BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

Σταμάτησε το έργο λόγω… κτηματολογίου!

Διακόπηκαν οι εργασίες στη στροφή Αγίων Θεοδώρων, καθώς εμφανίστηκε ιδιώτης που διεκδικεί δασική έκταση προς απαλλοτρίωση

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Σε «γόρδιο δεσμό» εξελίσσεται η βελτίωση της επικίνδυνης στροφής στον οικισμό Αγίων Θεοδώρων του δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, καθώς το έργο που ειχε ξεκινήσει να εκτελείται, σταμάτησε όχι για τον συνήθη λόγω της… κρατικής απληρωσιάς, αλλά γιατί εμφανίστηκε διεκδικητής έκτασης δύο στρεμμάτων, που είναι προς απαλλοτρίωση.

Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες ξεκίνησαν όταν το 2019 η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της ΠΕ Ηλείας δρομολόγησε την απαλλοτρίωση μιας συγκεκριμένης έκτασης, ζητώντας από το δασαρχείο Αμαλιάδας να βεβαιώσει την ύπαρξη ή μη δικαιωμάτων του Δημοσίου. Το Δασαρχείο Αμαλιάδας γνωστοποίησε στην Υπηρεσία ότι η εν λόγω έκταση, που επρόκειτο να απαλλοτριωθεί για τις ανάγκες κατασκευής του έργου, βρισκόταν εντός κυρωμένου δασικού χάρτη και αποτελούσε εν γένει δασική έκταση.

Με τη σειρά της η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών ζήτησε από τη Διεύθυνση Δασών Ηλείας τη χορήγηση βεβαίωσης από την οποία να τεκμαίρεται ότι, επί του πιστοποιητικού του Δασαρχείου Αμαλιάδας δεν έχει κατατεθεί προσφυγή ή ένσταση ή αίτηση εξαγοράς της εν λόγω δασικής έκτασης, προκειμένου να προχωρήσει στη δημοπράτηση και την κατασκευή του έργου.

Η Διεύθυνση Δασών Ηλείας, κοινοποίησε στην Υπηρεσία έγγραφο του Δασαρχείου Αμαλιάδας, βάσει του οποίου, έως και την ημερομηνία του εγγράφου, (4.3.2020) δεν είχε υποβληθεί οιοδήποτε αίτημα εξαγοράς.

Στη συνέχεια, η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Ηλείας, στηριζόμενη στην προαναφερθείσα αλληλογραφία, διέκοψε τις διαδικασίες απαλλοτρίωσης της έκτασης που απαιτούνταν για την κατασκευή του έργου και συνέταξε μελέτη κατασκευής του έργου ζητώντας τις σχετικές περιβαλλοντικές γνωμοδοτήσεις.

Από όλη αυτή τη γραφειοκρατική διαδικασία επιβεβαιώθηκε εκ νέου ότι δεν έχει υποβληθεί αίτηση αντίρρησης για τη δασική έκταση και πως η απαλλοτρίωση μπορεί να προχωρήσει κανονικά.

Κι αφού ολοκληρώθηκε μέσα σε ενάμιση χρόνο όλη αυτή η αλληλογραφία, ξεκίνησε το έργο μετά την υπογραφή της σύμβασης στις αρχές του 2023.

Κατά τη διάρκεια όμως των εργασιών,  εμφανίστηκε στην περιοχή κατασκευής του έργου ένας ιδιώτης, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι είναι ο φερόμενος ιδιοκτήτης της επίμαχης έκτασης, ενημερώνοντας προφορικά την Υπηρεσία ότι το ακίνητο είναι ιδιόκτητο και δεν είναι δασική έκταση και πως το έχει δηλώσει στο Κτηματολόγιο.

Για να τεκμηριώσει τον ισχυρισμό του, γνωστοποίησε στην Υπηρεσία μέσω του δικηγόρου στις 6 Ιουνίου και τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα. Μετά και από αυτήν την εξέλιξης,

Το γεγονός ότι Υπηρεσία, άμεσα, και μετά αυτή την εξέλιξη, έδωσε προφορική εντολή στην ανάδοχο κατασκευαστική εταιρεία για διακοπή των εργασιών στο έργο, έως ότου δοθεί λύση επί του ιδιοκτησιακού καθεστώς επί του επίμαχου ακινήτου.












Πηγή
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.