
Κωδικός «Μεσαία Τάξη»
Συνεχίζει το Μαξίμου την προσπάθεια εκτόνωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, με παροχολογία και καλλιέργεια προσδοκιών για καλύτερες μέρες.
Μετά τις εξαγγελίες περί ενίσχυσης συνταξιούχων και ενοικιαστών, που χαρακτηρίστηκαν κοροϊδία, διαφημίζονται από τώρα οι ανακοινώσεις που θα κάνει μετά από 4 μήνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, και οι οποίες θα ισχύσουν – υπό προϋποθέσεις από το 2026.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται το σχέδιο που θα παρουσιαστεί στη ΔΕΘ και θα κινείται σε δύο επίπεδα: φορολογικό και ασφαλιστικό. Οι παρεμβάσεις θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2026, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν δυσμενείς εξελίξεις που θα ανακόψουν τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Τα αποκαλυπτήρια των νέων παρεμβάσεων, οι οποίες θα αφορούν μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και συνεπείς φορολογουμένους, θα γίνουν τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ, ενώ έως τότε το Μαξίμου αφήνει ανοιχτό παράθυρο για ανακοινώσεις και άλλων μέτρων για ομάδες που ενδιαφέρουν εκλογικά τη Νέα Δημοκρατία.
Το «καλάθι» της ΔΕΘ αναμένεται να οριστικοποιηθεί λίγα 24ωρα πριν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, οπότε θα υπάρχει καθαρή εικόνα για την πορεία του προϋπολογισμού και τη δημοσιονομική ευελιξία που θα δίνει στην Ελλάδα η ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες.
Στο επίκεντρο του νέου πακέτου θα βρεθούν μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές για εισοδήματα στη ζώνη της μεσαίας τάξης, ελαφρύνσεις σε ιδιοκτήτες ακινήτων, «κούρεμα» τεκμηρίων διαβίωσης και ασφαλιστικών εισφορών, παρεμβάσεις για ελεύθερους επαγγελματίες και συνταξιούχους.
Άλλωστε οι συνεχιζόμενες θετικές εξελίξεις στο δημοσιονομικό πεδίο διευκολύνουν τα σχέδια της κυβέρνησης για νέο κύκλο παροχών. Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να αναθεωρήσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος και για το 2025, με τον πήχη να μπαίνει πάνω από το 3% του ΑΕΠ έναντι στόχου 2,4%, με την αναθεώρηση να στηρίζεται τόσο στην εκτόξευση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2024 στο 4,8% του ΑΕΠ, όσο και από τα πρώτα στοιχεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού.
Το «καλάθι» της ΔΕΘ
Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι για το «καλάθι» της ΔΕΘ προβλέπουν:
1. Αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων με στόχο την ελάφρυνση των φορολογουμένων που ανήκουν στη λεγόμενη μεσαία τάξη, με εισοδήματα δηλαδή μεταξύ 20.000 και 40.000 ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται:
• Η προσθήκη ενός ενδιάμεσου συντελεστή στο κλιμάκιο εισοδήματος από τα 10.001 ευρώ μέχρι και τα 20.000 ευρώ, όπου ο συντελεστής φορολόγησης από 9% που εφαρμόζεται για εισοδήματα μέχρι και τα 10.000 ευρώ αυξάνεται απότομα στο 22%.
• Η αναπροσαρμογή του εισοδήματος πάνω από το οποίο θα εφαρμόζεται ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής. Σήμερα ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 44% επιβάλλεται στο τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τα 40.000 ευρώ.
2. Ελαφρύνσεις σε ιδιοκτήτες ακινήτων με παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ. Υπάρχουν προτάσεις για στοχευμένες μειώσεις ή ακόμη και κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για συγκεκριμένες περιπτώσεις. 3. Κούρεμα κατά 30% των τεκμηρίων διαβίωσης, με στόχο την εξάλειψη των στρεβλώσεων και τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.
4. Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%.
5. Νέες διορθώσεις στο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών για να σβήσουν οι επιβαρύνσεις που προκαλεί η αύξηση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος λόγω αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ.
6. Παρεμβάσεις για τους συνταξιούχους, με «ψαλίδι» ή ακόμα και με κατάργηση της προσωπικής διαφοράς.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.