BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

Ποιοι δεν επιστρέφουν την επιστρεπτέα προκαταβολή



Γλιτώνουν από την υποχρέωση επιστροφής της επιστρεπτέας προκαταβολής χιλιάδες επιχειρήσεις που παραβίασαν οριακά τους όρους του προγράμματος, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.
Συγκεκριμένα, επιχειρήσεις που απέλυσαν εργαζόμενο –για παράδειγμα– τον Ιούλιο και προσέλαβαν άλλον υπάλληλο τον Αύγουστο, αν και με βάση τους αρχικούς όρους θα έπρεπε να επιστρέψουν το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολής, το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να αλλάξει τους όρους και να επιτρέψει σε αυτές τη μικρή αυτή παράβαση της νομοθεσίας. Παράλληλα για όσες επιχειρήσεις δεν έχουν αποστείλει ακόμη τα δικαιολογητικά δίνεται παράταση μέχρι το τέλος του έτους προκειμένου να το πράξουν, ενώ για όσες με δόλο καταστρατήγησαν τους όρους της επιστρεπτέας προκαταβολής, καλούνται να την επιστρέψουν και μάλιστα εντόκως μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2023.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα και ύστερα από ελέγχους που διενήργησαν οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Εργασίας («Εργάνη») εντοπίστηκαν 17.800 επιχειρήσεις, πολλές εκ των οποίων δεν διατήρησαν το προσωπικό. Ο όρος αυτός ήταν από τις σημαντικότερες προϋποθέσεις για να τους χορηγηθεί η ενίσχυση.

Για τις περιπτώσεις που βεβαιώθηκαν ποσά προς επιστροφή και συγκεκριμένα του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής, βάσει των εκκαθαρίσεων που διενεργήθηκαν στις 2.11.2022, εάν παύσουν πλέον να ισχύουν οι λόγοι απόρριψης με την προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, οι επιχειρήσεις δεν θα χρειαστεί να επιστρέψουν τίποτα και θα συνεχίσουν να πληρώνουν τις δόσεις τους κανονικά.

Τι θα προβλέπει η απόφαση:
1. Παρατείνεται αυστηρά έως τις 31.1.2023 η εφάπαξ καταβολή της επιστρεπτέας προκαταβολής για όσους δεν τήρησαν τους όρους του προγράμματος.

2. Παρατείνεται έως τις 30.12.2022 η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myBusinessSupport της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για όσες επιχειρήσεις – δικαιούχους δεν έχουν ακόμη υποβάλει πλήρως τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.


3. Για το κριτήριο χορήγησης της ενίσχυσης της επιστρεπτέας προκαταβολής που αφορά τη διατήρηση του μέσου όρου του αριθμού των εργαζομένων, βάσει των στοιχείων του συστήματος «Εργάνη», πλέον θα λαμβάνεται υπόψη ότι έχει τηρηθεί η υποχρέωση διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων εφόσον η διαφορά του μέσου όρου εργαζομένων κατά τους μήνες υποχρέωσης διατήρησης διαφέρει κατά λιγότερο από μία μονάδα (έναντι του μηδενός που ίσχυε ώς τώρα) σε σχέση με τον αρχικό αριθμό εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση. Με αυτόν τον τρόπο, εάν, για παράδειγμα, μία επιχείρηση κατήγγειλε τη σύμβαση ενός εργαζομένου έναν μήνα, αλλά προσέλαβε άλλον εργαζόμενο τον επόμενο μήνα, θα θεωρείται ότι πληροί το κριτήριο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών τονίζεται ότι η απόφαση έρχεται για να αντιμετωπίσει τεχνικά ζητήματα που προέκυψαν και που οδήγησαν τη φορολογική διοίκηση να αποστείλει μηνύματα σε χιλιάδες επιχειρήσεις προκειμένου να επιστρέψουν το κρατικό δάνειο στο σύνολό του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ηλεκτρονικό σύστημα δεν μπορούσε να διαχωρίσει την απόλυση και την πρόσληψη σε διαφορετική ημερομηνία. Για παράδειγμα, επιχείρηση που απέλυσε υπάλληλό της στις 31/7 και προχώρησε σε πρόσληψη υπαλλήλου την 1/8. Στην περίπτωση αυτή, αν και δεν υπάρχει καμία παρατυπία, το ηλεκτρονικό σύστημα κατέγραψε ότι δεν τηρήθηκε ο όρος της διατήρησης του προσωπικού.

Οπως προαναφέρθηκε, για τις περιπτώσεις που υπάρχει δόλος σε επιχειρήσεις που δεν τήρησαν, όχι μόνο έναν αλλά και περισσότερους όρους, το υπουργείο Οικονομικών ζητεί την άμεση επιστροφή, χωρίς μάλιστα οι υπόχρεοι να έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν το ποσό της οφειλής σε δόσεις, αλλά αντίθετα θα πρέπει να το πληρώσουν εφάπαξ. Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση τους δίνεται η ευκαιρία να επιστρέψουν το ποσό με καθυστέρηση δύο μηνών.


Οι έλεγχοι που οδήγησαν στην αποστολή των σημειωμάτων αφορούν όσους:

• Δεν τήρησαν τη ρήτρα διατήρησης των θέσεων απασχόλησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, έστω και για μια μέρα.

• Δεν είχαν υποβάλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Εντοπίστηκαν επιχειρήσεις που δεν είχαν υποβάλει ούτε ένα δικαιολογητικό.

• Δεν είχαν υποβάλει το έντυπο Ε3 μαζί με τη φορολογική δήλωση του 2019.

• Δεν είχαν υποβάλει το έντυπο Ε3 με τη φορολογική δήλωση για το 2020.

• Προχώρησαν σε αναδρομική διακοπή εργασιών αφού είχαν λάβει την κρατική ενίσχυση.

















Πηγή
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.