BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

Προσοχή στη… «διπλή» επιδημία! – Τι λένε οι γιατροί




Η τήρηση των μέτρων υγιεινής με χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, αποφυγή συνωστισμού αλλά και καλό πλύσιμο των χεριών, είναι τα μέτρα που πρέπει να συνεχιστούν και μέσα στον ερχόμενο χειμώνα, όπου σε συνδυασμό με το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά της Covid-19 αλλά και το εμβόλιο της γρίπης, μπορούν να περιορίσουν την εμφάνιση ενός επιδημικού διπλού κύματος έξαρσης της covid μαζί με την εποχική γρίπη.
Η εμφάνιση ενός παράλληλου επιδημικού κύματος κατά τον ερχόμενο χειμώνα παρότι δεν θεωρείται βέβαιη ωστόσο δεν αποκλείεται να συμβεί, με την ιατρική κοινότητα να συστήνει στις ευπαθείς κυρίως ομάδες ενηλίκων και παιδιών να προχωρήσουν στον εμβολιασμό κατά της γρίπης, ώστε να εξασφαλισθεί η προστασία τους από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Όπως αναφέρουν ιατροί από την Ηλεία, η ταυτόχρονη παρουσία της εποχικής γρίπης και του ιού Sars Covid 19, θα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο τους ανθρώπους ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών καθώς παρά το γεγονός πως η νόσηση από κορωνοϊό, δύο χρόνια μετά είναι διαχειρήσιμη αφενός με τις αντιικές θεραπείες και αφετέρου με το υψηλό ποσοστό ανοσίας στον πληθυσμό από τον εμβολιασμό και την λοίμωξη με τον ιό, που έχουν καταστήσει τη νόσο ηπιότερη, ωστόσο η γρίπη, αν δεν υπάρξει εμβολιασμός, μπορεί να προκαλέσει βαριά συμπτώματα και σοβαρές επιπλοκές ακόμα και σε παιδιά.


«Απαιτείται απ’ όλους μας, ιδιαιτέρως δε από τις ευπαθείς ομάδες, η προσεκτική τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας όπως το καλό πλύσιμο και η αντισηψία των χεριών, η αποφυγή συνωστισμού και η χρήση μάσκας πάντα σε κλειστούς δημόσιους χώρους αλλά και σε ανοιχτούς επί συνωστισμού. Τα ανωτέρω μέτρα, ιδίως η χρήση μάσκας, δεν είναι πλέον νομικώς υποχρεωτικά εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις, π.χ. σε μονάδες υγείας, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αξίζει να εφαρμόζονται. Αντίθετα όσο μειώνεται η επιβαλλόμενη υποχρεωτικότητα από την Πολιτεία τόσο αυξάνεται η ατομική ευθύνη των πολιτών να τηρούν τα παραπάνω απλά μέτρα, τα οποία όμως αποδεικνύονται σωτήρια για την δημόσια υγεία», επισημαίνει σε δηλώσεις του στην εφ. Πατρίς, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας, Χρήστος Γιαννικούλης.

Απαραίτητος ο εμβολιασμός
Σε ότι αφορά τους ενήλικες και προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος διπλής νόσησης από κορωνοϊό και γρίπη, οι ιατροί συστήνουν – ειδικά στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού – τον εμβολιασμό τόσο με το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά της COVID 19 όσο και του αντιγριπικού εμβολιασμού, που θα θωρακίσει στο μέγιστο τον οργανισμό τους από πιθανές λοιμώξεις. Επίσης, ο αντιγριπικός εμβολιασμός θεωρείται απαραίτητος ακόμα κι αν κάποιος δεν έχει προχωρήσει στον εμβολιασμό του κατά της Covid-19.

«Τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να ληφθούν περιλαμβάνουν κατ’ αρχήν τον εμβολιασμό πρωτίστως των ευπαθών ομάδων τόσο κατά της COVID 19, με το επικαιροποιημένο εμβόλιο το οποίο καλύπτει σε ικανό βαθμό και την παραλλαγή «Ο» του ιού, όσο και κατά του ιού της γρίπης. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη κατά της COVID 19 θα πρέπει πρώτα να ολοκληρώσουν τον βασικό εμβολιασμό τους με τα αρχικά εμβόλια και μετά να εμβολιαστούν με το επικαιροποιημένο. Τόσο για τον εμβολιασμό κατά της COVID 19 όσο και για τον αντιγριπικό εμβολιασμό έχουν εκδοθεί σαφείς οδηγίες από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, επομένως κάθε πολίτης μπορεί να ενημερωθεί από τον οικογενειακό ιατρό του αν έχει τις ενδείξεις εμβολιασμού σύμφωνα με τις ανωτέρω οδηγίες», αναφέρει ο κ. Γιαννικούλης.

Και στα παιδιά
Όπως τονίζει στην εφ. Πατρίς η παιδίατρος, Ευθυμία Χρηστάκου – Πετροπούλου, εκείνο που συστήνει η ιατρική κοινότητα είναι οι γονείς να προχωρήσουν στον εμβολιασμό των παιδιών τους κατά της γρίπης παρά το γεγονός πως το εμβόλιο αυτό δεν έχει ενταχθεί στα υποχρεωτικά. Και αυτό γιατί αφενός μεν θα περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των παιδιών που θα ταλαιπωρηθούν από τον ιό της γρίπης και αφετέρου το εμβόλιο είναι ένα εξελιγμένο τετραδύναμο ασφαλές εμβόλιο που μπορεί να θωρακίσει τον παιδικό οργανισμό καθώς ήδη περιστατικά νόσησης από γρίπη έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται από τον περασμένο κιόλας Αύγουστο.

«Ο Covid-19 αποτελεί ακόμα πανδημία, δεν έχει εξαλειφθεί, οπότε υπάρχει κίνδυνος να δούμε μέσα στο χειμώνα ένα επιδημικό κύμα γρίπης και covid μαζί. Άλλωστε από τον περασμένο Αύγουστο έχουν εκδηλωθεί αρκετά περιστατικά νόσησης από γρίπη. Όσον αφορά τα παιδιά παρόλο που το εμβόλιο της γρίπης δεν είναι υποχρεωτικό για όλα, υπάρχει ισχυρή σύσταση να εμβολιαστούν καθώς έτσι θα μπορέσουμε να περιορίσουμε σε μεγάλο βαθμό τον αριθμό των παιδιών που θα ταλαιπωρήσει ο συγκεκριμένος ιός. Οι ιοί της γρίπης ακόμα και στα παιδιά, εκφράζονται συχνά με βαριά συμπτώματα και σοβαρές επιπλοκές. Έχοντας στα χέρια μας ένα εξελιγμένο τετραδύναμο ασφαλές εμβόλιο οφείλουμε να το παρέχουμε και στους μικρούς μας ασθενείς θωρακίζοντάς τους έτσι στον μέγιστο βαθμό από τους ιούς της γρίπης», αναφέρει η παιδίατρος Ευθυμία Χρηστάκου – Πετροπούλου, στην εφ. Πατρίς.

Οι ηλικίες
Ο πνευμονολόγος, Νίκος Χαροκόπος, μιλώντας στην εφ. Πατρίς, για το ζήτημα συνύπαρξης του κορωνοϊού με αυτόν της γρίπης, επεσήμανε ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να συμβεί κάτι τέτοιο ωστόσο βασικός παράγοντας στον περιορισμό εξάπλωσης και των δύο ιών ταυτόχρονα είναι η συνέχιση τήρησης των ατομικών μέτρων προστασίας και φυσικά ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων.


Μάλιστα, επεσήμανε πως ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων με κορωνοϊό είναι τα 39 έτη ενώ ο μέσος όρος των ανθρώπων που πεθαίνουν εξαιτίας των επιπλοκών του είναι τα 80 έτη. Σημείωσε δε πως η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμα χαρακτηρίζοντας ως «καταστροφική» την συνύπαρξη δύο επιδημιών.

«Δεν έχει τελειώσει ακόμα η πανδημία και όλοι πρέπει να έχουμε την προσοχή στο να μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε ακόμα σε καιρό πανδημίας και να εφαρμόζουμε τα μέτρα πρωτογενούς πρόληψης (μάσκα, πλύσιμο χεριών και αποστάσεις). Θα ήταν καταστροφικό να έχουμε ταυτόχρονα την συνύπαρξη δύο επιδημιών. Εφιστούμε την προσοχή για τα μέτρα προστασίας καθώς η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη. Η θνητότητα αυξάνεται με την ηλικία αλλά σε δεύτερο επίπεδο όσοι νεότερης ηλικίας άτομα νοσούν πρέπει να προστατεύουν τους μεγαλύτερους.

Διπλής ανίχνευσης τεστ
Συνεχίζοντας ο κ. Χαροκόπος, σχολίασε πως τα συμπτώματα νόσησης από κορωνοϊό, δεν διαφέρουν από εκείνα της γρίπης πλην αυτών που παρουσιάζουν την έλλειψη όσφρησης και γεύσης για τον κορωνοϊό και για τον λόγο αυτό είναι δύσκολη η διαπίστωση της νόσου. Ωστόσο τόνισε πως ήδη στην κυκλοφορία έχουν τεθεί τεστ διπλής ανίχνευσης κορωνοϊού και γρίπης, τα οποία μπορούν να κάνουν ταυτόχρονη ανίχνευση των δύο νόσων.

«Για τους ασθενείς με γρίπη τα συμπτώματα είναι σχεδόν τα ίδια με τον κόβιντ. Ωστόσο κυκλοφορούν ήδη στο εμπόριο τεστ διαγνωστικά που μπορούν ταυτόχρονα να ανιχνεύσουν τον ιό της γρίπης και του covid», σημείωσε.












Πηγή
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.