθμοί μαρτυρούν και το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει. Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, έξι στις δέκα επιχειρήσεις το 2021 έκλεισαν με ζημιές, ενώ ο αριθμός των πελατών και οι ποσότητες των παραγγελιών συρρικνώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2022 για το 52,9% και το 63,7% αντίστοιχα σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2021.
Παράλληλα το κόστος λειτουργίας στην εστίαση αυξήθηκε μεσοσταθμικά τους τελευταίους 12 μήνες κατά 41,7% με το κόστος της ενέργειας να αυξάνεται κατά 87,2%, των πρώτων υλών και εμπορευμάτων κατά 37,9% και των καυσίμων κατά 50,8%, οδηγώντας τις οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις σε αύξηση των τιμών, ενώ η μία στις δύο επιχειρήσεις αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και τέσσερις στις δέκα δεν έχουν ταμειακά διαθέσιμα.
Ν. Τζαμαλής: «Τα ποσά που καλούμαστε να πληρώσουμε είναι εξωπραγματικά»
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Πύργου «Διόνυσος», Νίκος Τζαμαλής, αποτυπώνει ξεκάθαρα την απελπιστική κατάσταση μιλώντας στην «ΠΡΩΤΗ», ενώ παράλληλα τονίζει πως τα λουκέτα και η μείωση ημερών λειτουργίας για ορισμένους θα είναι αναπόφευκτα.
«Είναι δύσκολος ο χειμώνας που έχει μπροστά της η εστίαση, μετά από ένα καλό καλοκαίρι. Η κίνηση μειώνεται αρκετά όπως κάθε χειμώνα. Βέβαια τώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα κύμα ακρίβειας των προϊόντων, αλλά και το ενεργειακό κόστος. Βλέπουμε ότι ο κόσμος δύσκολα βγαίνει, αλλά και αυτοί που βγαίνουν ξοδεύουν λιγότερα. Το καταλαβαίνεις, στις αρχές του μήνα υπάρχει μια κινητικότητα και μετά τέλος. Δύσκολα τα βγάζουν πέρα οι οικογένειες και αυτό φαίνεται και σε εμάς. Τα προϊόντα ακριβαίνουν συνεχώς. Χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα να ανεβάζουμε συνεχώς τιμές γιατί ο κόσμος δυσκολεύεται. Το κόστος της ενέργειας έχει ξεφύγει, μας έχει γονατίσει. Τα ποσά που καλούμαστε να πληρώσουμε είναι εξωπραγματικά. Δεν είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση. Και τώρα που θα έρθει ο χειμώνας με τις σόμπες στους εξωτερικούς χώρους ή την εσωτερική θέρμανση των καταστημάτων, δεν ξέρουμε πως θα βγει. Πανελλήνια έρευνα έδειξε ότι το 40% των επιχειρήσεων δεν έχει αποθεματικά, αυτό σημαίνει ότι κάποιες θα κλείσουν και κάποιες άλλες θα μειώσουν τη λειτουργία τους σε ημέρες με λιγότερη κίνηση. Και επειδή όλο αυτό είναι αλυσίδα να πούμε ότι θα έχει αντίκτυπο και στις εργασιακές σχέσεις. Στο εσωτερικό των επιχειρήσεων, οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να κάνουν προγραμματισμό στα οικονομικά γιατί συνεχώς αλλάζουν. Δε μπορούμε να είμαστε συνεχώς με κομπιουτερακιά και να κάνουμε υπολογισμούς εάν βγαίνουμε, ή όχι, κάθε μήνα. Είναι άγνωστη η κατάσταση», δηλώνει ο Νίκος Τζαμαλής.
Τι μέτρα απαιτούνται για την ενίσχυση του κλάδου
Πάγιο αίτημα του κλάδου εστίασης είναι η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 6% σε βασικά αγαθά ενώ όπως έχει επισημανθεί για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων απαιτείται μια γενναία ρύθμιση οφειλών.
Φυσικά καλοδεχούμενα θα ήταν μέτρα όπως η επιβολή πλαφόν στις τιμές ενέργειας ή η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα.
Σε κάθε περίπτωση το επόμενο διάστημα αποτελεί crash test για τον κλάδο που ζητάει στήριξη για να επιβιώσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.