BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

Πυροπροστασία: Πρόστιμα αντί για αποζημίωση!

Σε αδιέξοδο οδηγεί τους ιδιοκτήτες ακινήτων ο νέος -και ακριβός- κανονισμός πυροπροστασίας

-Αναγκαία η μετάθεση της εφαρμογής του μέτρου για την επόμενη αντιπυρική περίοδο, τονίζει στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηλείας, Χρ. Γεωργακόπουλος

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που γειτνιάζουν με δασικές εκτάσεις, αφού ο νέος κανονισμός πυροπροστασίας τούς επιβάλλει να πάρουν σειρά μέτρων υψηλού κόστους και μέσα σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια. αφού η προθεσμία υποβολής της υπεύθυνης δήλωσης ολοκληρώνεται στις 10 Ιουνίου.

Ο κανονισμός αφορά δομημένα ακίνητα μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις, περιαστικό πράσινο, κηρυγμένες δασωτέες, αναδασωτέες και χορτολιβαδικές εκτάσεις, καθώς και σε ακτίνα 300 μέτρων από τα όρια των εκτάσεων αυτών. Αφορά επίσης κτίσματα εντός πάρκων και αλσών πόλεων και οικιστικών περιοχών και ζητά από τους ιδιοκτήτες να καταθέσουν Έντυπο Αξιολόγησης Επικινδυνότητας, το οποίο κατά βάση συντάσσεται από μηχανικούς, δασολόγους ή γεωπόνους, και τεχνική έκθεση την οποία συντάσσουν μηχανικοί με δικαίωμα υπογραφής μελετών πυροπροστασίας.

Τα μέτρα είναι υποχρεωτικά, αφού όποιος ιδιοκτήτης δεν συμμορφωθεί, κινδυνεύει με πρόστιμα από 500 ως 50.000 ευρώ και ποινικές κυρώσεις, ενώ δεν θα λάβει αποζημίωση σε περίπτωση καταστροφής από πυρκαγιά.

Χρ. Γεωργακόπουλος: «Θα έχουμε πρόστιμα και κατάργηση της κρατικής αρωγής»

Όπως εξήγησε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηλείας, Χρήστος Γεωργακόπουλος, το μέτρο δεν θα αποδώσει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και θα δημιουργήσει αδιέξοδο στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

«Το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει, είναι η επιβολή προστίμων και η κατάργηση της κρατικής αρωγής για τα πυρόπληκτα κτίρια για τα οποία δεν θα έχουν προλάβει να εφαρμόσουν τα μέτρα οι ιδιοκτήτες τους. Οι απαιτήσεις του νόμου είναι τέτοιες, που δεν είναι εύκολο για τον καθένα, πόσο μάλλον για τους κατοίκους των ορεινών υποβαθμισμένων περιοχών, να καλύψουν το κόστος των παρεμβάσεων», ανέφερε και επισήμανε πως είναι πολύ περισσότερα τα κτίσματα που εμπίπτουν στο μέτρο.

«Δεν είναι μόνο αυτά που μπορεί να φαντάζονται οι πιο πολλοί ως αυτά που βρίσκονται μέσα στα πεύκα. Αφορά όλα τα κτίσματα που βρίσκονται σε απόσταση 300μ. από δασική έκταση (ή ακόμα και πάρκο μέσα στην πόλη) έστω σε ένα μικρό τμήμα του οικοπέδου, κάτι που ισχύει για πολύ μεγάλο αριθμό περιπτώσεων ακινήτων σε ημιορεινούς οικισμούς και της Ηλείας.Η υποχρέωση δε της κατασκευής συμπαγούς περιτοίχισης εκτοξεύει το κόστος για τους ιδιοκτήτες», σημείωσε ο κ. Γεωργακόπουλος και υπογράμμισε την ανάγκη αναβολής του μέτρου για φέτος.

«Θα περιμέναμε το Υπουργείο, δεδομένου ότι έχει εισπράξει ήδη την αντίδραση από πολλούς φορείς όπως και από την ΚΕΔΕ, να επανεξετάσει το μέτρο ως προς τις απαιτήσεις του σε παρεμβάσεις και να το επαναφέρει μετά την φετινή αντιπυρική περίοδο, αφού πρώτα εκπαιδεύσει το ΤΕΕ τα μέλη του σχετικά με την σύνταξη των απαιτούμενων μελετών», ανέφερε.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηλείας έθεσε επί τάπητος και την επιφύλαξη του κλάδου των μηχανικών για το πώς θα κατανεμηθεί η ευθύνη της εφαρμογής του μέτρου.

«Οι μηχανικοί δεν είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν την τεράστια ευθύνη της εφαρμογής του μέτρου τη στιγμή που υπάρχουν πολλές ασάφειες ,η ενημέρωση επ’αυτού ήρθε καθυστερημένα ασχέτως εάν ο νόμος έχει εκδοθεί προ ενός έτους , χωρίς να έχει προηγηθεί εκπαίδευση πάνω στο αντικείμενο και να χωρίς δοθεί περιθώριο εξοικείωσης με τη διαδικασία και όλα τα ανωτέρω σε συνδυασμό με την τεράστια ευθύνη που αναλαμβάνει απέναντι στο κίνδυνο πυρκαγιάς», δήλωσε.











Πηγή
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.