Ο Κακόβατος του δήμου Ζαχάρως, είναι από τις πιο τουριστικές κοινότητες της Ηλείας, που το καλοκαίρι υποδέχεται πολλούς τουρίστες, αλλά και Ηλείους, όπως και κατοίκους απ’ όλη την Ελλάδα, οι οποίοι θέλουν να απολαύσουν τις ομορφιές της περιοχής και τις πανέμορφες παραλίες της.
Είναι μία κοινότητα που πραγματικά σε «μαγεύει» την περίοδο του καλοκαιριού και όποιος την έχει επισκεφτεί, σίγουρα θέλει να την επισκεφτεί και πάλι.
Ο Κακόβατος αποτελεί γνωστό τουριστικό θέρετρο της ευρύτερης περιοχής με πολλά κέντρα εστίασης, ξενοδοχείο και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Η παραλία της αποτελεί μέρος της μεγάλης παραλίας της Ζαχάρως (μήκους 50 χιλιομέτρων) που ξεκινά από τη λιμνοθάλασσα Καϊάφα και φθάνει στις εκβολές του ποταμού Νέδα.
Τουρισμός το καλοκαίρι, ελιές το χειμώνα
Όπως είναι λοιπόν φυσικό, η οικονομία της κοινότητας στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό και λιγότερο στις αγροτικές εργασίες, που το χειμώνα αφορούν κυρίως την ενασχόληση με τις ελιές και την παραγωγή λαδιού. Επίσης πολλοί κάτοικοι της περιοχής είναι συνταξιούχοι και θέλουν να ζήσουν σε έναν όμορφο τόπο, που τους προσφέρει γαλήνη και μία σπάνια ομορφιά.
Σίγουρα υπάρχουν προβλήματα τα οποία χρειάζονται άμεσης λύσης, προκειμένου η καθημερινότητα να γίνει καλύτερη για τους μόνιμους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες και η περιοχή να είναι πιο όμορφη στα μάτια όλων όσων την επισκέπτονται για τουρισμό, για να κάνουν μπάνιο στις υπέροχες παραλίες της και να μπορέσουν να απολαύσουν την κουζίνα που προσφέρουν τα καταστήματα πού βρίσκονται στην παραλία, αλλά και στο κέντρο, της κοινότητας.
Όπως μας τονίζουν ο πρόεδρος της κοινότητας, αλλά και οι κάτοικοι με τους οποίους μιλήσαμε, τα βασικότερα προβλήματα αυτή τη στιγμή είναι ουσιαστικά δύο. Η καθαριότητα, όπου θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα και θα πρέπει να καθαρίζονται οι κάδοι πιο σύντομα, προκειμένου ο επισκέπτης να μην τους βλέπει γεμάτους με σκουπίδια, αλλά και η ύδρευση, όπου και εδώ υπάρχουν θέματα τα οποία θα πρέπει να διευθετηθούν. Άλλωστε το καλοκαίρι το πρόβλημα της έλλειψης νερού γίνεται ακόμα μεγαλύτερο.
Σε γενικές γραμμές όμως ο Κακόβατος είναι μία πολύ όμορφη κοινότητα, που αξίζει να την επισκεφτείς και να απολαύσεις τις ομορφιές της.

Παναγιώτης Κουρούβανης: «Το χωριό μας είναι τουριστικό»
Ο πρόεδρος της κοινότητας Κακοβάτου Παναγιώτης Κουρούβανης στάθηκε στα δύο σημαντικά προβλήματα της κοινότητας.
«Τα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινότητα και θα πρέπει να επιλυθούν, αφορούν την καθαριότητα και την ύδρευση. Είναι τα δύο πιο σημαντικά προβλήματα που έχουμε, τα οποία προσπαθούμε να λύσουμε και θέλουμε περισσότερη βοήθεια και από τον Δήμο. Το χωριό μας είναι τουριστικό και επειδή έχουμε πολλούς τουρίστες αυτή την εποχή δεν μπορούν οι κάδοι να είναι γεμάτοι και να υπάρχει ένα θέαμα το οποίο δεν είναι όμορφο για τους τουρίστες, αλλά και για τους κατοίκους της περιοχής. Το 70% των κατοίκων της περιοχής που ασχολούνται με τον τουριστικό τομέα, ενώ το χειμώνα οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με αγροτικές εργασίες, ενώ είναι και πολλοί συνταξιούχοι».
Τι λένε οι κάτοικοι του Κακόβατου
Η κα Γλυκερία Πούρνου κάτοικος της κοινότητας τονίζει στην εφ. «Πατρίς»: «Η ζωή εδώ στον Κακόβατο είναι πολύ ήσυχη, κυρίως το χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι έχει περισσότερη κίνηση, αφού κατεβαίνουν οι ετεροδημότες και υπάρχει και τουρισμός. Κίνηση όμως υπάρχει για ένα μήνα με ενάμιση. Θα ήθελα για να έχει μεγαλύτερη ανάπτυξη η περιοχή, να έχουμε τουρισμό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αφού είναι πολύς λίγος ο χρόνος που βλέπουμε να υπάρχει μία αξιόλογη τουριστική κίνηση. Υποδομές υπάρχουν, αλλά πάντα θα υπάρχουν και ελλείψεις οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν».
Ο κ. Ευθύμιος Πούρνος από την πλευρά του αναφέρει:«Αυτήν την περίοδο δεν έχουν κατέβει πολλοί ετεροδημότες, είναι περισσότερο οι ντόπιοι που ζουν εδώ, αλλά περιμένουμε τις επόμενες ημέρες να έχουμε αύξηση της κίνησης στην κοινότητα. Όσον αφορά αυτό που χρειάζεται για να αναπτυχθεί περισσότερο ο Κακόβατος, είναι να γίνει πεζόδρομος το βράδυ η κεντρική αγορά, κάτι που πιστεύω ότι θα βοηθήσει την κοινότητα. Ο κόσμος εδώ ασχολείται κυρίως με τα μαγαζιά του, με τις καλλιέργειές του, αφού υπάρχουν ελιές στην περιοχή, ενώ υπάρχουν και αρκετοί οι οποίοι κάνουν μεροκάματα».
Πιο «καυστικός» ο κ. Πέτρος Μπηλιώνης τονίζει: «Όσον αφορά την τουριστική σεζόν, είμαστε σε καλή κατάσταση, είμαστε στο αποκορύφωμα και γενικά το χωριό πάει πολύ καλά σε αυτόν τον τομέα. Υπάρχουν όμως και παράπονα προς τη δημοτική αρχή, με κυριότερο τα σκουπίδια, αφού πολλές φορές δεν τα μαζεύουν. Χαρακτηριστικά περνάνε τα απορριμματοφόρα και από κάποιους κάδους δεν παίρνουν τα σκουπίδια και αυτό επειδή είναι πολλές φορές γεμάτα. Δηλαδή στέλνουν το απορριμματοφόρο γεμάτο στον Κακόβατο, μία εποχή όπου η κοινότητα είναι το «μάτι» του δήμου. Δεν υπάρχει άλλο χωριό στην περιοχή που να έχει αυτή την τουριστική ανάπτυξη. Κανονικά θα έπρεπε η καθαριότητα να ξεκινάει πρώτα από τον Κακόβατο. Υπάρχει και το πρόβλημα με τον παλιό αιγιαλό, που είναι μέσα στο χωριό και δεν μπορείς να χτίσεις σε αυτόν. Υπάρχουν και άλλα δευτερεύοντα προβλήματα, όπως το νερό, όπου σε κάποια τμήματα της κοινότητας, όπως από το δημοτικό σχολείο και κάτω, οι βρύσες απλά στάζουν. Τις λακούβες του δρόμου τις κλείνει ο πρόεδρος με το αγροτικό του αυτοκίνητο, γενικά υπάρχουν προβλήματα στην κοινότητα. Επίσης θα πρέπει να υπάρξει βελτίωση και στον δρόμο που οδηγεί προς την παραλία».
Ο κ. Δήμος Παπαδήμας θέλει και αυτός να δοθεί περισσότερη βαρύτητα στην καθαριότητα.
«Η ζωή στον Κακόβατο είναι πολύ ευχάριστη, το χωριό εξυπηρετεί πολύ κόσμο και έχει τουρισμό, αλλά υπάρχει θέμα με την καθαριότητα. Χρειάζεται μία συστηματική βελτίωση σε αυτό το θέμα, θα πρέπει επίσης ο δήμος να ανοίξει περισσότερο τους δρόμους, να κόψει τα δέντρα που υπάρχουν δεξιά και αριστερά, για να μπορεί να αισθάνεται πιο άνετα ο κάθε πολίτης που έρχεται στην κοινότητά μας. Το καλοκαίρι έχουμε μεγάλη ακμή όσον αφορά τον τουρισμό και θέλουμε να διατηρούμε το χωριό μας καθαρό, όπως φυσικά και η κοινότητα, με τον δήμο. Ο κόσμος στο χωριό ασχολείται κυρίως με τις ελιές, φέτος όμως δεν υπάρχει πολύ μεγάλη παραγωγή. Γενικά οι κάτοικοι της κοινότητας ασχολούνται με τον αγροτουρισμό, ο οποίος βοηθάει στο να μένει ο κόσμος στην περιοχή».
Ο κ. Κυριάκος Γιαννόπουλος από την πλευρά του ζητά να γίνουν περισσότερα έργα στην κοινότητα.
«Πιστεύω ότι επί Καποδίστρια η κοινότητα Κακοβάτου έχει υποτιμηθεί, αφού για να ζητήσεις κάτι θα πρέπει να παρακαλέσεις την κεντρική αρχή. Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορείς να κάνεις κάτι. Παλαιότερα γινόντουσαν περισσότερα έργα στην κοινότητα. Είμαστε ένα τουριστικό χωριό, με αναγνώριση σε όλη την Ελλάδα, όπου η θάλασσα μας είναι γνωστή, ειδικά αυτή την περίοδο σε πάρα πολλούς. Ένα βασικό πρόβλημα για μένα είναι το ότι στο νεκροταφείο δεν έχουμε νερό, κάτι δηλαδή που μπορεί να είναι πάρα πολύ επικίνδυνο, αν έχουμε κάποια φωτιά. Αν συμβεί κάτι, θα πρέπει να υπάρχει λίγο νερό για να προλάβουμε το χειρότερο».
Ο κ. Κωνσταντίνος Πούρνος δηλώνει για την κοινότητα όπου κατοικεί: «Εγώ μένω λίγο έξω από το χωριό, σε ένα σημείο όπου είμαστε 5-6 οικογένειες και περιποιούμαστε σχεδόν μόνοι μας την περιοχή, τους δρόμους κ.α. Θέλουμε μεγαλύτερη βοήθεια σε αυτόν τον τομέα. Έχω ανοίξει μόνος μου έναν δρόμο 300 μέτρα που περνάει μέσα από το κτήμα μου για να μπορέσουμε να περνάμε».
Τέλος ο κ. Βασίλης Κάπος στέκεται και αυτός στην βελτίωση που χρειάζεται στις υποδομές.
«Το καλοκαίρι στο χωριό υπάρχει ζωή, υπάρχει κίνηση, ενώ το χειμώνα είμαστε ‘’εμείς και εμείς’’ όπως λένε. Υπάρχουν μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι. Κυρίως ασχολούμαστε με τις ελιές, υπάρχουν και λίγα θερμοκήπια και φυσικά με τον τουρισμό το καλοκαίρι. Υπάρχουν πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια. Οι υποδομές γενικά στην κοινότητα είναι καλές, όμως πάντα χρειάζεται βελτίωση».
Φωτο : Οι κάτοικοι του Κακόβατου είναι ιδιαίτερα πρόσχαροι και πάντα έτοιμοι να σου προσφέρουν την καλύτερη δυνατή φιλοξενία
“ODEIPORIKO KAKOBATOS 3-6”
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.