BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

Ελαιόλαδο: Στην κόψη του ξυραφιού η παραγωγή στην Ηλεία



Οι παραγωγοί ελαιολάδου και οι υπεύθυνοι των αγροτικών συνεταιρισμών, ευελπιστούν ότι η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη από την περσινή και θα υπάρχει μεγαλύτερη παραγωγή, κάτι που θα είναι προς όφελος τόσο των ιδίων, όσο και των καταναλωτών.

Πάντως αυτό που τους προβληματίζει πάρα πολύ και ενδέχεται να παίξει σημαντικό ρόλο στις ποσότητες ελαιολάδου που θα παραχθούν, είναι οι καιρικές συνθήκες, αφού η ζέστη και η ξηρασία επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη του καρπού της ελιάς. Και σε δηλώσεις τους στην εφημ. «Πατρίς», τονίζουν ότι πολλά θα ξεκαθαρίσουν μέχρι τα τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου, όπου θα μπορούν με μεγαλύτερη σιγουριά να κάνουν καλύτερες εκτιμήσεις, τόσο όσον αφορά την ποσότητα της παραγωγής ελαιόλαδου, όσο φυσικά και τις τιμές.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τιμές και παραγωγή τη σεζόν 2024 – 2025 & η κλιματική αλλαγή

Το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας προμήθειας ελαιολάδου προέρχεται από τη Μεσόγειο, με τις χώρες της Νότιας Ευρώπης όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα να είναι μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών στον κόσμο. Οι αναλυτές ελαιούχων σπόρων έχουν προειδοποιήσει ότι τα ελαιόδεντρα είναι «υπερβολικά» ευάλωτα στην κλιματική κρίση. Αν και συνήθως μπορούν να αντιμετωπίσουν τις υψηλές θερμοκρασίες και είναι αρκετά ανθεκτικά στην ξηρασία, οι πρόσφατες συνθήκες ήταν υπερβολικές.

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες που προκαλεί η κλιματική αλλαγή έχουν «επηρεάσει σημαντικά» την παραγωγή ελαιολάδου στη Νότια Ευρώπη, ιδίως σε Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα. Η Ισπανία, η οποία προμηθεύει περισσότερο από το 40% της παγκόσμιας παραγωγής, υπό κανονικές συνθήκες παράγει 1,3 – 1,5 εκατ. τόνους ελαιολάδου. Όμως, στην καμπάνια του 2022/2023 δεν είχε περισσότερους από 666.000 τόνους, ενώ παράγοντες της αγοράς που συμμετείχαν στην έρευνα της Mintec δεν αναμένουν ηπαραγωγή του 2023/2024 να ξεπεράσει τους 850.000 τόνους.

Η αγορά

Οι ειδικοί του χώρου, οι οποίοι αναλύουν τις τάσεις αλλά και τα δεδομένα στην αγορά του ελαιολάδου, προειδοποιούν ότι η περίοδος καλλιέργειας 2022/23 και 2023/24 μπορεί να είναι η αρχή μιας νέας τάσης στις τιμές και την οικονομία του ελαιολάδου. Οι προοπτικές για το επερχόμενο καλλιεργητικό έτος 2024/25 πιθανότατα θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στον καθορισμό των μελλοντικών τιμών, καθώς πολλοί μεγάλοι αγοραστές διστάζουν να δεσμευτούν σε μεγάλα συμβόλαια έως ότου οι εκτιμήσεις για τη συγκομιδή γίνουν σαφέστερες.

Η κατανάλωση

Ανησυχία επικρατεί και για τις καταναλωτικές τάσεις, καθώς οι παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι η μείωση αυτή επηρεάζεται από τις συγκριτικά υψηλές τιμές λιανικής πώλησης του ελαιολάδου σε σύγκριση με τα εναλλακτικά μαγειρικά έλαια, όπως ο ηλίανθος ή η ελαιοκράμβη. «Η ανησυχία αυτή επιτείνεται από τους φόβους για οικονομική ύφεση εντός της ΕΕ, που ιστορικά οδηγούν τους καταναλωτές να αναζητήσουν πιο προσιτές εναλλακτικές λύσεις, γεγονός που δυνητικά μειώνει τη ζήτηση για ελαιόλαδο στα τρέχοντα επίπεδα τιμών», εκτιμούν οι αναλυτές.

Εκτιμήσεις

Η συνολική παραγωγή ελαιολάδου στην ΕΕ εκτιμάται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα ανέλθει σε 1.488.000 τόνους την περίοδο 2023/24, παρουσιάζοντας αύξηση 7% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Ωστόσο, η αύξηση αυτή είναι πολύ χαμηλότερη από τον μέσο όρο της πενταετίας. Αυτή η ποσότητα υπερβαίνει τους 1.392.300 τόνους της προηγούμενης σεζόν, ωστόσο παραμένει σημαντικά χαμηλότερη από τη μέση παραγωγή της δεκαετίας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Επιτροπή αναφέρει ότι η παραγωγή ελαιολάδου για το καλλιεργητικό έτος 2023/24 προβλέπεται να φτάσει τους 2.490.000 τόνους. Οι εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν από το Διεθνές Συμβούλιο Ελιάς τον Νοέμβριο προέβλεπαν ότι η παγκόσμια παραγωγή θα φτάσει τους 2.407.000 τόνους το 2023/2024.

Παρά την αύξηση αυτή που ενισχύει τη διαθεσιμότητα ελαιολάδου μετά από δύο διαδοχικές δύσκολες περιόδους, η παραγωγή παραμένει σχεδόν 21% κάτω από τον μέσο όρο της περασμένης δεκαετίας.

«Φέτος η ποσότητα λαδιού που θα παραχθεί, θα είναι μεγαλύτερη»

Ο Μιχάλης Πλαστουργός πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Πύργου τόνισε για την φετινή παραγωγή: «Φέτος η ποσότητα λαδιού που θα παραχθεί, θα είναι μεγαλύτερη. Αυτό το έχουμε διαπιστώσει σε πολλές περιπτώσεις, από ελέγχους που έχουμε κάνει και εγώ και η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, δηλαδή οι γεωπόνοι. Έχουμε βγει πολλές φορές στις καλλιέργειες, σε πολλές κοινότητες και βλέπουμε ότι η παραγωγή μας θα είναι απόλυτα ικανοποιητική. Όσον αφορά τις τιμές του ελαιόλαδου, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, θα είναι λίγο πεσμένες σε σχέση με πέρσι και αυτό θα οφείλεται στην ποσότητα, αλλά και στην παραγωγή που θα υπάρχει σε άλλες χώρες, όπου και πέρσι είχαν μικρότερη παραγωγή. Όπως ξέρετε όμως, την ελεύθερη οικονομία δεν μπορεί να την ελέγξει κανένας και η εκτίμησή μου είναι ότι η μεγάλοι εξαγωγείς, ρυθμίζουν με τον τρόπο τους την τιμή του ελαιολάδου. Όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει, θα θέλαμε το ελαιόλαδο να έχει μία σταθερή τιμή. Δεν ξέρουμε πόσα έσοδα και πόσα έξοδα θα έχουμε, για να ξέρουμε και εμείς πως θα πορευτούμε. Η μόνη χρονιά που είχε ικανοποιητική τιμή το λάδι ήταν η περσινή. Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν επίσης ότι οι επιδοτήσεις που παίρνουμε είναι πάρα πολύ μειωμένες, μπορεί να έχουν φτάσει ακόμα και 90% χαμηλότερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Όταν λοιπόν ανέβηκε μία χρονιά η τιμή, δεν σημαίνει πως γίναμε πλούσιοι. Ας περιμένουμε όμως να δούμε τελικά τι θα γίνει, τόσο με την ποσότητα παραγωγής, όσο και με την τιμή του ελαιόλαδου».

«Δεν μπορούμε να κάνουμε ακόμη κάποια πρόβλεψη» Ο Περικλής Τσουκαλάς ελαιοπαραγωγός από την πλευρά του ανέφερε: «Έχουν γίνει και φέτος αρκετές ζημιές στις καλλιέργειες με την ξηρασία που υπάρχει και δεν μπορούμε να προβλέψουμε ακόμα, ούτε την ποσότητα, ούτε την τιμή του ελαιολάδου. Θα πρέπει να περιμένουμε κάποιο διάστημα. Πάντως θεωρώ ότι όσον αφορά την Ηλεία, η παραγωγή θα είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, καθώς έχουμε μεγάλη ζημιά στα ορεινά. Πολλά θα ξεκαθαρίσουν και από το αν θα συνεχιστεί η ξηρασία. Επειδή δεν ξέρουμε τι παραγωγή θα υπάρχει, δεν μπορούμε να πούμε ακόμα και για την τιμή του ελαιολάδου. Οπότε δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια πρόβλεψη, είναι νωρίς για αυτό, πρέπει να δούμε και τι παραγωγή θα έχουν οι άλλες χώρες, Ισπανία, Ιταλία και Τυνησία και μετά θα μπορούμε να κάνουμε μία καλύτερη πρόβλεψη».

«Η παραγωγή θα είναι μέτρια σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις» Ο Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ως υπεύθυνος του ΙΟΗΛΙΣ – Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμαλιάδας ανέφερε από την πλευρά του: «Οι πρώτες εκτιμήσεις που έχουμε, είναι ότι η παραγωγή θα είναι μέτρια, ούτε πολύ καλή, ούτε όμως και χάλια όπως πέρυσι. Θα είναι μία μέτρια παραγωγή. Θα πρέπει όμως να δούμε και τι θα γίνει με τους καύσωνες που υπάρχουν, γιατί τα πράγματα μπορεί να γίνουν χειρότερα από ότι είναι τώρα. Πριν από λίγο καιρό τα πράγματα έδειχναν πως θα ήταν καλύτερα, αλλά δυστυχώς αυτό πλέον δεν μπορούμε να το πούμε. Οι τιμές μέχρι τον Οκτώβριο – Νοέμβριο θα κινηθούν όπως ήταν πέρσι, αλλά μετά κάνεις δεν ξέρει που θα φτάσουν».

«Ο Ιούνιος θα είναι καθοριστικός για την ελιά» Επίσης ο Χρήστος Βαλιανάτος πρόεδρος της ομάδας παραγωγών Αμαλιάδας δήλωσε για την φετινή παραγωγή και τις τιμές: «Όλα τα δέντρα είχαν μεγάλη ανθοφορία αλλά λόγω ξηρασίας τα έχουνε πετάξει και πιστεύω ότι ο Ιούνιος θα είναι καθοριστικός για την ελιά αν όμως έχουμε υψηλές θερμοκρασίες και πέσουν όλα τα άνθη τι παραγωγή θα έχουμε; Να περιμένουμε να δούμε τι παραγωγή θα έχουμε στο ελαιόλαδο τη φετινή χρόνια και όσον αφορά τις τιμές υπολογίζω ότι θα είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι αλλά ποτέ μη λες ποτέ».«Ο Ιούνιος θα είναι καθοριστικός για την ελιά» Επίσης ο Χρήστος Βαλιανάτος πρόεδρος της ομάδας παραγωγών Αμαλιάδας δήλωσε για την φετινή παραγωγή και τις τιμές: «Όλα τα δέντρα είχαν μεγάλη ανθοφορία αλλά λόγω ξηρασίας τα έχουνε πετάξει και πιστεύω ότι ο Ιούνιος θα είναι καθοριστικός για την ελιά αν όμως έχουμε υψηλές θερμοκρασίες και πέσουν όλα τα άνθη τι παραγωγή θα έχουμε; Να περιμένουμε να δούμε τι παραγωγή θα έχουμε στο ελαιόλαδο τη φετινή χρόνια και όσον αφορά τις τιμές υπολογίζω ότι θα είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι αλλά ποτέ μη λες ποτέ».








Πηγή

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.