Βαθιά το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν οι καταναλωτές που έχουν λάβει δάνεια από τις τράπεζες, καθώς η αύξηση των επιτοκίων του ευρώ, αυξάνει και τις μηνιαίες δόσεις κατά δεκάδες ευρώ. Οι αυξήσεις αυτές αφορούν το σύνολο των δανειοληπτών, με τους ίδιους να έχουν ήδη επιβαρυνθεί, στις μηνιαίες δόσεις τους τα ανάλογα ποσά.
Ειδικά για τα στεγαστικά δάνεια αν υπολογιστούν συνολικά οι αυξήσεις από το Καλοκαίρι του 2022, όταν και ξεκίνησε το «σπιράλ ανόδου» των επιτοκίων, οι δόσεις έχουν ανέβει κατά έως και περισσότερα από 3.500 ευρώ τον χρόνο. Επίσης η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για επιπλέον αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης (0,5%), στην πέμπτη κατά σειρά αύξηση από τον Ιούλιο, έχει φέρει το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο 3% και το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο 2,5%.
Οι αυξήσεις
Άμεσα χαμένοι από την αύξηση, είναι όσοι έχουν δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο και ανάλογα με το ύψος του δανείου αλλά και τη διάρκειά του, η συνολική επιβάρυνση από τις μέχρι στιγμής αυξήσεις μπορεί να ξεπερνά και τα 3.500 ευρώ σε ετήσια βάση. Για παράδειγμα, ένα στεγαστικό δάνειο με υπόλοιπο 150.000 ευρώ και διάρκεια 20 ετών πριν το ντόμινο των αυξήσεων, με τελικό επιτόκιο 3% (Euribor 0,% πλέον τραπεζικού περιθωρίου 3%) μεταφραζόταν σε δόση 831 ευρώ (χωρίς τις υπόλοιπες επιβαρύνσεις). Με τα σημερινά δεδομένα και με το Euribor στο 2,512%, το συνολικό επιτόκιο διαμορφώνεται σε 5,512% και αντίστοιχα η δόση σε 1.032 ευρώ. Προκύπτει δηλαδή επιπλέον επιβάρυνση 201 ευρώ τον μήνα ή 2.412 ευρώ τον χρόνο. Αντίστοιχα, για ένα νέο δάνειο 100.000 ευρώ με 15ετή διάρκεια, πάντα με τα ίδια επιτόκια, η δόση πριν τις αυξήσεις ανερχόταν σε 690 ευρώ. Με τα σημερινά δεδομένα, δηλαδή με το Euribor στο 2,512% και το τελικό επιτόκιο στο 5,512%, η δόση σκαρφαλώνει στα 817 ευρώ. Προκύπτει δηλαδή αύξηση δόσης 127 ευρώ τον μήνα ή 1.524 ευρώ τον χρόνο. Ως αντίβαρο πάντως, έχει ήδη ανοίξει η πλατφόρμα για την στήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών και προβλέπει επιδότηση του 50% της αύξησης που προέκυψε από την άνοδο των επιτοκίων από τις 30/6/2022 και μετά. Αφορά ωστόσο δανειολήπτες που εξυπηρετούν κανονικά τα δάνειά τους και πρόκειται για μια περίμετρο συνολικά περίπου 30 χιλ. νοικοκυριών και όχι για το σύνολο των δανειοληπτών.
«Απειλή» οι αυξήσεις των επιτοκίων
«Βραχνάς για τα νοικοκυριά στην Ηλεία είναι η αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αφού την ίδια στιγμή που ο πληθωρισμός τρέχει, κατατρώει τα εισοδήματα και η ακρίβεια σε συνδυασμό με τα υψηλά επιτόκια δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για χιλιάδες δανειολήπτες», αναφέρει στην εφ. Πατρίς ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Καταναλωτών Ηλείας και οικονομολόγος, Φώτης Αλεξόπουλος. «Ο οικογενειακός προϋπολογισμός» συνεχίζει ο κ. Αλεξόπουλος, «έχει τιναχτεί στον αέρα και η απειλή να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις τα νοικοκυριά στον Νομό Ηλείας, είναι μεγαλύτερη από ποτέ».
Θα αυξηθούν τα «κόκκινα δάνεια»
«Πολύ φοβάμαι αναλύοντας επιστημονικά, την κατάσταση με την αύξηση των επιτοκίων και τη σχέση του καθαρού εναπομείναντος εισοδήματος των πολιτών, ότι πολύ σύντομα, δυστυχώς, τα κόκκινα δάνεια θα είναι εκατοντάδες χιλιάδες με αποτέλεσμα πολλά από τα υποθηκευμένα σπίτια να περάσουν στα χέρια των Funds και των Τραπεζών», αποκαλύπτει στην εφ. «Πατρίς» το μέλος του ΙΝΚΑ Ηλείας, Φώτης Αλεξόπουλος. «Αν επισημάνουμε το γεγονός ότι οι δανειολήπτες με στεγαστικό δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου έχουν δει από τον Ιούλιο του 2022 να ‘‘εκτινάσσονται’’ οι δόσεις των δανείων τους, αφού όταν σε ένα στεγαστικό δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου της τάξης των 100.000 ευρώ διάρκειας 20 ετών, το euribor 3μήνου ήταν μηδενικό και το επιτόκιο 3% η μηναία δόση ήταν 560,62 ευρώ, πλέον, με το euribor 3μήνου στο 3% και το επιτόκιο στο 6% η δόση του δανείου θα ξεπεράσει τα 700 ευρώ. Εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος πόσο δύσκολα έχουν γίνει τα πράγματα για τους καταναλωτές εφόσον προσθέσουμε και την ζοφερή εικόνα της καθημερινότητας και της διαβίωσης» σημειώνει ο κ. Αλεξόπουλος. «Ως ΙΝΚΑ Ηλείας θεωρούμε ότι η Πολιτεία θα πρέπει άμεσα να πάρει ουσιαστικά μέτρα σε συνεργασία με τις Τράπεζες που θα επεξεργαστούν και θα εφαρμόσουν Βιώσιμες & Διαχειριστικές λύσεις του προβλήματος, ώστε να προσφέρουν διέξοδο σε ευάλωτους δανειολήπτες», καταλήγει.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.