BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

«Σε λίγο θα παραγγέλνουμε χωριάτικη χωρίς ελαιόλαδο…» – Σε απόγνωση οι επαγγελματίες της Ηλείας



Η μεγάλη αύξηση της τιμής του ελαιολάδου, αλλά και η μείωση των ποσοτήτων που θα διατεθούν φέτος στην αγορά, έχει προκαλέσει έναν μεγάλο πονοκέφαλο στις επιχειρήσεις εστίασης που χρησιμοποιούν το ελαιόλαδο ως κύριο συστατικό για την παραγωγή των προϊόντων τους. Και αυτό αφού πλέον αναγκάζονται να πληρώνουν πολλά περισσότερα για να προμηθευτούν το ελαιόλαδο, το οποίο και τους είναι απαραίτητο και δεν μπορεί να αντικατασταθεί τόσο εύκολα από άλλα είδη λαδιού, όπως το ηλιέλαιο, το σπορέλαιο κ.α.
Όπως δηλώνουν στην εφημ. «Πατρίς» οι πρόεδροι των Σωματείων Εστίασης Πύργου και Αμαλιάδας, αλλά και οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων εστίασης, παρά τη μεγάλη αύξηση, όχι μόνο του ελαιολάδου, αλλά και των γαλακτοκομικών, έχουν καταφέρει και δεν έχουν περάσει αυτό το επιπλέον κόστος στους πελάτες τους, κάτι όμως που μπορεί να αλλάξει, αν συνεχιστεί αυτό το «ράλι» των τιμών.

Μάλιστα όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Θανάσης Μπούκλης από το «Εν Λευκώ», μπορεί σε λίγο οι πελάτες να ζητούν χωριάτικη σαλάτα χωρίς ελαιόλαδο, για να μπορέσουν να την παραγγείλουν.

Νίκος Τζαμαλής  «Προσπαθούμε να κρατήσουμε το κόστος στα ίδια επίπεδα»

Ο Νίκος Τζαμαλής πρόεδρος του σωματείου εστίασης και Συναφών Επαγγελμάτων Πύργου «Διόνυσος» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η άνοδος στην τιμή του ελαιολάδου έχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια και σίγουρα προβληματιζόμαστε όταν ακούμε την τιμή στην οποία θα φτάσει φέτος. Ακόμη και το ηλιέλαιο από 9 ευρώ που το πληρώναμε αγορά, έχει φτάσει τώρα στα 14-15 ευρώ. Προφανώς και αν ανέβει ακόμα περισσότερο η τιμή του ελαιολάδου, θα έχουμε μεγαλύτερο πρόβλημα. Μέχρι αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να κρατήσουμε το κόστος στα ίδια επίπεδα, αλλά αν συνεχιστεί αυτό, δεν θα μπορέσουμε να συγκρατήσουμε τις τιμές και θα πρέπει να τις αυξήσουμε. Αν δεν αλλάξει λοιπόν κάτι, σίγουρα θα υπάρξει αύξηση σε όλα τα προϊόντα τα οποία χρησιμοποιούν ελαιόλαδο».

Βασίλης Νιπεργιάλης: «Τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε ένα ράλι τιμών»

Ο Βασίλης Νιπεργιάλης πρόεδρος του συλλόγου εστίασης Αμαλιάδας από την πλευρά του ανέφερε για το θέμα.

«Τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε ένα ράλι τιμών σε όλα τα προϊόντα της εστίασης. Έχει ξεκινήσει την προηγούμενη χρονιά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, με το ηλιέλαιο που διπλασιάστηκε η τιμή του και τώρα πέρα από όλα τα άλλα τα βασικά αγαθά, όπως είναι το γάλα, το τυρί, η φέτα και όλα τα παράγωγα του γάλακτος, έχουμε και μία μεγάλη αύξηση στο ελαιόλαδο. Αυτή η αύξηση φυσικά επηρεάζει τον κλάδο μας, αλλά παράλληλα βλέποντας την κίνηση της αγοράς, θα γίνει μία προσπάθεια αυτή η αύξηση να μην μεταφερθεί στον πελάτη και να μπορέσουμε να κρατήσουμε όσο το δυνατόν γίνεται τις τιμές, ευελπιστώντας ότι ανοίγοντας οι αγορές, όπως π.χ. της Ισπανίας, που έχει κι αυτή πρόβλημα, θα μπορέσουμε να κρατήσουμε όσο το δυνατό χαμηλότερες τιμές. Βέβαια αν αυτό το ράλι των τιμών συνεχιστεί, μοιραία οι αυξήσεις θα μεταφερθούν και στα προϊόντα, γιατί όταν έχεις π.χ. μία χωριάτικη σαλάτα που τα βασικά της συστατικά έχουν αυξηθεί 300% τον τελευταίο χρόνο, καταλαβαίνετε ότι αυτή η αύξηση κάποια στιγμή θα περάσει στον καταναλωτή».

Θανάσης Μπούκλης: «Είναι δυσβάστακτη η κατάσταση για την εστίαση»

Ο Θανάσης Μπούκλης, γραμματέας του Συλλόγου Εστίασης «Διόνυσος» Πύργου και ιδιοκτήτης του «Εν Λευκώ» ανέφερε ότι σε λίγο το κόστος θα είναι δυσβάστακτο για τους επιχειρηματίες.


«Έχει αυξηθεί πάρα πολύ φέτος και η τιμή του ελαιολάδου, αλλά και του γάλακτος και πλέον μία χωριάτικη σαλάτα δεν μπορείς να την σερβίρεις εύκολα. Πλέον η χωριάτικη σαλάτα κοστίζει παραπάνω από μία μερίδα φαγητό. Δεν είναι λοιπόν μόνο το πρόβλημα του ελαιολάδου, έχει αυξηθεί και η φέτα, όλα τα προϊόντα έχουν πάρει πάνω. Εμείς μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε αφήσει να μεταφερθεί αυτό το κόστος στον πελάτη, όμως είναι θέμα χρόνου να συμβεί αυτό, αφού το κόστος θα είναι δυσβάσταχτο για μας και είτε θα λέμε χωριάτικη σαλάτα με ελαιόλαδο, είτε χωριάτικη σαλάτα χωρίς αυτό. Δεν υπάρχει αυτό πού γίνεται, είναι πλέον πολύ μεγάλο το κόστος. Εννοείται λοιπόν ότι θα αλλάξουν πάρα πολλά πράγματα, αυτή τη στιγμή πάντως, μπορούμε να κρατάμε τα προϊόντα μας, χωρίς να μεταφέρουμε το κόστος στον πελάτη. Και αυτό γίνεται διότι μπορεί να έχουμε βρει κάποιες χαμηλές τιμές, όταν ξεκινήσαμε στην αρχή, αλλά επειδή δεν είναι μεγάλη παραγωγή του λαδιού, θα υπάρχει και πρόβλημα στη διάθεσή του, με αποτέλεσμα εμείς να αναγκαστούμε να αυξήσουμε τις τιμές μας. Και για μας το κόστος θα είναι δυσβάσταχτο. Έως τώρα κρατάμε τις τιμές όσο μπορούμε. Ως πότε όμως θα γίνεται αυτό;».

Κώστας Παπανδρέου: «Δυστυχώς όλα ακριβαίνουν»

Ο Κώστας Παπανδρέου, υπεύθυνος της επιχείρησης «Όπως παλιά», δηλώνει και αυτός ότι προσπαθούν να κρατήσουν τις τιμές σε λογικά επίπεδα.

«Φυσικά και με την αύξηση της τιμής του ελαιολάδου θα αναγκαστούμε και εμείς να αυξήσουμε την τιμή στα προϊόντα που διαθέτουμε. Δυστυχώς όλα ακριβαίνουν, όχι μόνο το ελαιόλαδο, αλλά και τα τυριά, οι μπύρες και όλα τα υπόλοιπα. Εμείς κρατάμε όσο μπορούμε τις τιμές στα προϊόντα μας, αλλά για πόσο θα γίνεται αυτό; Έχουμε ήδη δει σημαντικές αλλαγές στην τιμή του ελαιολάδου, αφού αγοράζαμε 60 ευρώ τον τενεκέ και τώρα έχει φτάσει 120 και 140 ευρώ. Μιλάμε έχει διπλασιαστεί η τιμή του».

Ιωάννα Γεωργιτσοπούλου: «Μερικές φορές η χρήση του ελαιόλαδου έχει γίνει απαγορευτική»

Η Ιωάννα Γεωργιτσοπούλου, από το «Μεζεδοκαφενές Νικομήδεια» αναφέρει για το θέμα.

«Το κόστος στις επιχειρήσεις εστίασης όχι μόνο έχει αυξηθεί πάρα πολύ, αλλά μερικές φορές η χρήση του ελαιόλαδου έχει γίνει απαγορευτική για τα μαγαζιά. Δηλαδή πλέον είναι δύσκολο να τηγανίζεις με ελαιόλαδο, είναι δύσκολο να φτιάχνεις φαγητά με ελαιόλαδο, όταν ο τενεκές πλέον έχει πάει από τα 50 ευρώ στα 150 ευρώ. Είναι δύσκολο όταν χρειάζεσαι έναν τενεκέ λάδι την εβδομάδα ή κάθε 10 ημέρες. Ουσιαστικά διπλασιάζεται το κόστος και αυτό δεν μπορούν να το αντέξουν τα καταστήματα. Αυτό το παραπάνω κόστος θα μετακυλήσει στα προϊόντα ή θα αναγκαστούμε να χρησιμοποιούμε άλλα είδη λαδιού. Δηλαδή ηλιέλαιο, σπορέλαιο κ.α. Έτσι όμως θα πέσει η ποιότητα του φαγητού. Το θέμα που αντιμετωπίζουμε είναι πολύ σοβαρό».

Ανδρέας Γιαννόπουλος: «Το κόστος έχει τριπλασιαστεί»

Ο Ανδρέας Γιαννόπουλος, υπεύθυνος στην «Αίγλη» αναφέρει ότι προσπαθούν να κρατήσουν τις τιμές σε λογικά επίπεδα.

«Μας έχει επηρεάσει πολύ η αύξηση του κόστους του ελαιόλαδου, αφού έχει σχεδόν τριπλασιαστεί. Κοντεύει να φτάσει στα 10 ευρώ το λίτρο, αλλά προς το παρόν δεν έχει γίνει μια διαφοροποίηση των τιμών μας, αφού αυτό το κόστος το έχουμε απορροφήσει σαν επιχείρηση. Όμως αν συνεχιστεί στην πορεία αυτό το φαινόμενο, θα πρέπει να αλλάξουμε. Αν ήθελες το μήνα με την παλιά τιμή, δηλαδή 3,5 ευρώ το λίτρο, ένα Χ ποσό, αυτό έχει αυξηθεί πάρα πολύ όταν το λίτρο έχει φτάσει στα 10 ευρώ».










Πηγή


« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.