BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

Τραπέζι χωρίς γαλοπούλα τα φετινά Χριστούγεννα – Απλησίαστη η τιμή της




Ρεπορτάζ Χρ. Κανελλόπουλος & Αντ. Φώτης

Άνοδο της αγοραστικής κίνησης ενόψει των Χριστουγέννων, περιμένουν από σήμερα και τις προσεχείς ημέρες, οι ιδιοκτήτες των κρεοπωλείων της Ηλείας, που βλέπουν τους πελάτες τους, περισσότερο να κάνουν μία έρευνα αγοράς, παρά να προμηθεύονται τα απαραίτητα κρέατα, τα οποία και θα καταναλωθούν στο γιορτινό τραπέζι.
Όπως μάλιστα τονίζουν οι Ηλείοι κρεοπώλες, ο κόσμος αυτές τις ημέρες δεν ζητάει την γαλοπούλα και την κότα, αφού η τιμή τους έχει ανέβει αρκετά, αλλά κυρίως το χοιρινό και το μοσχάρι (όπως και το κοτόπουλο), τα οποία είναι πιο οικονομικά.
Επίσης τονίζουν στην εφημ. «Πατρίς», ότι για να … βοηθήσουν τις οικογένειες, οι οποίες δεινοπαθούν για να τα βγάλουν πέρα, έχουν συγκρατήσει σε μεγάλο βαθμό τις αυξήσεις που υπάρχουν, λόγω της ενεργειακής κρίσης και προσπαθούν να κρατήσουν σε χαμηλό επίπεδο τις τιμές των προϊόντων τους, προκειμένου να μπορέσουν όλοι οι πολίτες να αγοράσουν το κρέας της επιλογής τους, έστω και σε πιο μικρές ποσότητες, αφού κανένα σπίτι δεν θα πρέπει να έχει ένα «φτωχικό» Χριστουγεννιάτικο τραπέζι αυτές τις γιορτές.

Ευστάθιος Παπανδρέου : «Ο κόσμος ζητάει απ’ όλα τα Χριστούγεννα»

Ο κ. Ευστάθιος Παπανδρέου πρόεδρος των κρεοπωλών νομού Ηλείας τονίζει ότι σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες η κίνηση έχει ανέβει, υπάρχουν πολλές παραγγελίες από τηλέφωνο.
«Σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, η κίνηση έχει ανέβει, υπάρχουν πολλές παραγγελίες από το τηλέφωνο, γίνονται ερωτήσεις για τις τιμές και πιστεύω ότι όλα κυλάνε ομαλά. Ο κόσμος ζητάει απ’ όλα τα Χριστούγεννα, όπως την γαλοπούλα, αλλά έχει ζήτηση και το χοιρινό, όπως και το αρνί. Όσον αφορά τις τιμές, η γαλοπούλα έχει ανέβει λίγο, ενώ το αρνί και το κατσίκι είναι στα ίδια επίπεδα που είχαμε και πέρσι. Μπορώ να πω ότι είναι και πιο χαμηλά».

Απόστολος Μαλλιόπουλος : «Ο κόσμος ζητάει περισσότερο χοιρινό, μοσχάρι και λιγότερο αρνί, κότες»

Ο κ. Απόστολος Μαλλιόπουλος που διατηρεί κρεοπωλείο στον Πύργο, τονίζει ότι υπάρχουν πολλές επιλογές για το γιορτινό τραπέζι.
«Η κίνηση έχει ξεκινήσει δειλά-δειλά, γίνονται παραγγελίες, αλλά όλοι περιμένουν την τελευταία στιγμή. Οι περισσότεροι δηλαδή, αυτή τη στιγμή δίνουν παραγγελίες και λίγοι είναι αυτοί οι οποίοι έρχονται να ψωνίσουν. Ο κόσμος ζητάει περισσότερο χοιρινό, μοσχάρι και λιγότερο αρνί, κότες. Επιλέγουν συνήθως πιο οικονομικά κρέατα, όπως είναι το χοιρινό, σε διάφορες εκδοχές, σε ρολό, μαριναρισμένα, οπότε υπάρχουν πολλές επιλογές για το γιορτινό τραπέζι και σε πολύ καλές τιμές. Παρότι ακόμη είναι νωρίς, πιστεύω ότι θα πάνε όλα καλά και θα έχουμε περισσότερες παραγγελίες τις επόμενες ημέρες. Έχει πάει καλά και το λάδι και υπάρχει μία οικονομική τόνωση. Πάντως επειδή ο Έλληνας είναι της τελευταίας στιγμής, η κορύφωση της αγοραστικής κίνησης θα είναι τις τελευταίες ημέρες».

Θεόδωρος Αντωνόπουλος : «Εμείς προσπαθήσαμε να κρατήσουμε τις τιμές όσο μπορούμε»

Ο κ. Θεόδωρος Αντωνόπουλος ιδιοκτήτης κρεοπωλείου στον Πύργο τονίζει ότι οι πολίτες μπορούν να βρουν ποιοτικά κρέατα σε καλές τιμές.

«Αυτή τη στιγμή η κίνηση έχει ξεκινήσει δειλά-δειλά, αλλά δεν έχει φτάσει στο ανώτατο επίπεδο. Επίσης λόγω του καιρού, πολύς κόσμος πάει ακόμη για ελιές. Πάντως παίρνουν για παραγγελίες και τις επόμενες ημέρες πιστεύω ότι θα αυξηθεί η κίνηση στα κρεοπωλεία. Δεν βοηθάει ψυχολογικά και ο καιρός, γιατί δεν είναι ο πλέον κατάλληλος για Χριστούγεννα, αφού έχουμε υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή. Αυτές τις ημέρες τιμητική έχουν οι γαλοπούλα, η κότα, το μοσχάρι και το χοντρό, κυρίως για βραστό, αυτά δηλαδή που χρειάζονται για τη σούπα μας. Οι τιμές είναι λίγο αυξημένες, αλλά μιλάμε για 50 και 60 λεπτά πιο πάνω, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Εμείς προσπαθήσαμε να κρατήσουμε τις τιμές όσο μπορούμε, να απορροφήσουμε δηλαδή την ακρίβεια που υπάρχει, για να μπορέσει ο κόσμος να αγοράσει αυτά που θέλει.

Χαράλαμπος Βαλσαμίδης : «Ο κόσμος ζητάει κυρίως χοιρινό, αρνί, κατσίκι και λίγες γαλοπούλες»

Ο κ. Χαράλαμπος Βαλσαμίδης ιδιοκτήτης κρεοπωλείου στον Πύργο, αναφέρει ότι ο κόσμος ζητάει κυρίως χοιρινό, αρνί, κατσίκι και λίγες γαλοπούλες.


«Η κίνηση αυτή τη στιγμή δεν έχει ξεκινήσει όσο θα περιμέναμε, αλλά με το που θα πληρωθεί ο κόσμος, θα αρχίσουν να είναι περισσότερες οι παραγγελίες. Ο κόσμος ζητάει κυρίως χοιρινό, αρνί, κατσίκι και λίγες γαλοπούλες. Οι τιμές σε σχέση με πέρσι είναι λίγο πιο αυξημένες, λόγω του ενεργειακού κόστους, αλλά εμείς προσπαθούμε να τις κρατήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε και το αρνί το πουλάμε όσο και πέρσι. Η γαλοπούλα είναι λίγο τσιμπημένη, το χοιρινό είναι ένα ευρώ πιο ακριβό από πέρσι, αλλά είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τον κόσμο να αγοράσει ότι θέλει».

Θανάσης Τσόπελας : «Οι παραγγελίες είναι λίγες, σε σχέση με πιο παλιά»

Ο κ. Θανάσης Τσόπελας που διατηρεί κρεοπωλείο στο Επιτάλιο, τονίζει ότι παλιότερα υπήρχε μεγαλύτερη αγορίστικη κίνηση από τον κόσμο.

«Έως αυτή τη στιγμή, η κίνηση είναι περιορισμένη και μπορώ να πω ότι είναι χειρότερα από τις προηγούμενες ημέρες της εβδομάδας. Οι παραγγελίες είναι πολύ λίγες, ενώ δεν δουλεύει απολύτως τίποτα, όπως τα καφενεία κ.α. Τα καφενεία τέτοιες εποχές τα προηγούμενα χρόνια, πριν την καραντίνα φυσικά, ήταν γεμάτα κόσμο, ενώ τώρα δεν υπάρχει ψυχή. Ο κόσμος τώρα έχει φύγει από τη γαλοπούλα και την κότα, γιατί το κόστος αγοράς είναι πιο μεγάλο. Εγώ ήθελα παλιότερα γύρω στις 25 γαλοπούλες για το Επιτάλιο και περίπου 40 κότες και κοκόρια και αυτή τη στιγμή έχω παραγγελίες για πέντε γαλοπούλες και 10 κότες με κοκόρια. Αυτή τη στιγμή μόνο το χοιρινό έχει κατανάλωση, γιατί είναι πιο φθηνό σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα».

Κωνσταντίνος Βυθούλκας : «Ο κόσμος προτιμάει κυρίως το χοιρινό, γιατί είναι το πιο φθηνό»

Ο κ. Κωνσταντίνος Βυθούλκας υπεύθυνος κρεοπωλείου στο Πελόπιο, αναφέρει ότι γενικά φέτος τα Χριστούγεννα ο περισσότερος κόσμος παίρνει χοιρινό.

«Αυτή τη στιγμή η κίνηση είναι υποτονική, ενώ ο κόσμος που έρχεται προτιμάει κυρίως το χοιρινό, γιατί είναι το πιο φθηνό. Επίσης αρκετοί είναι αυτοί που ζητάνε λουκάνικα, ενώ λίγοι είναι αυτοί που ζητάνε γαλοπούλες και κότες, και αυτό επειδή είναι πιο ακριβά αυτά σε σχέση με το χοιρινό. Γενικά φέτος τα Χριστούγεννα ο περισσότερος κόσμος παίρνει χοιρινό και λιγότερο τα υπόλοιπα τα παραδοσιακά, όπως γαλοπούλα, κότα. Σε σχέση με πέρσι, οι τιμές είναι λίγο πιο αυξημένες, για αυτό έχει παίξει ρόλο και η ενεργειακή κρίση και όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν το τελευταίο καιρό».

Παναγιώτης Κλημαντίρης : «Τις επόμενες ημέρες πιστεύω ότι η κίνηση θα είναι μεγαλύτερη»

Ο κ. Παναγιώτης Κλημαντίρης με κρεοπωλείο στην Ζαχάρω περιμένει η αγοραστική κίνηση να είναι μεγαλύτερη τις επόμενες ημέρες.

«Δειλά-δειλά έχει ξεκινήσει η κίνηση από τον κόσμο για την αγορά των προϊόντων που θα χρειαστούν για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Τις επόμενες ημέρες πιστεύω ότι η κίνηση θα είναι μεγαλύτερη και ο κόσμος θα αγοράσει αυτά που θέλει για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι του. Ο κόσμος παίρνει μικρές ποσότητες από όλα τα προϊόντα, τα οποία είναι αυξημένα σε σχέση με την περσινή χρονιά. Και για αυτήν την αύξηση παίζουν μεγάλο ρόλο τα παγκόσμια προβλήματα, όπως και η ενεργειακή κρίση».

Νικήτας Μυλωνάς : «Τις επόμενες ημέρες ο κόσμος θα αγοράσει το κρέας που θέλει»

Ο κ. Νικήτας Μυλωνάς που έχει κρεοπωλείο στην Κρέστενα, τονίζει επίσης ότι ο κόσμος ζητάει περισσότερο το χοιρινό, γιατί είναι το πιο οικονομικό, ενώ ακολουθεί το κοτόπουλο.

«Ο κόσμος ζητάει περισσότερο το χοιρινό, γιατί είναι το πιο οικονομικό, ενώ ακολουθεί το κοτόπουλο. Επίσης ζητάει και το μοσχάρι, αλλά όχι τόσο τη γαλοπούλα και την κότα, πού είναι φέτος πιο ακριβά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η κίνηση είναι ακόμα υποτονική, αλλά πιστεύω ότι τις επόμενες ημέρες ο κόσμος θα αγοράσει το κρέας που θέλει για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, αφού κάθε χρόνο γίνεται πλέον αυτό. Γενικά φέτος είναι λίγο τσιμπημένες οι τιμές, κυρίως στις γαλοπούλες και λιγότερο στο κατσίκι και στο αρνί».

Νίκος Σιαψάλης : «Η αγορά δεν είναι στα καλύτερά της»

Ο κ. Νίκος Σιαψάλης από το Κατάστημα «Κοντοχρήστος» στην Αμαλιάδα τονίζει ότι η αγορά δεν είναι στα καλύτερά της.

«Η αγορά δεν είναι στα καλύτερά της. Η κίνηση είναι ελάχιστη και ο κόσμος δεν έχει χρήματα. Περιμένουμε να μπουν επιδόματα και συντάξεις για να κινηθεί η αγορά. Υπάρχει αφθονία προϊόντων και καλές τιμές που σε σχέση με πέρυσι έχουν αυξηθεί περίπου 20%. Όσον αφορά το μαγαζί μου, τα περισσότερα προϊόντα παραμένουν στα ίδια επίπεδα. Τα κυβερνητικά μέτρα είναι κυρίως για πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ. Θα έπρεπε να δώσει χρήματα ή αύξηση μισθού στον καταναλωτή, προκειμένου αυτός να επιλέξει που θα τα ξοδέψει. Το καλάθι της νοικοκυράς αφορά μεγάλα καταστήματα, ενώ το food pass αν και καλό μέτρο για όλους μπορεί να οδηγήσει τους καταναλωτές σε αγορά από το ίδιο σημείο προκειμένου να εκμεταλλευτεί και τα δύο μέτρα».

Γιάννης Μαλλιόπουλος : «Η κίνηση εν όψει Χριστουγέννων είναι μέχρι στιγμής ικανοποιητική»

Ο κ. Γιάννης Μαλλιόπουλος από το Κρεοπωλείο «ΑΦΟΙ Μαλλιόπουλοι» δηλώνει πως η κίνηση εν όψει Χριστουγέννων είναι μέχρι στιγμής ικανοποιητική.

«Η κίνηση εν όψει Χριστουγέννων είναι μέχρι στιγμής ικανοποιητική. Λαμβάνουμε παραγγελίες από πελάτες που μας δείχνουν εμπιστοσύνη, αφού προσπαθούμε να τους προμηθεύουμε τα καλύτερα ποιοτικώς και στις καλύτερες τιμές. Όπως σε κάθε προϊόν, έτσι και στο κρέας υπάρχουν αυξήσεις. Προσπαθούμε να απορροφήσουμε το μεγαλύτερο μέρος τους και για αυτό ο πελάτης δε βλέπει μεγάλες διαφορές. Για το καλάθι της νοικοκυράς ακούω θετικά και αρνητικά σχόλια, όμως δεν βοηθάει μικρούς επιχειρηματίες. Είναι μέτρο με κατευθυνόμενη πελατεία. Το μέτρο δεν εξυπηρετεί τον καταναλωτή, γιατί οι τιμές είναι ήδη χαμηλές. Προσπαθούμε να δημιουργούμε δικό μας καλάθι νοικοκυράς που ο καταναλωτής θα έχει οικονομία. Όσον αφορά το food pass, εκτιμώ ότι είναι καλό μετρό και απευθύνεται σε όλους τους επαγγελματίες. Ελπίζουμε να προχωρήσει έτσι και να λειτουργήσει σωστά».

Παναγιώτης Βυθούλκας : «Περιμένουμε τελευταίες μέρες την κορύφωση»

Ο κ. Παναγιώτης Βυθούλκας που διατηρεί τα Κρεοπωλεία «Κρεατοπηγή 2» και «Κρεατοπηγή 3» στην Αμαλιάδα τονίζει ότι οι τιμές είναι με ελάχιστο κέρδος, παρά τις ανατιμήσεις, για να μπορέσει ο κόσμος να αγοράσει το κρέας που θέλει για τα Χριστούγεννα.

«Η κίνηση είναι υποτονική και ο κόσμος έχει περιοριστεί στην έρευνα αγοράς. Περιμένουμε τελευταίες μέρες την κορύφωση, αφού πολλοί φροντίζουν για το τραπέζι την τελευταία στιγμή. Στις τιμές, αυτές παραμένουν ίδιες συγκριτικά με πέρυσι με εξαίρεση τη γαλοπούλα που έχει ανέβει λίγο. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην αγορά και ο κόσμος δυσκολεύεται. Εκτιμώ πως εάν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση τα επόμενα χρόνια, τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Θα είναι θέμα επιβίωσης μετά. Εμείς το καλάθι της νοικοκυράς το έχουμε βάλει από μόνοι μας εδώ και χρόνια. Οι τιμές μας είναι με ελάχιστο κέρδος, παρά τις ανατιμήσεις. Προσπαθούμε να είναι χαμηλότερες από τα σούπερ μάρκετ, αφού οι σχέσεις με τον κόσμο είναι πιο προσωπικές και νιώθουμε πόσο δύσκολα τα καταφέρνουν. Και εμείς ως επιχειρηματίες δυσκολευόμαστε και αντιλαμβανόμαστε τι βιώνει ο κόσμος. Προσπαθούμε να έχουμε χαμηλότερες τιμές, για να ανταπεξέλθει ο καθένας στο καθημερινό του τραπέζι και όχι μόνο στο εορταστικό».

Λεωνίδας & Δημήτρης Πατρινός : «Ο κλάδος μας έχει επηρεαστεί και τα κρέατα έχουν ακριβύνει λόγω λειτουργικών εξόδων»

Οι κ.κ. Λεωνίδας και Δημήτρης Πατρινός από το Κρεοπωλείο «Πατρινός» στον Πύργο δηλώνουν ότι ο κλάδος τους έχει επηρεαστεί και τα κρέατα έχουν ακριβύνει λόγω λειτουργικών εξόδων.

«Η κίνηση έχει ξεκινήσει δειλά – δειλά με παραγγελίες για παραδοσιακή γαλοπούλα, χωριάτικα κοτόπουλα και όλα όσα τρώγονται τα Χριστούγεννα, με την κορύφωση να αναμένεται να κορυφωθεί κοντά στις γιορτές.

Ο κλάδος μας έχει επηρεαστεί και τα κρέατα έχουν ακριβύνει λόγω λειτουργικών εξόδων, ωστόσο οι διαφορές στην τελική τιμή δεν είναι μεγάλες διότι έχουμε απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος. Όσον αφορά το καλάθι της νοικοκυράς, έχουμε δημιουργήσει το «δικό» μας με τις χαμηλές τιμές που διατηρούμε εδώ και χρόνια. Από την άλλη, το food pass εκτιμώ ότι θα βοηθήσει τα ασθενέστερα νοικοκυριά. Οποιαδήποτε τέτοια βοήθεια είναι καλή, διότι καταλήγει στην αγορά».

Πάνος Μαλλιόπουλος : «Ο καταναλωτής θα πρέπει να προτιμάει τον κρεοπώλη, που γνωρίζει τι θα του προσφέρει»


Ο κ. Πάνος Μαλλιόπουλος από το Κρεοπωλείο «Μαλλιόπουλος» στον Πύργο, τονίζει ότι υπάρχει επάρκεια σε προϊόντα και οι τιμές το τελευταίο τετράμηνο έχουν σταθεροποιηθεί.

«Η κίνηση δείχνει ανοδικές τάσεις και θα ανεβαίνει η ζήτηση. Επάρκεια σε προϊόντα υπάρχει και οι τιμές το τελευταίο τετράμηνο έχουν σταθεροποιηθεί. Συγκριτικά με πέρυσι είναι λίγο πιο ακριβές οι γαλοπούλες, με τα νοικοκυριά να προσανατολίζονται σε άλλα προϊόντα. Το food pass θεωρώ είναι θετικό μέτρο όταν θα ξεκινήσει, αφού θα βοηθήσει τους πολίτες που δυσκολεύονται να ψωνίσουν. Για το καλάθι της νοικοκυράς, δεν συμμετέχουμε στο μέτρο διότι οι τιμές μας είναι πιεσμένες προς τα κάτω. Έχουμε δημιουργήσει «δικό» μας καλάθι νοικοκυράς. Ο καταναλωτής θα πρέπει να προτιμάει τον κρεοπώλη, που είναι εξειδικευμένος στο αντικείμενο και γνωρίζει τι θα του προσφέρει. Από εκεί και πέρα είναι στην κρίση του καταναλωτή που θα επιλέξει να πάει. Φροντίζουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και με ποιότητα. Κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Έχουμε απορροφήσει αρκετές αυξήσεις και στα λειτουργικά έξοδα και στο κρέας, γι’ αυτό παραμένουμε ανταγωνιστικοί. Έκπτωση στην ποιότητα δεν έχει γίνει καμία και ο καταναλωτής θα πάρει ακριβώς αυτό που θέλει και θα πληρώσει ακριβώς αυτό που πρέπει».











Πηγή


« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.