Έφθασε η πιο μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης, τα Χριστούγεννα. Η κάθε νοικοκυρά, φροντίζει για τα καλύτερα και τα πλέον γευστικά δημιουργήματα. Εμείς θα γίνουμε βοηθοί σας με τις ιδέες μας.
Πρώτα απ’ όλα πρέπει να εντυπωσιάσετε με το στόλισμα του τραπεζιού.
Καλό τραπεζομάντηλο σε χρώμα Χριστουγέννων. Διακόσμηση με κεριά, πεύκο, έλατο. Βάλτε σε κάθε καλεσμένο το δώρο της ανάμνησης, αφού έχετε βάλει και τη Χριστουγεννιάτικη πετσέτα. Δώστε χρώμα γιορτής στο τραπέζι το Χριστουγεννιάτικο.
Εκτός από τα αναμμένα κεριά βάλτε και φωτάκια που θα λάμπουν, όπως και το δικό σας χαμόγελο. Όταν όλα θα τα έχετε τέλεια εσείς θα είστε η πρώτη που θα το χαρείτε.
Στο τέλος θα σας πουν όλοι «Μπράβο σας» και για τις γεύσεις που θα ακολουθήσουν. Χρόνια σας Πολλά και καλή επιτυχία.
Χριστουγεννιάτικο κέικ με κάστανο
Υλικά
Για το κέικ
• 300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
• 75 γρ. σπορέλαιο
• 75 γρ. ελαιόλαδο
• 200 ml χυμό πορτοκάλι
• 150 γρ. κρέμα κάστανο
• 100 γρ. αμύγδαλα αλεσμένα σε σκόνη
• 100 γρ. ζάχαρη άχνη
• 12 μαρόν γλασέ ψιλοκομμένα
• 5 μαρόν γλασέ ολόκληρα για στόλισμα
• λίγο βούτυρο για τη φόρμα
Για το γλάσο
• 100 γρ. κουβερτούρα
• 40 γρ. βούτυρο
• 1/2 κ.σ. μέλι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ᵒC, στον αέρα. Ρίχνουμε σε ένα μπολ το σπορέλαιο, το ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκαλιού, την κρέμα κάστανο και τα ανακατεύουμε. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη, τα αμύγδαλα σε σκόνη και τα ψιλοκομμένα μαρόν γλασέ και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε απαλά. Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα, που την έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει και ψήνουμε για 40- 45 λεπτά. Όσο ψήνεται το κέικ ετοιμάζουμε το γλάσο. Σπάμε την κουβερτούρα σε κομματάκια και μαζί με το βούτυρο και το μέλι, τα λιώνουμε σε ένα κατσαρολάκι, ανακατεύοντας συνέχεια. Όταν το γλάσο γίνει λείο και ομοιογενές, το αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Αφού βγάλουμε το κέικ από τον φούρνο, αφήνουμε 10’ να κρυώσει και γαρνίρουμε με το γλάσο και τα μαρόν γλασέ.
Χριστουγεννιάτικος κορμός
Υλικά
Για το πεντεσπάνι
-3 αβγά
-2 κρόκους
-70 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
-70 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., κοσκινισμένο
-20 γρ. κακάο, κοσκινισμένο
-ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
Για τη μους της γέμισης
-6 ασπράδια
-1 πρέζα αλάτι
-30 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
-120 γρ. κουβερτούρα
-20 γρ. βούτυρο
Για το γλάσο
-300 γρ. κουβερτούρα λευκή ή κακάο ή γάλακτος, ψιλοκομμένη
-200 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C στον αέρα. Τοποθετούμε λαδόκολλα σε ένα ταψί διαστάσεων 25×35.
Στον κάδο του μίξερ με το σύρμα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα τα αυγά, τους κρόκους και τη ζάχαρη για 6- 7 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν καλά.
Προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, το κοσκινισμένο κακάο και το ξύσμα. Aνακατεύουμε ελαφρά με τη βοήθεια μιας πλαστικής σπάτουλας προσπαθώντας να μην χάσουμε πολύ όγκο από το μείγμα μας. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και όταν το τρυπήσουμε με ένα μαχαίρι, αυτό να βγαίνει καθαρό. Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει καλά πάνω σε μια σχάρα.
Για τη μους
Χτυπάμε με το σύρμα του μίξερ τα ασπράδια μαζί με 1 πρέζα αλάτι μέχρι που να αφρατέψουν και προσθέτουμε σε δόσεις σιγά σιγά την κρυσταλλική ζάχαρη. Μόλις αφρατέψει και γυαλίσει, δοκιμάζουμε λίγο από τη μαρέγκα για να δούμε αν έχει διαλυθεί τελείως η κρυσταλλική ζάχαρη. Αν δεν έχει διαλυθεί συνεχίζουμε για λίγο ακόμα το χτύπημα. Σε ένα μπολ τοποθετούμε τη σοκολάτα με το βούτυρο και την λιώνουμε στα μικροκύματα για 30 δευτερόλεπτα. Αφήνουμε λίγο στην άκρη και μετά ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα.
Μεταφέρουμε τη σοκολάτα σε ένα μεγάλο μπολ παίρνουμε το 1/3 από τη μαρέγκα την προσθέτουμε στη σοκολάτα και ανακατεύουμε ελαφρά με μια πλαστική σπάτουλα μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα. Την υπόλοιπη μαρέγκα την προσθέτουμε σε 2 μέρη στο μείγμα ανακατεύοντας κάθε φορά πολύ ελαφρά μέχρι να ομοιογενοποιηθεί πλήρως. Μεταφέρουμε τη μους στο ψυγείο να παγώσει.
Για το γλάσο
Τοποθετούμε τη λευκή κουβερτούρα (ή όποια κουβερτούρα επιλέξουμε για να καλύψουμε) σε ένα μεσαίο μπολ. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και αποσύρουμε πριν αρχίσει να βράζει. Τη ρίχνουμε στη σοκολάτα και αφήνουμε να σταθεί 1 λεπτό ώστε να μαλακώσει η σοκολάτα. Στη συνέχεια ανακατεύουμε το μείγμα με μια πλαστική σοκολάτα για να ομοιογενοποιηθεί. Τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 8 ώρες να παγώσει καλά.
Για το στήσιμο
Αφαιρούμε τη λαδόκολλα από το παντεσπάνι και το μεταφέρουμε στον πάγκο εργασίας με τη μεγάλη μεριά προς το μέρος μας. Απλώνουμε το μείγμα της μους ομοιόμορφα και τυλίγουμε προσεκτικά. Βγάζουμε τη γκανάζ από το ψυγείο, την χτυπάμε στον κάδο του μίξερ μέχρι να αφρατέψει και στη συνέχεια την αλείφουμε με μία σπάτουλα σε όλη την επιφάνεια και στα πλαϊνά του ρολού.
Τέλος από πάνω πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.