BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

Αντί για ρεύμα… στο εδώλιο!

-Κίνδυνος ποινικών διώξεων για δεκάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων στο παραλιακό μέτωπο του Πύργου, μετά τις μαζικές ανακλήσεις δηλώσεων υπαγωγής στο ν.4495/17

-«Η Υπηρεσία κάνει το καθήκον της, να είναι προσεκτικοί οι πολίτες, δηλώνει στην «Πρωινή» ο προϊστάμενος της Πολεοδομίας Πύργου, Γ. Αντωνόπουλος

-Οριστική διευθέτηση στην αυθαίρετη δόμηση από το κράτος ζητούν ο Β. Παναγόπουλος και ο Χρ. Γεωργακόπουλος

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη ενδέχεται να βρεθούν δεκάδες ιδιοκτήτες αυθαίρετων κατοικιών στο παραλιακό μέτωπο του Πύργου, καθώς τους τελευταίους μήνες το Αυτοτελές Τμήμα Πολεοδομίας του δήμου Πύργου έχει προβεί σε μαζική ανάκληση δηλώσεων υπαγωγής στις διατάξεις του ν. 4495/2017 περί τακτοποίησης αυτών των κατοικιών σε περιοχές όπως η Σπιάτζα, το Καβούρι και η Κυανή Ακτή.

Το ζήτημα ανέκυψε όταν οι συγκεκριμένες δηλώσεις, οι οποίες κατατέθηκαν στο Τμήμα Εσόδων και & του δήμου Πύργου για να ηλεκτροδοτηθούν, κοινοποιήθηκαν προς την Κτηματική Υπηρεσία Ηλείας και προς την Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ) με το ερώτημα αν τα ακίνητα που περιγράφονται στην δήλωση υπαγωγής, βρίσκονται εντός  δημοσίου κτήματος, κάτι που επαληθεύτηκε.

Όπως αναφέρει η απάντηση της Κτηματικής, «(…) το ακίνητο βρίσκεται εντός δημοσίου κτήματος (…), οπότε η υπαγωγή του στις διατάξεις του ν. 4495/2017 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, προσκρούει ευθέως στις απαγορεύσεις την παραγράφου 2ε του άρθρου 89 του ανωτέρω νόμου και ως εκ τούτου η δήλωση αυτή θα πρέπει να ανακληθεί».

Εκτός όμως από την η απόρριψη της αίτησης από την Κτηματική, η Υπηρεσία Δόμησης του δήμου Πύργου, αφού έκανε τις σχετικές αυτοψίες, επέβαλε «τσουχτερά» διοικητικά πρόστιμα, ανακάλεσε τις δηλώσεις και τις κοινοποίησε -ως όφειλε- στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηλείας, προκειμένου να επιβληθούν κυρώσεις και να αναζητηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες.

Όπως τόνισαν νομικές πηγές στην «Πρωινή», πλέον οι ιδιοκτήτες των ακινήτων ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν σοβαρές κατηγορίες ενώπιον της Δικαιοσύνης, όπως η ψευδής δήλωση, η αυθαίρετη κατάληψη δημόσιας έκτασης, κλπ.

Ο αναπλ. Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Δόμησης του δήμου Πύργου, Γιώργος Αντωνόπουλος, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία δεν κάνουν τίποτα λιγότερο ή τίποτα περισσότερο από το να εφαρμόζον απαρέγκλιτα την προβλεπόμενη νομοθεσία.

«Η υπηρεσία Δόμησης, παρά τις αδυναμίες και τα δομικά προβλήματα που παρουσιάζει εξαιτίας της υποστελέχωσης, προσπαθεί να κάνει το καθήκον της. Τουλάχιστον για εκείνα που εμπίπτουν στην αντίληψή μας, προσπαθούμε να κάνουμε το καθήκον μας. Οι πολίτες θα πρέπει να προσέχουν και να προφυλάσσονται διότι στην αγορά φαίνεται ότι υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι μειωμένων ηθικών αντιστάσεων και μπορεί να πέσουν θύματα απάτης», επισήμανε.

Ο πρόεδρος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας στην Ηλεία και αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Πύργου, Βασίλης Παναγόπουλος, υπογράμμισε την ανάγκη να βρεθεί μια λύση στο σύνθετο ζήτημα των αυθαιρέτων, για να αποτραπεί η πιθανότητα παραπλάνησης των πολιτών.

«Η απροθυμία του κεντρικού κράτους να ρυθμίσει ζητήματα όπως αυτό που αφορά τις κατεχόμενες από ιδιώτες εκτάσεις που ανήκουν στο δημόσιο οδηγεί σε αδιέξοδα.  Ενώ υφίσταται μια, από πολλών ετών, διαμορφωμένη κατάσταση η οποία χρειάζεται την κρατική παρέμβαση υπάρχει προφανής ατολμία για τις απαιτούμενες ρυθμίσεις. Οι πολίτες οι οποίοι, καλώς ή κακώς, κατέχουν τέτοια ακίνητα στην αναζήτηση λύσεων σε πρακτικά ζητήματα ,όπως εν προκειμένω η ηλεκτροδότηση ,εύκολα γίνονται θύματα εξαπάτησης. Θεωρώ ότι οφείλει η πολιτεία να απέχει από υποκριτικές συμπεριφορές και να υιοθετήσει τολμηρή στάση. Να προχωρήσει σε εκκαθάριση της σχέσης της με τα ακίνητα αυτά την ύπαρξη των οποίων έμμεσα ανέχεται και επίσημα αρνείται να ξεκαθαρίσει.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηλείας, Χρήστος Γεωργακόπουλος, ανέφερε στην «Πρωινή» ότι η αυθαίρετη δόμηση είναι ένα ζήτημα πολλών δεκαετιών που ταλανίζει τους πολίτες, σημειώνοντας ότι υπάρχουν συγκεκριμένες και σαφείς διατάξεις που προβλέπει η νομοθεσία επ’ αυτού.

«Το τι επιτρέπεται και το τι απαγορεύεται εντός των εκτάσεων αυτών, είναι καθορισμένο από τη νομοθεσία και θα πρέπει άπαντες να είμαστε τυπικοί και προσεκτικοί. Από εκεί και πέρα, πιστεύω ότι θα πρέπει η πολιτεία να αναλάβει πρωτοβουλία για την οριστική διευθέτηση του ζητήματος της αυθαίρετης δόμησης», είπε.









Πηγή
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.