Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία που βγαίνουν στο «φως» της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα και αφορούν τις συνθήκες φτώχειας που βιώνουν τα μέσα νοικοκυριά της Ελλάδας. Σε μια χώρα που ξεκίνησε με την οικονομική συνεχιζόμενη κρίση πριν από δεκατρία περίπου χρόνια, και που μέχρι σήμερα, «βουλιάζει» όλο και περισσότερο στην ακρίβεια.
Η πανδημία του κορωνοϊού, ο πόλεμος στην Ουκρανία, το ενεργειακό κόστος και η ακρίβεια στις πρώτες ύλες, που οδηγούν σε αυξήσεις των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης, έχουν φέρει τον μέσο Έλληνα, σε καταστάσεις κατοχής, καθώς πολλοί σήμερα δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Οι δυσκολίες αυτές έχουν επιδεινωθεί δραματικά τελευταία, με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που δημοσιεύθηκαν το καλοκαίρι που πέρασε να αποδεικνύουν και αριθμητικά, την τραγική κατάσταση. Σχεδόν ένας στους τρεις Έλληνες (ποσοστό 28,3%) αντιμετώπισε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού το 2021, με το σχετικό ποσοστό να είναι αυξημένο κατά 0,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Από τα στοιχεία της Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών 2021 που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, το ποσοστό του πληθυσμού που αντιμετωπίζει τον κίνδυνο φτώχειας στη Δυτική Ελλάδα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην χώρα (28,5%). Στην Ηλεία από την άλλη, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Κοινωνικής Σύμπραξης της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, για το πρόγραμμα ΤΕΒΑ, φαίνεται πως χιλιάδες ωφελούμενοι, δέχονται επισιτιστική υποστήριξη στο σύνολο του Νομού με τον αριθμό να ανέρχεται σε 12.860 από τις 7.029 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου ενώ τα αντίστοιχα ποσά για τον Οκτώβριο του 2022 (δύο μήνες περίπου πριν) ήταν 7.133 αιτήσεις με 12.995 ωφελούμενους.
Αυξήθηκαν το δίμηνο
Μέσα σε δύο μήνες άλλωστε (από τον περασμένο Οκτώβριο) στο ΤΕΒΑ της Ηλείας, έχουν ενταχθεί παραπάνω από 100 νοικοκυριά με τον δήμο του Πύργου και τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας να καταγράφουν την μεγαλύτερη άνοδο σε αιτήσεις από τους υπόλοιπους δήμους της Ηλείας. Ειδικότερα από τις 2.609 αιτήσεις (4.725 ωφελούμενοι) που είχαν κατατεθεί στο πρόγραμμα ΤΕΒΑ τον Οκτώβριο του 2022 για τον δήμο του Πύργου, μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου 2022 οι αιτήσεις αυτές αυξήθηκαν κατά 82 με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται στις 2.691 (4.871 ωφελούμενοι). Αντίστοιχα στον δεύτερο επόμενο δήμο, αυτόν της Αρχαίας Ολυμπίας από τις 453 αιτήσεις (818 ωφελούμενοι) τον Οκτώβριο, στις αρχές Δεκεμβρίου οι αιτήσεις αυτές έφτασαν τις 463 (858 ωφελούμενοι). Αυτή τη στιγμή, μέσα στο γιορτινό κλίμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ωφελούνται από το πρόγραμμα ΤΕΒΑ 12.860 άτομα με το ποσό αυτό να εκτιμάται ότι θα ανέβει μέσα στο 2023.
Το «Βαρόμετρο της ΚΕΕΕ»
Επίσης κλίμα γενικευμένου προβληματισμού για το παρόν και επιφυλακτικότητας για το μέλλον, λόγω της ακρίβειας, καταγράφει μεταξύ των καταναλωτών η πρώτη Πανελλαδική Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας, το «βαρόμετρο» της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ). Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, που διεξήχθη την περίοδο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2022 σε συνολικό δείγμα 2.403 ατόμων από ολόκληρη τη Χώρα (1.202 καταναλωτές και 1.201επιχειρήσεις), «η ανασφάλεια και ο φόβος είναι το βασικό συναίσθημα που δηλώνουν ότι νιώθουν οι καταναλωτές σε σχέση με την οικονομική κατάσταση που βιώνουν σήμερα (37%). Περίπου 1 στους 5 καταναλωτές (22%) ηλεκτρικού ρεύματος και 1 στους 4 καταναλωτές (25%) θέρμανσης δηλώνουν ότι δεν είναι σε θέση να αποπληρώσουν τους αντίστοιχους λογαριασμούς». Η έρευνα συνεχίζει «Το 70% δηλώνουν ότι έχουν περιορίσει τις δαπάνες ένδυσης – υπόδησης και τις δαπάνες ψυχαγωγίας και ταξιδιών, ενώ το 52% ότι περιόρισαν τις αγορές βασικών καταναλωτικών αγαθών όπως π.χ. τα τρόφιμα». Επίσης, με βάση τις απαντήσεις στην έρευνα, «η μέση κατά κεφαλή δαπάνη για δώρα και αγορές προϊόντων με την ευκαιρία των εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς υπολογίζεται σε 126 ευρώ, ενώ η μέση δαπάνη ανά νοικοκυριό για τα εορταστικά τραπέζια στο σπίτι εκτιμάται στα 110 ευρώ».
Επικρατεί ανασφάλεια
Στο μεταξύ, ανασφάλεια για αύξηση του τζίρου, επικρατεί στον εμπορικό κόσμο της Ηλείας, σύμφωνα με έρευνα της εφ. Πατρίς, καθώς οι περισσότεροι εκπρόσωποι των Εμπορικών Συλλόγων του Νομού, δηλώνουν ότι οι μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, μέχρι τώρα δείχνουν ότι ο καταναλωτής, αποφεύγει να κάνει τις αγορές του, όπως άλλοτε και προτιμά να καλύψει σημαντικές υποχρεώσεις όπως την ενέργεια και την τροφή.
Προσφέρουν υποστήριξη
Παράλληλα σημαντική υποστήριξη σε ευπαθείς οικογένειες προσφέρουν τόσο αυτές τις ημέρες όσο και το προηγούμενο διάστημα οι Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων της Ηλείας, η Εκκλησία, Σύλλογοι και απλοί πολίτες, που οργανώνουν συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, προκειμένου να στηριχθούν οικογένειες που τα χρειάζονται. Μπορεί λόγω ανατιμήσεων σε κάποια σπίτια το χριστουγεννιάτικο τραπέζι να είναι φτωχότερο σε σύγκριση με πέρυσι, σε κάποια άλλα όμως… μπορεί και να μην υπάρχει καθόλου τραπέζι ή αυτό να «στρωθεί» με την βοήθεια φορέων και απλών πολιτών που τις τελευταίες ημέρες έχουν ξεκινήσει «αγώνα δρόμου» για να υποστηρίξουν εθελοντικά τους συνανθρώπους μας. Όπως δείχνουν τα πράγματα και καθώς ο αριθμός των απόρων έχει αυξηθεί, κοινωνικοί φορείς και απλοί πολίτες του Νομού, θα είναι και φέτος «μπροστάρηδες» σε αυτή την προσπάθεια που γίνεται για να συγκεντρωθούν τρόφιμα για τους συνανθρώπους μας που δεν έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν όσα χρειάζονται για το χριστουγεννιάτικό τους τραπέζι.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.