BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

Γνωριμία με τις παράδοση και τις παραδοσιακές φορεσιές του ΛΕΠ

Μαθητές του 4ου Δημοτικού σχολείου Πύργου ξεναγήθηκαν στο χώρο του Λυκείου Ελληνίδων της πόλης μας

Στην αίθουσα του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου υποδέχθηκε χθες η πρόεδρος και μέλη του ΛΕΟ  τους μικρούς μαθητές της β’ τάξης του Δ’ Δημοτικού Σχολείου της πόλης μας με τους δασκάλους τους.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στον υπέροχο  χώρο του ΛΕΠ  να μάθουν για την παράδοση και να τους δείξουν μερικές από τις πολύτιμες φορεσιές του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου που φιλοξενούνται στην ιματιοθήκη τους., όπου τα περισσότερα παιδιά δεν είχαν ξαναδεί. Μάλιστα δεν αρκέστηκαν στο να δουν τις φορεσιές αλλά να δοκιμάσουν και κάποιες από εκείνες των παιδικών τμημάτων.

Η πρόεδρος του ΛΕΠ κ. Κατερίνα Παρασκευοπούλου τόνισε ότι αυτές οι πρωτοβουλίες των δασκάλων είναι υπέροχες, καθώς αναζωογονούν την επαφή με τον πολιτισμό στην αληθινή του διάσταση!! Μακάρι την κίνηση αυτή να την μιμηθούν και άλλα σχολεία της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής.

Να σημειώσουμε ότι η ιματιοθήκη του Λυκείου Ελληνίδων του Πύργου, διαθέτει – κάποιες εκτίθενται στο χώρο- πολύτιμες φορεσιές, αυθεντικές οι περισσότερες, όπως η αστική φορεσιά του Πύργου – Η Πυργιώτισσα- πιστό αντίγραφο αυτής που φιλοξενείται στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό ίδρυμα του Ναυπλίου και χρονολογείται από το έτος 1827, η φορεσιά Πιρπιρή,  αυθεντική αστική ενδυμασία Ιωαννίνων, του οικονομικού και καλλιτεχνικού κέντρου της Ηπείρου, με χρυσοκεντημένο επενδύτη, το Πιρπιρί, η κόκκικη αυθεντική παραδοσιακή νυφική φορεσιά Μετσόβου, η  Καραγκούνα , γυναικεία παραδοσιακή γιορτινή φορεσιά της ΤΕΓΕΑΣ που χρονολογείται από το 1830 και μετά. όπου  έξι αντίγραφα της φορεσιάς αυτής κοσμούν την Ιματιοθήκη του ΛΕΠ. κ.α , αρκετές εκ των οποίων  είναι δωρεά στο ΛΕΠ.

Ελένη Παπαδοπούλου







Πηγή
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.