BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

«Κεσάτια» για τους μικρούς της αγοράς

Χωρίς ρευστότητα μία στις 2 μικρές επιχειρήσεις

Τις «πνίγουν» χρέη και λειτουργικά κόστη

Με ελάχιστη ή και μηδενική ρευστότητα είναι 1 στις 2 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις,  ενώ πάνω από το 30% «κουβαλούν» και το βάρος ληξιπρόθεσμων οφειλών προς δημόσιο και ιδιώτες. Αυτή η δυσχερής κατάσταση για τις μικρού βεληνεκούς επιχειρήσεις καταγράφεται στην έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ με τίτλο «εξαμηνιαία αποτύπωση οικονομικού κλίματος στις μικρές επιχειρήσεις – Β’ Εξάμηνο 2023».

Σύμφωνα μ’ αυτή , τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις παραμένουν και ενδεχομένως να προκαλέσουν νέα «λουκέτα» στην αγορά. Συγκεκριμένα, 1 στις 2 επιχειρήσεις δήλωσε ότι έχει μηδενικά ρευστά διαθέσιμα (25,5%) ή διαθέσιμα που επαρκούν το πολύ για ένα μήνα (25,1%). Επιπλέον, το ποσοστό των επιχειρήσεων με καθυστερημένες-ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις παραμένει ακόμα ιδιαίτερα υψηλό (30,6%). Για τις επιχειρήσεις αυτές, τα προβλήματα ρευστότητας είναι εντονότερα και, αντιστρόφως, ασθενέστερη η δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να ξεφύγουν από τον φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης.

Επίσης οι επιπτώσεις από το πληθωριστικό κύμα των τελευταίων 2 περίπου ετών, είναι εμφανείς στην αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, το οποίο με βάση τα ευρήματα της έρευνας έχει αυξηθεί μεσοσταθμικά κατά 35%.

Επιπτώσεις νέου τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης των ατομικών επιχειρήσεων  

Αναφορικά με το ποιες πιστεύουν οι επιχειρήσεις ότι θα είναι οι επιπτώσεις από την εφαρμογή του νέου τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης των ατομικών επιχειρήσεων: 

  •  6 στις 10 επιχειρήσεις (61%) θεωρούν ότι ο νέος τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης των ατομικών επιχειρήσεων θα οδηγήσει σε νέα λουκέτα. 
  •  Πάνω από 1 στις 4 επιχειρήσεις (27,1%) θεωρεί ότι θα αυξηθεί η φοροδιαφυγή. Δηλαδή, θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό για το οποίο σε γενικές γραμμές υιοθετήθηκε η συγκεκριμένη ρύθμιση. Από την άλλη μεριά, μόλις το 7,7% θεωρεί ότι θα μειωθεί η φοροδιαφυγή, ενώ το 5,1% θεωρεί ότι δεν θα επιφέρει καμία αλλαγή στη φορολογική συμπεριφορά των επιχειρήσεων. 
  • Τέλος, μόλις το 3,9% θεώρει ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν θα έχει καμία αρνητική επίπτωση για τις επιχειρήσεις

Εκπρόσωποι της Ηλειακής επιχειρηματικότητας σχολιάζουν τα ευρήματα της  έρευνας της ΓΣΕΒΕ

Τις δικές τους θέσεις  σχολιάζοντας τα παραπάνω ευρήματα της έρευνας της ΓΣΕΒΕ για το β  έξάμηνο του 2023, εκφράζουν με δηλώσεις τους εμπλεκόμενοι με την επιχειρηματικότητα εκπρόσωποι φορέων της Ηλείας και συγκεκριμένα ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Λεβέντης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Ηλίας Ξανθούλης και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας Φώτης Νικολόπουλος.

Κώστας Λεβέντης – Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας 

“Παρά τη βελτίωση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος, τα αποτελέσματα της εξαμηνιαίας έρευνας του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ για το β έξάμηνο του 2023,  καταδεικνύουν ότι τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις παραμένουν και είναι γεγονός ότι πολλές από αυτές  ασφυκτιούν μετά τις αλλεπάλληλες κρίσεις και τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις. Ο βασικός λόγος είναι  αυτός που εμφανίζεται στην έρευνα, ότι δηλαδή  δεν έχουν αποθέματα ρευστότητας μετά τις απανωτές οικονομικές κρίσεις και την υγειονομική κρίση και ειδικά στην Ηλεία μετά τα πυροδάνεια, ελάχιστες από αυτές έχουν πρόσβαση για δανεισμό στο τραπεζικό σύστημα. Άρα, είναι φυσικό να αγωνίζονται για να επιβιώσουν  και να ξεφύγουν από τον φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης,  αφού το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να ενεργοποιήσει για τον μικροεπιχειρηματία νέα εργαλεία ρευστότητας. Ο άλλος λόγος είναι ότι η επιχειρηματικότητα  μετασχηματίζεται και το βλέπουμε με την  εμφάνιση μεγάλων και πολύ μεγάλων επιχειρήσεων που διεκδικούν σοβαρό μερίδιο από την “πίτα” της αγοράς και σε πολλές περιπτώσεις παίρνουν τη θέση των μικρότερων.  Επιβάλλεται λοιπόν,  να εξετάσουμε πλέον και μια διαφορετική  λογική, αυτή της  επιχείρησης που βασίζεται σε συνέργειες και συνεργασίες.”

Ηλίας Ξανθούλης – Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πύργου

«Η έλλειψη ρευστότητας των μικρών επιχειρήσεων δεν είναι κάτι καινούργιο καθώς οι περισσότερες από αυτές κουβαλούν και ληξιπρόθεσμα χρέη, αιτία της μείωσης του τζίρου τους για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών έχουμε πει πολλές φορές πως είναι περιορισμένη εξαιτίας της ακρίβειας των ειδών πρώτης ανάγκης και όλο αυτό συμπαρασύρει όπως είναι αναμενόμενο και τις εμπορικές επιχειρήσεις οι οποίες την τελευταία διετία έχουν επιβαρυνθεί με ιδιαίτερα αυξημένο κόστος λειτουργίας» σημείωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Ηλίας Ξανθούλης ενώ σχολιάζοντας το νέο τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης επισήμανε πως είναι ένα άδικο μέτρο και ακόμα περισσότερο γιατί έχει αναδρομική ισχύ, γεγονός που θα πλήξει καίρια τους ελεύθερους επαγγελματίες. «Η φορολόγηση με βάση το τεκμαρτό εισόδημα, το εισόδημα δηλαδή που δεν έχει αποκτηθεί δεν θεωρούμε πως θα προσφέρει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ή στον κρατικό προϋπολογισμό αντιθέτως θα οδηγήσει στον αφανισμό τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας που είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Φώτης Νικολόπουλος – Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας


«Σίγουρα υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας και έχει διογκωθεί και από την μειωμένη αγοραστική δύναμη του πρώτου τριμήνου του νέου έτους. Η αγορά έχει υποστεί καθίζηση με αποτέλεσμα να έχει επιδεινωθεί η έλλειψη ρευστότητας συν την ακρίβεια καθώς τα περισσότερα έσοδα «φεύγουν» σε μη υπολογισμένα έξοδα. Όσον αφορά τα ληξιπρόθεσμα, η αγορά χρόνια αντιμετωπίζει αυτό το ζήτημα ωστόσο ευελπιστούμε –όπως πάντα- καθώς πλησιάζουμε προς το Πάσχα και θα ανοίξει η αγορά να καταφέρουμε όλοι οι έμποροι να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας».

Όσον αφορά τον νέο τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης των ατομικών επιχειρήσεων, ο κ. Νικολόπουλος επισήμανε ότι το πρόβλημα προβλέπεται να είναι τεράστιο. «Όταν θα πάνε οι συνάδελφοι να καταθέσουν τις φορολογικές τους δηλώσεις, το πρόβλημα που θα προκύψει θα είναι τεράστιο και πολύ μεγαλύτερο από το πρόβλημα της ακρίβειας! Γιατί μια ατομική επιχείρηση που μπορεί για παράδειγμα να πλήρωνε ένα μικρό ποσό στην Εφορεία, το ποσό με το νέο νομοσχέδιο μπορεί να διπλασιαστεί ή και να τριπλασιαστεί γεγονός που θα προκαλέσει αλυσιδωτά προβλήματα».






























Πηγή
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.