BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

Προστασία της α’ κατοικίας – Τι ζητούν οι δικηγόροι μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου



Σε κεντρικό θέμα της πολιτικής αντιπαράθεσης εν όψει των εκλογών εξελίσσεται το ζήτημα των πλειστηριασμών και της προστασίας της πρώτης κατοικίας, με τη μεν κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι υπάρχει επαρκές πλαίσιο για το θέμα της διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους και την Αξιωματική Αντιπολίτευση, με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα να ζητούν νομοθετική παρέμβαση που θα “παγώνει” κάθε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης, κι αγροτικής γης μέχρι τις εκλογές.
Υπενθυμίζεται ότι με ισχυρή πλειοψηφία (56-9) η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκανε δεκτή την εισήγηση της Αρεοπαγίτου Κανέλλας Τζαβέλα κι έτσι οι διαχειριστές των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα μπορούν να ενεργούν δικαστικές πράξεις (να γίνονται διάδικοι), να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των funds. Ουσιαστικά, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, σε χρόνο που εξέπληξε πολλούς, μια και υπήρχε η εκτίμηση ότι θα έβγαζε απόφαση μετά τις εκλογές, ανοίγει το δρόμο για το ακραίο μέτρο των πλειστηριασμών για ακίνητα που διαχειρίζονται οι servicers κι έχουν τα funds.

Πάντως η απόφαση επιταχύνει την όλη διαδικασία και “ανοίγει” το δρόμο για εξελίξεις στο μέτωπο των πλειστηριασμών, έστω και μετά τις εκλογές, κάτι που εκτιμάται ήταν κι ο λόγος για τον οποίο έσπευσε ο Άρειος Πάγος να εκδώσει απόφαση και έτσι να “στρώσει” το δρόμο για τις όποιες πολιτικές και μη κινήσεις για μετά τις εκλογές.

Σημειώνεται ότι στα χέρια των εταιρειών διαχείρισης δανείων “servicers έχουν περιέλθει 700.000 ακίνητα, αξίας 45 δισ. ευρώ και πλέον πολλά από από αυτά τα ενυπόθηκα ακίνητα μπορούν να βγουν στο “ηλεκτρονικό σφυρί” με ταχύτατες διαδικασίες και χωρίς ουσιαστικά να έχουν οι ιδιοκτήτες τους δυνατότητα νομικής παρέμβασης, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα Οι τελευταίοι δεν έχουν καταβάλει τις μηνιαίες δόσεις και οι δανειακές τους συμβάσεις και τα υποθηκευμένα ακίνητα έχουν πωληθεί στα funds.

Στο τοπίο αυτό, με το κλίμα ακραίας αντιπαράθεσης η αγορά δεν κρύβει το προβληματισμό της για το πώς εξελιχθεί η όλη διαδικασία που είναι κομβική για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί μέσω του προγράμματος “Ηρακλής” που είναι το βασικό πλαίσιο διαχείρισης της “βόμβας” κόκκινων δανείων από τους ισολογισμούς των τραπεζών.

Δημήτρης Δημητρουλόπουλος, πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας
«Εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξη η απόφαση του Αρείου Πάγου»

«Η απόφαση του ΑΠ σχετικά με τη δυνατότητα των servicers να μπορούν να διενεργούν πλειστηριασμούς αποτέλεσε για όλους μας εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξη. Καταρχάς για την ταχύτητα με την οποία εκδόθηκε, αφού δεν έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα αποφάσεις του Ανωτάτου πολιτικού Δικαστηρίου της χώρας και δη της Ολομελείας του επί αιτήσεων αναιρέσεως να εκδίδονται μέσα σε περίπου δύο εβδομάδες από τη συζήτηση των υποθέσεων. Επιδείχθηκε μία σπουδή ανεξήγητη, που καλό θα ήταν να τη βλέπαμε και σε άλλες υποθέσεις ιδιωτών ή μη που φτάνουν στον Άρειο Πάγο.

Κυρίως όμως μας απογοήτευσε το περιεχόμενο της συγκεκριμένης απόφασης, που νομιμοποιεί τη δυνατότητα των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων να προβαίνουν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς σε βάρος οφειλετών για ικανοποίηση απαιτήσεων που προέρχονται από τραπεζικό δανεισμό του παρελθόντος. Παρότι αποφάσεις των δικαστηρίων κατώτερης βαθμίδας αλλά και Τμήματος του ιδίου του ΑΠ είχαν αρνηθεί στις εταιρείες αυτές τη συγκεκριμένη δυνατότητα και είχαν αναστείλει σε μεγάλο βαθμό τις πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, η απόφαση της Ολομέλειας τους την παρέχει απλόχερα και έτσι εύλογα αναμένεται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να υπάρξει τεράστιο κύμα πλειστηριασμών από αυτές τις εταιρείες επί κάθε είδους περιουσιακού στοιχείου, μη εξαιρουμένης και της πρώτης κατοικίας των οφειλετών. Επιπλέον η απόφαση εκτιμάται ότι θα καταστήσει πιο ανελαστικές τις εταιρείες διαχείρισης στο να υποδεικνύουν και να συμφωνούν ρυθμίσεις των οφειλών, αφού γνωρίζουν ότι έχουν πλέον τη δυνατότητα του πλειστηριασμού και οι οφειλέτες βρίσκονται πια με την πλάτη στον τοίχο.

Για το λόγο αυτό είναι επιβεβλημένη η επαναφορά με νόμο της προστασίας τουλάχιστον της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών, ώστε να μην ζήσουμε φαινόμενα απώλειας των σπιτιών ολόκληρων οικογενειών, σαν και αυτά που σημειώθηκαν πριν λίγα χρόνια στην Ισπανία. Ταυτόχρονα επιβάλλεται η ριζική μεταμόρφωση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης των οφειλών, ώστε να γίνει αποτελεσματικός και να παρέχει πραγματική και όχι εικονική δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών και επιπλέον πρέπει οι εταιρείες αυτές να υποχρεωθούν να εξαντλούν -πριν φτάσουν στον πλειστηριασμό-  τις πιθανότητες διακανονισμού με τους οφειλέτες με βάση ρεαλιστικές προτάσεις και χωρίς να προαπαιτείται η καταβολή ενός μεγάλου χρηματικού ποσού για την ενεργοποίηση της ρύθμισης. Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση και επεξεργαζόμαστε ήδη σχετικές προτάσεις προς την κυβέρνηση και τις πολιτικές παρατάξεις».














Πηγή
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.