BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

Ευρωζώνη: αύξηση πλούτου στα χαρτιά – στα ύψη η ανισότητα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δημοσιοποίησε χθες στοιχεία για την εξέλιξη και την κατανομή του πλούτου των νοικοκυριών στην ευρωζώνη. Τα δύο βασικά συμπεράσματα από την αξιολόγηση των στοιχείων είναι ότι ο πλούτος των νοικοκυριών αυξήθηκε σημαντικά, αλλά η ανισότητα στην κατανομή αυτού του πλούτου παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Λέγοντας πλούτος των νοικοκυριών εννοούμε τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά τους στοιχεία, όπως κατοικίες, μετοχές και γενικά χρεόγραφα, δάνεια και καταθέσεις. Η αξία όλων αυτών προφανώς αλλάζει ανάλογα με τις τιμές που διαμορφώνονται στις αντίστοιχες αγορές.

Για παράδειγμα οι τιμές των κατοικιών έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα η αποτίμηση του περιουσιακού στοιχείου της κατοικίας να αυξάνει αντίστοιχα τον πλούτο των νοικοκυριών. Το ίδιο, αλλά σε μικρότερο βαθμό, ισχύει με την άνοδο των τιμών των μετοχών των εισηγμένων εταιρειών που κατέχουν τα νοικοκυριά.

Τα στοιχεία της κατανομής του πλούτου αποδεικνύουν ότι η ανισότητα κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Εκεί φαίνεται ότι το μερίδιο των πλουσιότερων δεκατημορίων διευρύνεται, ενώ το μερίδιο του φτωχότερου 50% αυξάνεται οριακά. Έτσι η σχέση μεταξύ των δύο επιδεινώνεται διαρκώς.

Ιδιαίτερα εμφανής είναι η τρομερή υπεροχή του πλουσιότερου 10% σε σχέση με το φτωχότερο 50% σε μια αναλογία περίπου 7 προς 1! Όπως είναι αναμενόμενο, η υπεροχή αυτή του πλουσιότερου 10% φτάνει σε αδιανόητα υψηλά επίπεδα όσον αφορά τον πλούτο από κατοχή μετοχών εισηγμένων εταιρειών.









Πηγή
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.