BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

Η μυστηριώδης πνευμονία που “χτυπάει” τα παιδιά εμφανίστηκε και σε χώρες της Ευρώπης


Ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως κρούσματα της μυστηριώδους πνευμονίας που “χτυπάει” τα παιδιά παρόμοιας με εκείνη που σαρώνει την ηπειρωτική Κίνα, έχουν κάνει την εμφάνιση τους στην Αμερική αλλά και σε χώρες της Ευρώπης.

Επιδημία της μυστηριώδους πνευμονίας έχει ξεσπάσει και σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στην Ολλανδία, τη Δανία και τη Σουηδία. Η αναπνευστική αυτή νόσος, όπως επισημαίνουν οι γιατροί μεταδίδεται μέσω του βήχα, του φτερνίσματος, της ομιλίας, του τραγουδιού και της αναπνοής από μικροσκοπικά σταγονίδια.

Ορισμένοι επιδημιολόγοι στις ΗΠΑ έχουν επίσης υποστηρίξει ότι ο τεράστιος αριθμός κρουσμάτων κρυολογήματος και γρίπης μπορεί να οφείλεται στους περιορισμούς του κορωνοϊού που εμποδίζουν τους ανθρώπους να αναπτύξουν φυσική ανοσία. Την Τρίτη, η κινεζική εφημερίδα «South China Morning Post» (SCMP) ανέφερε ότι ορισμένα μέτρα ελέγχου του κορωνοϊού αρχίζουν να επανεμφανίζονται στην Κίνα, ειδικά σε «σχολεία, ιδρύματα παιδικής μέριμνας και οίκους ευγηρίας».

Τις τελευταίες ώρες, οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ συμβουλεύουν τους πολίτες και τα νοσοκομεία να βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής.

Την ίδια ώρα, πηγή από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα «DailyMail»ότι, σε εθνικό επίπεδο, δεν έχει παρατηρηθεί «τίποτα το ασυνήθιστο».

Ωστόσο, ο καθηγητής Amesh Adalja, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στο Μέριλαντ, θεωρεί ότι προσέχουμε να μην εξαπλωθούν τα κρούσματα σε μία κομητεία του Οχάιο. Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης ότι δεν θα πέσει από τα σύννεφα εάν «σε ορισμένα μέρη των ΗΠΑ, τα κρούσματα είναι πάνω από το μέσο όρο, καθώς αρκετές βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις επανεμφανίζονται δυναμικά με την νόσο Covid.

Το μυκόπλασμα

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ασθενείς είναι παιδιά ηλικίας 3-8 ετών. Τι είναι όμως το μυκόπλασμα της πνευμονίας και πως εκδηλώνεται η πνευμονία που προκαλεί;

Όπως αναφέρουν τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC), το μυκόπλασμα της πνευμονίας είναι βακτήριο που προσβάλλει το εσωτερικό τοίχωμα των οργάνων του αναπνευστικού (λάρυγγας, τραχεία, πνεύμονες). Οι άνθρωποι μπορεί να το φέρουν στη μύτη ή στο λαιμό τους, χωρίς να νοσούν.

Αν και συνήθως προκαλεί ήπιες λοιμώξεις, μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές που απαιτούν νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Πώς εξαπλώνεται

Όταν κάποιος έχει μολυνθεί από το βακτήριο και βήχει ή φταρνίζεται, παράγει αναπνευστικά σταγονίδια που το περιέχουν και διασπείρονται στο περιβάλλον γύρω του. Αν άλλα άτομα εισπνεύσουν αυτά τα σταγονίδια, μπορεί να μολυνθούν.

Αυτό είναι πιθανότερο να συμβεί με όσους έρχονται σε στενή, παρατεταμένη επαφή με τον πάσχοντα. Έτσι, μπορεί να παρατηρηθούν πρόσθετες λοιμώξεις στην οικογένειά του και σε χώρους αυξημένου συγχρωτισμού (π.χ. σχολεία, κολέγια, στρατόπεδα κ.λπ.).

Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών που μολύνονται από το μυκόπλασμα μπορεί να έχουν συμπτώματα διαφορετικά από εκείνα των μεγαλύτερων παιδιών και των ενηλίκων.








Πηγή
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.