BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

Νησίον: Πρωτοβουλία για την Πυρασφάλεια



            
                                 ΠΡΟΣ
                                                                                                  Νησίον                          2024
     ΔΗΜΟ: ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ ΚΥΛΛΗΝΗΣ
     
       Αντιδήμαρχο πολιτικής προστασίας                                  
                                                                                                  Πρωτοβουλία για την Πυρασφάλεια
       κ. Παναγιώτης Βαγγελάκος                                                                                           
                                                                                                         nikos.tsiliras@gmail.com

    Κοινοποίηση:
1. Γραφείο Δημάρχου
2;Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας                         ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ ΚΥΛΛΗΝΗΣ
3:Αποκεντρωμένη Διοίκηση                                 Αρ. Πρωτ: 1346  Ελήφθη 05/02/2024
4. Δασαρχείο Αμαλιάδας
5:Πυροσβεστική Υπηρεσία
6:Δημοτικό Συμβούλιο
7:Τοπικό Συμβούλιο Νησίου

ΘΕΜΑ: Προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση πυρκαγιών στο Νησίον

 Κύριε    Αντιδήμαρχε Πολιτικής Προστασίας

Είμεθα κάτοικοι Νησίου και επικοινωνούμε μαζί σας για να σας γνωστοποιήσουμε ένα σοβαρό ζήτημα που άπτεται της ασφάλειας της ζωής μας και των περιουσίων μας και σχετίζεται με τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς εξ αιτίας της υπάρξεις εύφλεκτων υλικών στο Νησίον. το πρόβλημα μη εφαρμογής μόνιμών  και διαρκών μέτρων πρόληψης αλλά και το σχέδιο γνωστοποίησης σχεδίου καταστολής πυρκαγιάς στο Νησίον, είναι ο λόγος της μέγιστης ανησυχίας μας, 

Η ανυπαρξία σχεδίου αντιμετώπισης πυρκαγιάς, η απουσία ουσιαστικής υποδομής και χρηματοδότησης για τα απαιτούμενα έργα, η απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου και έργων αντιπυρικής προστασίας, αλλά και η χρόνια εγκατάλειψη της συντήρησης της αγροτικής οδοποιίας, έχουν οδηγήσει σε απόγνωση και μεγάλη ανασφάλεια τους κατοίκους της περιοχής του Νησίου. Ιδιαίτερα, η σχεδόν ολοκληρωτική, καταστροφή της αγροτικής οδοποιίας, κάνει τη ζωή των κατοίκων  μια καθημερινή οδύσσεια.

α) Κοινότητα Νησίου υπάγονται  οι οικισμοί Αγία Μαρίνα, Άγιος Αθανάσιος, Καραβουλαίικα και Κρεμμύδι, είναι απόλυτα εκτεθειμένα σε εκδήλωση πυρκαγιάς, αφού περιβάλλονται άμεσα από δασωμένους αγρούς που έχουν διαμορφωθεί ως δάση, χωρίς την παραμικρή αντιπυρική προστασία και υποδομές (συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης της πυρκαγιάς, αντιπυρικές ζώνες, πυροσβεστική οδοποιία και διέξοδοι διαφυγής, πυροσβεστικοί κρουνοί κ.ά.). Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη αφού, όπως προαναφέρθηκε, η τσακισμένη αγροτική οδοποιία υπονομεύει δραματικά, εκτός των άλλων, και την αποτελεσματική προσβολή των πυρκαγιών, μιας και οι περισσότεροι αγροτικοί δρόμοι που σήμερα είναι δασωμένοι, ασυντήρητοι και σχεδόν κλειστοί, είναι και δρόμοι διάβασης πυροσβεστικών οχημάτων, λειτουργώντας (όταν είναι συντηρημένοι) και ως υποτυπώδεις αντιπυρικές ζώνες. Απέναντι στα παραπάνω οξυμένα προβλήματα η συνδρομή Τοπικής Διοίκησης δεν ανταποκρίνεται ούτε στο ελάχιστο για να καλυφτούν οι μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν στη συντήρηση και επισκευή των παραπάνω υποδομών, στη διαμόρφωση σχεδίου  αντιπυρικής προστασίας.

β) Υπάρχει Μεγάλο πρόβλημα με το μη καθαρισμό και την παντελή έλλειψη αποψιλώσεων σε ιδιωτικά οικόπεδα με ή χωρίς κτίσματα, των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν φροντίζουν για την περιποίηση με όρους πυρασφάλειας, με την ανάλογη χρέωση των συγκεκριμένων ιδιοκτητών. Επίσης δεν έχουν πραγματοποιηθεί αποψιλώσεις και κλαδέματα δέντρων και θάμνων στους χώρους ευθύνης του Δήμου πεζοδρόμια , ρέματα, κ.λπ.  με άμεση αποκομιδή και καθαρισμός στα σημεία.

γ) Δεν έχει γνωστοποιηθεί εδώ και χρόνια κάποιο σχέδιο καταστολής πυρκαγιάς, (εξ όσων γνωρίζουμε τουλάχιστον) με ανάλογες ασκήσεις ετοιμότητα στους οικισμούς μας με επαρκή ενημέρωση των κατοίκων για τη συμμετοχή τους σ΄ αυτές.  Παρακαλούμε να μας γνωστοποιήσετε αν περιλαμβάνονται στο προγραμματισμό σας  την στάθμευση ενός πυροσβεστικού οχήματος του Δήμου εντός του οικισμού μας επί 24ώρου βάσεως καθ΄ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Είναι φανερό ότι η εφαρμογή συγχρόνως και ανελλιπώς των μέτρων, που περιγράφονται στα ανωτέρω σημεία, αποτελούν την αναγκαία και ικανή συνθήκη  για την διασφάλιση πυρασφάλειας και πυροπροστασίας της περιοχής μας. Ελπίζουμε στην ανταπόκριση του Δήμου στις υποχρεώσεις αυτές όπου απορρέουν από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (νόμος 3463/2006) αλλά και από τον ''Καλλικράτη'' ( νόμος 3852/2010). Τα αποτελέσματα των κλιματικών αλλαγών τα βλέπουμε ήδη. Ας αντιληφθούμε όλοι μαζί Δήμος και κάτοικοι ότι έχουμε περάσει σε νέα εποχή, η προσαρμογή στην οποία είναι υποχρεωτική και αναγκαία σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Είμαστε πάντα στη διάθεση του Δήμου για συζήτηση, και την στενή συνεργασία ενόψει αντιπυρικής περιόδου στο Νησίο. Τέλος παρακαλούμε για ενημέρωση μας  nikos.tsiliras@gmail.com για σχετικές ενέργειες των δημοτικών υπηρεσιών.


                Με εκτίμηση
   
          Νικόλαος  Α  Τσίληρας
















« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.