BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

Επικίνδυνες καταστάσεις μετά τις φωτιές στην Ηλεία

Η μελέτη για την καταγραφή των επιπτώσεων από πυρκαγιές του 2021 στη Δυτική Ελλάδα, που εκπόνησε το Παν. Πατρών και που θα δημοσιευθεί τον Απρίλιο μιλά για 35% υψηλή επικινδυνότητα κατολισθήσεων και 7% πολύ υψηλή σε περιοχές της Ηλείας, που απέχουν όμως αρκετά από κατοικημένες περιοχές


Άκρως αποκαλυπτικός για τις περιοχές των δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, της Ηλείας, που κινδυνεύουν από κατολισθήσεις και πλημμύρες, είναι σε δηλώσεις του ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Παρασκευάς Ξυπολιάς, που μίλησε στην εφ. «Πατρίς», για τα αποτελέσματα της μελέτης που εκπόνησε και ολοκλήρωσε σε πρώτη φάση η ερευνητική ομάδα του Τμήματος Γεωλογίας και είχε ως αντικείμενο την καταγραφή προβλημάτων και προτάσεις μέτρων αντιμετώπισης έναντι γεωλογικού και πλημμυρικού κινδύνου, μετά τις πυρκαγιές που έγιναν το 2021 στην περιοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Σύμφωνα με την μελέτη αυτή, ο κ. Ξυπολιάς, αποκάλυψε στην εφ. «Πατρίς» ότι το 35% των περιοχών στους δήμους Αρχαίας Ολυμπίας και Πύργου βρίσκεται σε υψηλό κίνδυνο για φαινόμενα κατολισθήσεων και πλημμυρών ενώ ποσοστό 7% αντιμετωπίζει πολύ υψηλό κίνδυνο κατολισθητικών και πλημμυρικών φαινομένων.

 Τα πλήρη αποτελέσματα της μελέτης αναμένεται να δημοσιευθούν τον ερχόμενο Απρίλιο και αυτή εκπονήθηκε από καθηγητές του Πανεπιστημίου της Πάτρας που αποτελούν μια ευρύτερη επιστημονική ομάδα που ασχολήθηκε με αντικείμενο τον προσδιορισμό της γεωλογικής επικινδυνότητας, της ασφάλειας του οδικού δικτύου και των λοιπών τεχνικών έργων μετά τις πυρκαγιές του 2021 που «χτύπησαν» την Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, ύστερα από την Προγραμματική Σύμβαση που υπεγράφη τον περασμένο Νοέμβριο μεταξύ του Πανεπιστημίου Πατρών και της Περιφέρειας.

Υψηλά ποσοστά, μακριά από οικισμούς

Σε ότι αφορά την Ηλεία, στη μελέτη που εκπονήθηκε από την ερευνητική ομάδα του Γεωλογικού Πατρών, αποτελούμενη από τους Καθηγητές Παρασκευά Ξυπολιά, Ιωάννη Κουκουβέλα και τον Επίκουρο Καθηγητή Νικόλαο Δεπούντη, εξετάστηκαν ενδελεχώς περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2021 στους δύο δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας με τα αποτελέσματα να παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον ενώ χάρτης που σχεδίασε η ερευνητική ομάδα επί των στοιχείων της μελέτης απεικονίζει με σαφήνεια ποιες περιοχές παρουσιάζουν ιδιαίτερη διάβρωση και επικινδυνότητα για κατολισθήσεις σε βάθος δεκαετίας. Την εν λόγω γεωλογική μελέτη έχει ήδη στα χέρια της η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που πλέον θα αναζητήσει τρόπους για την προστασία των περιοχών που κινδυνεύουν. Πάντως ο κ. Ξυπολιάς, στις δηλώσεις του ήταν καθησυχαστικός, καθώς, όπως είπε «πολλές περιοχές που είναι σε υψηλή επικινδυνότητα δεν βρίσκονται κοντά σε οικισμούς». «Μελετήσαμε τις πυρόπληκτες περιοχές των δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και του Πύργου», εξήγησε ο κ. Ξυπολιάς «και προέκυψαν σε μια πρώτη φάση, ότι υπάρχουν κάποιες περιοχές οι οποίες έχουν υψηλή επικινδυνότητα». «Δεν μπορώ να αναφερθώ συγκεκριμένα σε οικισμούς ή σε περιοχές», σημείωσε «αλλά όλη η περιοχή η οποία είχε πληγεί από τις πυρκαγιές σε κάποια σημεία της παρουσιάζει υψηλή επικινδυνότητα σε ποσοστό 35% περίπου και πολύ υψηλή επικινδυνότητα που παρουσιάζεται σε ένα ποσοστό περίπου 7%».

Ο καθηγητής Γεωλογίας και
πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών,
Παρασκευάς Ξυπολιάς αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της μελέτης για την Ηλεία

Συνθήκες διάβρωσης σε επανειλημμένες πυρκαγιές

Ο Καθηγητής Ξυπολιάς, αποσαφήνισε ότι όταν μια περιοχή καίγεται ξανά και ξανά δημιουργούνται όλες οι κατάλληλες συνθήκες διάβρωσης που μπορεί να οδηγήσουν σε κατολισθητικά φαινόμενα. «Όταν μια περιοχή καίγεται ξανά και ξανά, δημιουργούνται όλες οι κατάλληλες συνθήκες διάβρωσης οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε κατολισθήσεις. Αυτό που κάναμε εμείς είναι να σημειώσουμε πάνω σε έναν χάρτη με ψηφιακό τρόπο τις περιοχές που έχουν υψηλή επικινδυνότητα και να τις δώσουμε στην Περιφέρεια προκειμένου να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας. Εμείς πρέπει να βρούμε τα σημεία υψηλής επικινδυνότητας ή πολύ υψηλής επικινδυνότητας γιατί δεν μπορεί κάποιος να ψάχνει μια περιοχή στο χάος και να πούμε που πρέπει να παρέμβουν. Αυτή ήταν η δουλειά που κάναμε», ανέφερε ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας.

Τις περιοχές που κινδυνεύουν παρουσιάζει με σαφήνεια ο χάρτης που σχεδίασε η επιστημονική ομάδα του
Τμήματος Γεωλογίας που ασχολήθηκε με την έρευνα

Διευρύνθηκε η μελέτη

Στο μεταξύ η μελέτη για τον προσδιορισμό των προβλημάτων έναντι γεωλογικού και πλημμυρικού κινδύνου, μετά τις πυρκαγιές που έγιναν το 2021 διευρύνθηκε χωρικά και χρονικά και συμπεριλήφθηκε ο Νομός Αχαΐας και σε βάθος 10ετίας με στοιχεία από τις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2011 έως και το 2022. Στον χάρτη που σχεδίασε η συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα απεικονίζονται με σαφήνεια ποιες περιοχές παρουσιάζουν ιδιαίτερη διάβρωση με βάση τις ενδείξεις της μελέτης και ιδιαίτερη επικινδυνότητα για κατολισθήσεις. Τέλος να σημειωθεί ότι η εκτίμηση της γεωλογικής επικινδυνότητας για διάβρωση και κατολισθήσεις στους δύο νομούς έγινε αφού λήφθηκαν υπόψη συγκεκριμένοι παράγοντες όπως η σφοδρότητα της πυρκαγιάς, το υψόμετρο, η κλίση, ο προσανατολισμός των κλίσεων, το γεωλογικό υπόβαθρο, η τεκτονική (ρήγματα), οι χρήσεις γης, το οδικό δίκτυο, το υδρογραφικό δίκτυο και πόσες φορές έχει καεί κάθε περιοχή.













Πηγή
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.