
Τι αποτυπώνει χάρτης του meteo με τη βοήθεια δεδομένων του Copernicus και ποια είναι η εικόνα στην Ηλεία
Σημαντική ξηρασία καταγράφεται σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας στις αρχές Ιουνίου, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της ομάδας Meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με τη βοήθεια δεδομένων του ευρωπαϊκού δορυφορικού συστήματος Copernicus.

Στον χάρτη που συντάχθηκε για την 1η Ιουνίου 2025, αποτυπώνεται με σαφήνεια ότι μεγάλο μέρος της Κρήτης, της Πελοποννήσου και της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας βρίσκεται σε συνθήκες εδαφικής ξηρασίας, με αρκετές περιοχές να αντιμετωπίζουν έντονη ή ακόμη και ακραία ξηρασία επιπέδου 4 και 5, δηλαδή στις ανώτερες βαθμίδες του σχετικού δείκτη.
Ανησυχητική είναι και η εικόνα που παρουσιάζεται στην Ηλεία με βάση τα στοιχεία του χάρτη, όπου οι δείκτες ξηρασίας είναι επιπέδου 3 και 2 ( σημαντική και μέτρια) και αυτό σημαίνει ότι χτυπά την πόρτα μας «καμπανάκι»! Τώρα που βρισκόμαστε στην αρχή του καλοκαιριού και ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους οι υψηλές θερμοκρασίες, οι τοπικοί φορείς θα πρέπει να ενεργοποιηθούν κυρίως στο θέμα της διαχείρισης της άρδευσης και των αποθεμάτων νερού, καθώς ο νομός μας διαθέτει πλήθος εποχικών καλλιεργειών που διψάνε για νερό. Και όπως είναι γνωστό ειδικά το φράγμα Πηνειού από το όποιο αρδεύεται ο Ηλειακός κάμπος βρίσκεται στα όρια του! Επίσης αν οι δείκτες ξηρασίας αυξηθούν, και η περιοχή μας ( που έχει πολλές φορές δοκιμαστεί από καταστροφικές φωτιές) θα ανήκει στις επικίνδυνες ζώνες για πρόκληση πυρκαγιών!
Τι μετρά ο δείκτης ξηρασίας
Η εκτίμηση των συνθηκών ξηρασίας βασίζεται στην υγρασία του εδάφους σε βάθος 28 έως 100 εκατοστών, το οποίο είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα των περισσότερων γεωργικών καλλιεργειών.
Η συγκεκριμένη μέτρηση αντανακλά όχι μόνο τις πρόσφατες καιρικές συνθήκες (όπως ο υετός), αλλά και παραμέτρους όπως η εξατμισοδιαπνοή και η διήθηση/απορροή νερού, αποτυπώνοντας έτσι τη συνολική υδατική συμπεριφορά του εδάφους σε βάθος χρόνου.
Όταν η υγρασία στο κρίσιμο αυτό στρώμα βρίσκεται αισθητά κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα μιας περιοχής, θεωρείται ότι επικρατούν συνθήκες ξηρασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις καλλιέργειες και τις φυσικές οικολογικές ισορροπίες.
Πώς καταγράφονται τα δεδομένα
Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες Γ. Φραγκουλίδης, Κ. Λαγουβάρδος και Β. Κοτρώνη που υπογράφουν το άρθρο του meteo, η αξιολόγηση των συνθηκών ξηρασίας βασίζεται στην εδαφική υγρασία του στρώματος μεταξύ 28 και 100 εκατοστών κάτω από την επιφάνεια.
Η περιεκτικότητα σε νερό στο στρώμα αυτό είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη και απόδοση πολλών γεωργικών καλλιεργειών και αντικατοπτρίζει την επίδραση του υετού, της εξατμισοδιαπνοής και της απορροής/διήθησης νερού στο έδαφος σε ένα σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα.
Όταν η εδαφική υγρασία σε αυτό το στρώμα είναι αρκετά κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα μιας συγκεκριμένης περιοχής, αυτό συνεπάγεται συνθήκες ξηρασίας και άρα παρατεταμένο υδατικό στρες για τις καλλιέργειες.
Ο υπολογισμός του δείκτη βασίζεται σε δορυφορικά δεδομένα εδαφικής υγρασίας από την υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία ενσωματώνουν τόσο τις τρέχουσες συνθήκες όσο και τα ιστορικά δεδομένα της περιόδου αναφοράς 1991–2020. Ο χρησιμοποιούμενος δείκτης, γνωστός ως SSMI (Soil Saturation Moisture Index), βαθμολογεί τις περιοχές με βάση πέντε επίπεδα ξηρασίας:
1: Ήπια
2: Μέτρια
3: Σημαντική
4: Έντονη
5: Ακραία
Τιμές SSMI κοντά στο μηδέν δηλώνουν κανονικές συνθήκες, ενώ σημαντικά αρνητικές τιμές υποδηλώνουν ελλειμματική υγρασία. Αντίθετα, θετικά υψηλές τιμές δείχνουν υδατικό πλεόνασμα.
Αξίζει να σημειωθεί πως, ελλείψει επιτόπιων μετρήσεων, τα δεδομένα αποτελούν προσομοιώσεις μέσω μοντέλων, και συγκεκριμένα του ERA5-Land, το οποίο χρησιμοποιείται για την εκτίμηση συνθηκών στην επιφάνεια του εδάφους. Επομένως, ενδέχεται να υπάρχουν κατά τόπους μικρές αποκλίσεις από την πραγματικότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.