Στην πιο κρίσιμη φάση της βρίσκεται η καλλιέργεια του βιομηχανικού πιπεριού «Σταυρός» που παράγει – ακόμα – σε αφθονία ο Νομός Ηλείας. Το βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη εργατικών χεριών που τέλος Ιουλίου δεν έχει επιλυθεί αλλά και οι υψηλές θερμοκρασίες που εγκυμονούν κινδύνους για το φυτό. Οι παραγωγοί της Ηλείας, βρίσκονται σε απόγνωση καθώς η πιπεριά σταυρός είναι από τα βασικά προϊόντα – μαζί με την φράουλα – που εξάγονται στην Ευρώπη και το εξωτερικό, ωστόσο τα εργατικά χέρια που λείπουν, τείνουν να εξαφανίσουν τις καλλιέργειες.
«Παρ’ όλες τις αιτήσεις που έχουμε κάνει για να έρθουν εργάτες γης από την Αίγυπτο και άλλες χώρες κωλυσιεργούν τα χαρτιά τους. Έχουμε παράπονα και στο Επιμελητήριο αλλά και εμείς προσωπικά με συναδέλφους επιχειρηματίες, έχουμε παράπονα από τους αγρότες ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν. Παρόλα αυτά έχουν νοικιάσει σπίτια για να υποδεχθούν τον κόσμο. Και έχουμε μια υπόθεση που έχει ξεκινήσει από τον Μάρτιο του 2023 και τώρα έχουμε Ιούλιο και ακόμα είμαστε στον αέρα και δεν ξέρουμε τι γίνεται», αποκαλύπτει στην εφ. Πατρίς, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας και πρόεδρος των Εξαγωγέων, Αντώνης Παρασκευόπουλος.
Κινδυνεύει να εξαφανιστεί
Με τον κίνδυνο να χαθεί η φετινή συγκομιδή, αλλά και με την τιμή που έχει στον παραγωγό το προϊόν, η κατάσταση είναι απελπιστική για τους αγρότες, που βλέπουν τους κόπους τους να γκρεμίζονται.
«Αν χαθεί και αυτή η χρονιά της συγκομιδής, λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών δυστυχώς αυτό το προϊόν το οποίο το έχει η χώρα μας από το 1935 κινδυνεύει να σταματήσει και να εξαφανιστεί από την Ελλάδα και να πάει σε γειτονικές χώρες», επισημαίνει ο κ. Παρασκευόπουλος.
Το βιομηχανικό πιπέρι «Σταυρός Πελοποννήσου» (πράσινη μικρή πιπεριά) που στο 100% είναι εξαγώγιμο με τη μορφή τουρσιού τη φετινή χρονιά έχει μειωθεί στον Νομό Ηλείας κατά 30% από την συνολική παραγωγή εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, των ελλείψεων εργατών γης – για ένα στρέμμα χρειάζονται 5 εργάτες – αλλά και των εξόδων που υπάρχουν για την φροντίδα και καλλιέργειά του.
Υπερτερούμε σε ποιότητα, αλλά…
«Μετά το 2001 – 2002 με την είσοδο της χώρας μας στο ευρώ με την ενδυνάμωση του ευρώ και την πτώση του δολαρίου, χάσαμε το 50% της βιομηχανικής πιπεριάς προς όμορες χώρες. Δηλαδή Τουρκία, Αίγυπτο κλπ. Επειδή όμως η χώρα μας υπερτερεί στην ποιότητα φτάσαμε σε ένα σημείο ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από αυτό που είχαμε χάσει να το ξαναφέρουμε πίσω», σημειώνει ο πρόεδρος των Εξαγωγέων, Αντώνης Παρασκευόπουλος, που όμως βλέπει δυσοίωνο το μέλλον του πιπεριού «σταυρός».
«Εδώ στην Ηλεία», αναφέρει «καλλιεργούνται πάνω από 3 με 4 χιλιάδες στρέμματα και στις αρχές της Αχαΐας περίπου 1.000 στρέμματα. Σε σύνολο είναι περίπου μέχρι 5 χιλ. στρέμματα».
Και συνεχίζει «Όταν μιλάμε για 5 χιλ. στρέμματα εννοούμε πως έχουμε σχεδόν κάθε ημέρα συγκομιδή. Ανά στρέμμα θέλουμε πέντε με έξι εργάτες γης την ημέρα. Άρα όταν μιλάμε για 5 χιλ. στρέμματα με πέντε άτομα το στρέμμα την ημέρα θέλουμε περίπου στους 25 χιλιάδες εργάτες οι οποίοι δεν υπάρχουν, για να μαζευτεί το προϊόν».
Λείπουν και οι βιομηχανικοί εργάτες
«Σοβαρότατο πρόβλημα», συνεχίζει ο κ. Παρασκευόπουλος «αντιμετωπίζουμε με τους βιομηχανικούς εργάτες. Δεν υπάρχει προσωπικό να καλύψει τις βάρδιες και την αυξημένη ζήτηση που υπάρχει στην αγορά σχετικά με την συσκευασία των προϊόντων που είναι προς το εξωτερικό. Όμως πάρα πολύ βασικό είναι ότι πρέπει να λυθεί το κομμάτι που αφορά τους αγρότες σχετικά με τα εργόσημα. Για εμένα δεν χρειάζονται ούτε χαρτιά ούτε τίποτα. Έπρεπε να είναι όπως ήταν παλιά. Όποιος ζητάει άδεια παραμονής στη χώρα θα πρέπει να φέρει 2 χιλ. – 3 χιλ. εργόσημα δεδουλευμένα από αγρότες. Οπότε όταν φέρνεις το εργόσημο για να πάρεις την άδεια παραμονής αποδεικνύεται η εργασία στο χωράφι άρα αποδεικνύεις ότι έχεις δουλέψει στην ύπαιθρο και έχεις βοηθήσει τον αγρότη. Τα υπόλοιπα θεωρώ ότι είναι χρονοκαθυστέρηση».
Η θέση του ΕΒΕ
Σε ότι αφορά τις ελλείψεις στους βιομηχανικούς κυρίως εργάτες ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, επεσήμανε ότι η θέση του Επιμελητηρίου Ηλείας είναι «το επίδομα ανεργίας να γίνει επίδομα εργασίας. Δηλαδή αυτό να καλύπτει την ασφαλιστική του εισφορά χωρίς να περικόπτει και επιπλέον επιπρόσθετα να έρχεται ένας μισθός ο οποίος θα δουλεύει μέσα στο εργοστάσιο».
Ο καύσωνας «καίει» το φυτό
«Το σοβαρό ζήτημα που αντιμετωπίζουμε αυτό το διάστημα είναι οι υψηλές θερμοκρασίες οι οποίες είναι καταστροφή στην παραγωγική διαδικασία. Από το προϊόν που έρχεται, έχουμε μια ζημιά που υπερβαίνει το 30% της παραγωγής. Από τις υψηλές θερμοκρασίες πάνω στον καρπό παρουσιάζονται εγκαύματα και το φυτό λόγω της συνεχούς υγρασίας από το πότισμα παρουσιάζει περαιτέρω ασθένειες», αναφέρει ο κ. Παρασκευόπουλος.
Από την πλευρά του ο παραγωγός, Τάσος Αντωνακόπουλος, που καλλιεργεί περίπου πενήντα στρέμματα βιομηχανικό πιπέρι στην περιοχή της Αετοράχης, όπως δηλώνει στην εφ. Πατρίς, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών έχει υποστεί ζημιά στην παραγωγή που φτάνει το 40% ενώ του χρόνου υπάρχει περίπτωση ακόμα και να μην καλλιεργήσει καθόλου εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει τόσο με την έλλειψη εργατικών χεριών, όσο και με το αυξημένο κόστος παραγωγής, καθώς παρά το γεγονός ότι η τιμή του προϊόντος στον παραγωγό έχει αυξηθεί σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δημιουργούνται και έσοδα.
«Αυτή τη στιγμή μαζεύω βιομηχανικό πιπέρι με πέντε άτομα εργάτες γης ενώ οι ζημιές εξαιτίας των καιρικών συνθηκών φτάνουν στο 40%. Θεωρώ ότι τα βιομηχανικά πιπέρια είναι η τελευταία χρονιά που υπάρχουν. Προσωπικά σκέφτομαι να μην βάλω του χρόνου. Οι τιμές είναι καλές ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να βγάλουμε χρήματα. Δίνουμε στα 0,30 ευρώ ωστόσο ενέργεια, κόστος λιπασμάτων κλπ, μας έχουν γονατίσει. Από την άλλη υπάρχουν και πολλά προβλήματα με τους εργάτες καθώς δεν υπάρχει σταθερότητα στις τιμές τους. Σε καθημερινή βάση ζητούν διαφορετικές τιμές στο ημερήσιο μεροκάματο», αναφέρει.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.