Παρασκευή 24 Αυγούστου 2007, ώρα 2:25. Η φωτιά που βάζει στο σπίτι της στην ορεινή Ζαχάρω μία 84χρονη για να βράσει κόλυβα οδηγεί στην απόλυτη τραγωδία: Στοιχίζει τη ζωή σε 49 ανθρώπους, κάνει στάχτη ολόκληρα χωριά, καίει δάσος και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Η γυναίκα αυτή θα καθίσει στο εδώλιο της κατηγορούμενης αλλά αντιμετωπίζοντας κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος και θα τιμωρηθεί με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Πάτρας μόνο σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Στις 23 Ιουλίου 2018 ένας 69χρονος παρά τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην Αττική και τις προειδοποιήσεις των αρχών αποφασίζει να κάψει ξερά χόρτα στην αυλή του σπιτιού του στο Νταού Πεντέλης. Η ώρα είναι 16:41. Είναι η στιγμή που αρχίζει η μεγαλύτερη τραγωδία που έχει βιώσει η Ελλάδα και η δεύτερη φονικότερη πυρκαγιά παγκοσμίως τον 21ο αιώνα με 104 νεκρούς.
Αυτός ο άντρας κατηγορείται για εμπρησμό από αμέλεια και δεν μπήκε ούτε μία ημέρα στη φυλακή, ενώ δεν εμφανίζεται καν στις δικασίμους για την τραγωδία στο Μάτι.
Οι δύο εθνικές τραγωδίες στην ποινική τους μεταχείριση έδωσαν την εικόνα της ατιμωρησίας όπως και άλλες περιπτώσεις πυρκαγιών στη χώρα μας. Ο νόμος αν και είναι αυστηρός στην περίπτωση του εμπρησμού από πρόθεση – που φέρει ακόμα και ισόβια σε περίπτωση θανάτου- θέλει τροποποιήσεις σε ότι αφορά στον εμπρησμό από αμέλεια.
Ο ποινικολόγος Κωνσταντίνος Γώγος εξηγεί στην εφημερίδα «Πατρίς»:
«Ο εμπρησμός από αμέλεια μέχρι τώρα τιμωρείται σε μορφή πλημμελήματος με ποινή έως πέντε έτη φυλάκιση. Αυτό ωστόσο δεν έχει οδηγήσει σε αποτροπή τους δράστες από την τέλεση του αδικήματος. Η προτεινόμενη λύση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρεται σε επιβολή επιπρόσθετης χρηματικής ποινής που θα φθάσει τις 30.000 ευρώ και παράλληλα μερική έκτιση της ποινής. Για να καταλάβετε με απλά λόγια. Ο εμπρηστής πλέον που βάζει μια φωτιά από αμέλεια ανάλογα με το μέγεθος της πράξης θα οδηγείται στη φυλακή για ένα μέρος της ποινής. Ωστόσο από το 2019 που τροποποιήθηκε ο ποινικός κώδικας οι περιπτώσεις μερικής έκτισης ποινής ήταν ελάχιστες. Και από τότε υπήρχε η δυνατότητα από τον νόμο για να οδηγηθούν στη φυλακή αλλά ελάχιστοι οδηγούνταν σε αυτή. Το σημείο κλειδί για να υπάρξει ορθή τιμωρία είναι να υπάρχει η σωστή συλλογή αποδεικτικού υλικού. Αυτό απαιτεί προανακριτικούς υπαλλήλους στην πυροσβεστική με όμοια εκπαίδευση με αυτή των αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας. Ο εμπρησμός είναι έγκλημα και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται».
Η πυροσβεστική διαθέτει ικανά στελέχη που αναλαμβάνουν το ανακριτικό έργο για το πως και από ποιον προκλήθηκε μία πυρκαγιά. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Πτυχιούχων Αξιωματικών- Υπαξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντώνης Κούκουζας, που υπήρξε και ανακριτικός υπάλληλος αποκαλύπτει στην εφ. «Πατρίς» τι αντιμετωπίζουν στις περιπτώσεις των εμπρησμών από αμέλεια.
«Οι σοβαρές υποθέσεις εμπρησμών ιδίως αυτών που είναι από πρόθεση αναλαμβάνονται από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού. Από την εμπειρία μου στους εμπρησμούς από αμέλεια συνήθως οι υπαίτιοι παραδέχονται ότι έβαλαν τη φωτιά αλλά παίρνοντας όλα τα μέτρα ώστε να μην εξαπλωθεί. Η πιο συνηθισμένη φράση που ακούμε είναι «δεν περίμενα να τύχει σε μένα, γιατί το έχω ξανακάνει κιόλας». Υπήρξε άντρας που μας είπε «την έβαλα, την έσβησα και έφυγα». Αλλά η πυρκαγιά είχε… φύγει .
foto antonis koukouzas
Κάποιος άλλος προκάλεσε πυρκαγιά από κάρβουνα που είχε βγάλει στην άκρη γιατί προηγουμένως έψηνε… Είναι πολλές οι περιπτώσεις και διαφορετικές μεταξύ τους.
Αυτό που πρέπει να καταλάβει ο κόσμος είναι ότι το κακό μπορεί να συμβεί στον καθένα. Δεν υπάρχει καμία ασφάλεια με τη φωτιά και δεν είναι δυνατόν να αγνοούμε τις προειδοποιήσεις όταν για παράδειγμα οι αρχές λένε και τονίζουν ότι στην περιοχή μας θα πνέουν ισχυροί άνεμοι ή ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς. Δεν υποτιμούμε ποτέ τις συνθήκες ούτε κάνουμε υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων μας».
Υπάρχουν περιπτώσεις που ξεπερνούν κάθε φαντασία και όριο. Πριν από λίγα χρόνια στη Θήβα ένας άντρας που έχει ένα χωράφι με ελιές μαθαίνει ότι θα δοθούν αποζημιώσεις σε καλλιεργητές που είχαν καεί τα χωράφια τους. Αν και το δικό του δεν έχει πάθει την παραμικρή ζημιά βάζει ο ίδιος φωτιά στο χωράφι και μάλιστα δέντρο- δέντρο. Επειδή όμως όπως λέει ο λαός το ψέμα έχει κοντά πόδια η πυροσβεστική πολύ γρήγορα αντιλαμβάνεται ότι το χωράφι αυτό δεν ήταν στην καμένη περιοχή και όταν τον συλλαμβάνουν αναγκάζεται να αποκαλύψει ότι ο ίδιος έβαλε τη φωτιά για να πάρει τα χρήματα. Τελικά όχι μόνο χρήματα δεν πήρε αλλά βρέθηκε και κατηγορούμενος.
Τα πρόστιμα
Αυτό που αγνοούμε οι περισσότεροι είναι ότι ήδη επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα. Για παράδειγμα πριν από μία εβδομάδα στην Ανατολική Αττική σε κτήμα δεξιώσεων όπου γινόταν γάμος οι υπεύθυνοι αγνόησαν τον δείκτη επικινδυνότητας που εκείνη την ημέρα ήταν σε επίπεδο 4 και έριξαν πυροτεχνήματα. Αποτέλεσμα: Τα είδαν ο Διοικητής της Πυροσβεστικής της περιοχής και οι περιπολίες και επεβλήθη πρόστιμο στην επιχείρηση 900 ευρώ.
Η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι τα πρόστιμα θα είναι βαριά και θα φθάνουν και τις 30.000 ευρώ ακόμα και για τους εμπρησμούς από αμέλεια. Η αποτίμηση των πυργκαγιών του Ιουλίου δείχνει και την τραγική πραγματικότητα.
Η Επιχειρησιακή Μονάδα BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΙΑΑΔΕΤ) συμπέρανε πως οι 13 μεγαλύτερες πυρκαγιές που ξέσπασαν και εξαπλώθηκαν στη χώρα μας τον Ιούλιο έχουν προκαλέσει καμένη έκταση μεγαλύτερη από 43412 εκτάρια ή 434120 στρέμματα. Το 57% αυτής περιλαμβάνει εκτάσεις με αραιή βλάστηση, το 26% ανήκει σε Σκληροφυλλική βλάστηση, το 15% σε Φυσικούς βοσκότοπους και το 2% σε Αμπελώνες και Μικτά Δάση.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.