BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

Ηλεία: “Πνίγεται” στη σκόνη ο νομός - Οι συστάσεις των ειδικών


Της Δήμητρας Βέλμαχου

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα και στην Ηλεία, όπως και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας, με την επέλαση της αφρικανικής σκόνης σε συνδυασμό με τους ανέμους που επικρατούν και τις υψηλές θερμοκρασίες, να έχουν κάνει δύσκολη τη ζωή των κατοίκων αφού ειδικά οι ήδη επιβαρυμένοι οργανισμοί παρουσιάζουν έντονα  αναπνευστικά επεισόδια.

Παρόλα αυτά όμως, η εικόνα που παρουσιάζεται στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου, είναι ελεγχόμενη καθώς αν και παρουσιάζονται αρκετά περιστατικά ατόμων τα οποία έχουν επηρεαστεί από τις αυξημένες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα, δεν έχουν δημιουργήσει πίεση στην λειτουργία της Νοσηλευτικής Μονάδας.

«Αυτό το φυσικό φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων, διότι υποβαθμίσει την ποιότητα του αέρα» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ilialive.gr η πνευμονολόγος, διευθύντρια ΤΕΠ και Διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου, Αναστασία Βασιλείου, η ο οποία παράλληλα πρόσθεσε πως:

«Αυτά τα μικροσωματίδια της αφρικανικής σκόνης συμπαρασύρουν και ρύπους από την ατμόσφαιρα. Εκτός από ήπιες συνέπειες όπως ρινίτιδα ή επιπεφυκίτιδα, η αύξηση των  σωματιδίων στην ατμόσφαιρα επιδεινώνει τα αλλεργικά και αναπνευστικά νοσήματα όπως άσθμα και βρογχίτιδα, με πιο ευάλωτα να είναι τα άτομα που έχουν προϋπάρχουσες αναπνευστικές παθήσεις. Και ιδιαιτέρως σε περιόδους αυξημένων επίπεδων σκόνης όπου αυτό συνεπάγεται και σε αυξημένες προσελεύσεις στα νοσοκομεία» τόνισε η κα Βασιλείου.

Οδηγίες

Αναφορικά με όλα όσα πρέπει να προσέξουμε τις ημέρες αυτές και μέχρι την εξασθένιση του φαινομένου η κα Βασιλείου συνέστησε:

Μειωμένη έκθεση σε εξωτερικούς χώρους και ειδικά στα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας
Χρήση μάσκας
Κλειστά τα τζάμια στα αυτοκίνητα και χρήση κλιματισμού
Κλειστά παράθυρα στα σπίτια και επίσης χρήση κλιματισμού αν αυτό κριθεί αναγκαίο
Ιδιαίτερη προσοχή συνέστησε από την πλευρά της και η πνευμονολόγος Αγλαΐα Σκούτα, η οποία σημείωσε πως αυτή την περίοδο που διανύουμε, παρουσιάζεται ένα εκρηκτικό κοκτέιλ από αλλεργίες εξαιτίας της Άνοιξης και από λοιμώξεις του αναπνευστικού και όπως είναι αναμενόμενο η αφρικανική σκόνη έρχεται να επιβαρύνει περαιτέρω το πρόβλημα.

Πρότεινε και η ίδια  μάλιστα την αποφυγή των περιττών μετακινήσεων μέχρι την εξασθένηση του φαινομένου.

Όσον αφορά τώρα τα παιδιά, σύμφωνα με την διευθύντρια της Παιδιατρική Κλινικής του Γ.Ν.Πύργου, Μαρία Αναστασοπούλου, περισσότερο έχουν επηρεαστεί όσα ήδη έχουν αλλεργικό υπόστρωμα.

Η παιδιατρική κλινική βέβαια παρουσιάζει ιδιαίτερη κινητικότητα την περίοδο αυτή, καθώς παρατηρείται αύξηση των ιώσεων και κυρίως της Γρίπης τύπου Β.

Αναφορικά με την αφρικανική σκόνη όμως η κα Αναστασίου συνέστησε στους γονείς ειδικά των πολύ μικρών παιδιών, να τα προστατέψουν αποφεύγοντας τις άσκοπες μετακινήσεις όσο τα επίπεδα της σκόνης είναι πολύ υψηλά.

Παράλληλα σημαντική όπως σημείωσε είναι η αποφυγή των αθλητικών δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους μέχρι να καθαρίσει η ατμόσφαιρα.








Πηγή
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.