BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

«Μας τσουβαλιάζει και βάζει νέους φόρους εν μέσω πληθωρισμού»


Πληθώρα αντιδράσεων από τους ελεύθερους επαγγελματίες για το κυβερνητικό νομοσχέδιο κατά της φοροδιαφυγής

-Τι δηλώνουν στην «Πρωινή» εκπρόσωποι φορέων της Ηλείας

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Πληθώρα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει οι κυβερνητικές εξαγγελίες για το σχέδιο νόμου που έχει στόχο τη μείωση της φοροδιαφυγής, καθώς αρκετοί εκπρόσωποι φορέων της Ηλείας το αξιολογούν ως άδικο και αναχρονιστικό, κυρίως λόγω των οριζόντιων μέτρων και της επαναφοράς του τεκμηρίου.

Όπως τόνισε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΕΛΦΕΕ) Ηλείας, Αλέξης Νταουλάρης, η πρώτη εικόνα από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης δημιουργεί προβληματισμό στην αγορά.

«Η κυβέρνηση, βλέποντας ότι το μεγαλύτερο ποσοστό ατομικών επιχειρήεων δηλώνει εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ, θεωρεί ότι υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή, και προσπαθεί να καλύψει αυτό το κενό βάζωοντας ένα ελάχιστο εισόδημα στις επιχειρήσεις, το οποίο αντιστοιχεί στη μεικτή αμοιβή ενός μισθωτού, που αυξομειώνεται σε συνδυασμό με κάποιες άλλες παραμέτρους. Από αυτά που ακούσαμε ως τώρα – θα περιμένουμε να δούμε και τις διατάξεις αναλυτικά- είναι ένα μέτρο που μας γυρίζει πίσω», τόνισε και εξέφρασε την απορία του για ποιο λόγο επιστρέφουμε στη λογική των τεκμηρίων εν έτει 2023 με τόσα διαθέσιμα τεχνολογικά

«Θεωρώ ότι θα πλήξει τις ατομικές επιχειρήσεις διότι τους τσουβαλιάζει όλους. Τα οριζόντια μέτρα δεν είναι δίκαια. Δεν λαμβάνει π.χ. υπόψη ότι μια επιχείρηση μπορεί να εμφανίσει ζημιά μία χρονιά. Εκτός αυτού, σε περίοδο πληθωριστικής πίεσης, είναι λάθος να αυξάνεις κι άλλο  τη φορολογική επιβάρυνση», σημείωσε.

Η γενική γραμματέας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας & Πελοποννήσου, Εύη Βεργοπούλου δήλωσε στην «Πρωινή» πως το νομοσχέδιο δαινομονοποιεί τη μικρή και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα ως αποκλειστική υπαίτια της φοροδιαφυγής.

«Η φιλοσοφία του νομοσχεδίου, έτσι όπως εξαγγέλθηκε, είναι άδικη για τους ελεύθερους επαγγελματίες που προσπαθούν να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, όπως π.χ. οι γυναίκες που συμβάλλουν στο οικογενειακό εισόδημα. Επίσης, όταν έχεις πληθωρισμό στα ύψη και το κράτος έχει αυξημένα έσοδα, δεν κατανοώ τη σκοπιμότητα της περαιτέρω φορολόγησης. Επίσης, στοχοποιεί τους μικρούς επαγγελματίες ως μοναδική εστία φοροδιαφυγής, προεξοφλώντας με μπόλικη δόση ιδεοληψίας ότι όποιος δηλώνει κάτω από 10.000 ευρώ, αποκρύπτει εισόδημα. Το μόνο που θα πετύχει με αυτό το νομοσχέδιο, είναι να δημιουργηθούν άλλα επιχειρηματικά σχήματα για να αποφύγουν κάποιοι τους φόρους, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των ελεύθερων επαγγελματιών με χαμηλό εισόδημα δεν θα αντέξουν και θα κλείσουν», υπογράμμισε η κ. Βεργοπούλου.

«Άδικη στοχοποίηση του λιανεμπορίου»

Προβληματισμό και δυσαρέσκεια εκφράζουν και οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου της Ηλείας, εστιάζοντας στον οριζόντιο χαρακτήρα των μέτρων ως επιλογή που παράγει αδικία.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας Ηλείας, Νίκος Καρυώτης, ανέφερε στην «Πρωινή» πως θα αδικηθούν οι συνεπείς φορολογούμενοι επαγγελματίες, θεωρώντας ότι θα έπρεπε να συνοδευτεί από την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

«Ο οριζόντιος χαρακτήρας των μέτρων σίγουρα θα αδικήσει κάποιους πιο συνεπείς. Παρότι υπάρχει μια διάθεση της κυβέρνησης να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, στο λιανικό εμπόριο και στην εστίαση δεν είναι πια εύκολο να αποκρύψει κάποιος εισοδήματα, αφού έχουν μπει τα POS και οι αποδείξεις είναι υποχρεωτικές. Πιστεύω πως σε δεύτερη φάση θα έπρεπε να συνδυαστεί με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Θα δούμε πώς θα λειτουργήσει, διότι και το τεκμαρτό εισόδημα θα φέρει ενδεχομένως αδικίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Αν π.χ. μια χρονιά η επιχείρση για μία χρονιά εμφανίσε ζημιά, με το ζόρι θα έχει τεκμαρτό εισόδημα;» σχολίασε.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, Ηλίας Ξανθούλης δήλωσε πως η αδυναμία της πολιτείας να κάνει αποτελεσματικούς ελέγχους, οδηγεί σε μέτρα άδικα και αντιαναπτυξιακά.

«Αυτό το νομοσχέδιο βάλλει κατά δικαίων και αδίκων. Η ανικανότητα του κράτους να κάνει σωστούς ελέγχους και να εντοπίσει τη φοροδιαφυγή, οδηγεί στο να μας στήσει όλους στο τοίχο και να καθιερώσει το “διαίρει και βασίλευε”, όπως έκανε και στην πανδημία. Δεν είναι δίκαιη επιλογή γιατί είμαστε κλάδος που τα κέρδη τα επενδύει ξανά στη δουλειά και δεν έχουμε αφορολόγητο. Πληρώνουμε φόρο από το πρώτο ευρώ. Δηλαδή αντέξαμε στην πανδημία, όπου και εκεί δεχθήκαμε τις μεγαλύτερες αδικίες από κάθε άλλο κλάδο, και θα μας κλείσουν τώρα. Έχουμε πολλά ερωτηματικά για τις διατάξεις, διότι  κάποιες δεν είναι ρεαλιστικές. Δηλαδή αν μια χρονιά έχει η επιχείρηση ζημιά, που είναι φυσιολογικό να συμβεί δυο χρόνια μετά την πανδημία, θα ισχύει το τεκμαρτό εισόδημα. Νομίζω πως είναι πρόχειρος ο νόμος και θα έπρεπε να προηγηθεί διαβούλευση. Η φοροδιαφυγή δεν είναι στους ενεργούς επιχειρηματίες, αλλά στα ανενεργά ΑΦΜ που πίσω από αυτά λειτουργούν επιχειρήσεις», επισήμανε ο κ. Ξανθούλης.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας, Φώτης Νικολόπουλος, εξέφρασε τον προβληματισμό του για το χρονικό σημείο αυτής της κυβερνητικής επιλογής, διαφωνώντας με τα οριζόντια μέτρα.

«Δεν γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα σε αυτούς που όντως αποκρύπτουν κέρδη και σε αυτούς που πραγματικά δεν έχουν εισόδημα. Δεν είναι όλοι στο ίδιο επίπεδο. Μην ξεχνάτε πως είναι πολύ λογικό μετά την πανδημία κάποιες επιχειρήσεις να έχουν ζημιά και όχι κέρδη, αφού ακολούθησε ενεργειακή κρίση, ενώ ο πληθωρισμός δεν έχει υποχωρήσει. Τώρα μπαίνουν όλοι στο ίδιο καλάθι και αυτό είναι άδικο, διότι εν μέσω πληθωρισμού, με την ενέργεια στα ύψη και με τις ασφαλιστικές εισφορές να αυξάνονται, το να βάζεις κι άλλο φόρο στους μικρούς και στους μικρομεσαίους, τους οδηγεί στο να κλείσουν κι όχι να επιβιώσουν.











Πηγή
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.