Όπως δήλωσαν επαγγελματίες στην εφ. «Πατρίς», στις περισσότερες περιπτώσεις προσπαθούν, όσο τουλάχιστον είναι δυνατό και εφικτό από την πλευρά τους, να εξυπηρετούν τις ανάγκες του καταναλωτικού κοινού, προκειμένου και οι ίδιοι να σώσουν τις επιχειρήσεις τους και να πουλούν τα προϊόντα τους. «Δυσκολίες υπήρχαν ανέκαθεν.
Τεφτέρι στον μπακάλη, με πίστωση στον κρεοπώλη, βερεσέ στον φούρνο και «καπάρο» στον έμπορο. Αυτή φαίνεται πως είναι η νέα αγοραστική δυνατότητα ενός μέρους των καταναλωτών. Η γενικότερη κρίση, οικονομική και ενεργειακή, έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και αναγκάζει τους καταναλωτές να επιστρέψουν σε μεθόδους αγορών και πληρωμών που για δεκαετίες ήταν ξεχασμένες και φαίνεται πως αποτελούσαν οριστικά παρελθόν και σημεία των καιρών.
Όπως δήλωσαν επαγγελματίες στην εφ. «Πατρίς», στις περισσότερες περιπτώσεις προσπαθούν, όσο τουλάχιστον είναι δυνατό και εφικτό από την πλευρά τους, να εξυπηρετούν τις ανάγκες του καταναλωτικού κοινού, προκειμένου και οι ίδιοι να σώσουν τις επιχειρήσεις τους και να πουλούν τα προϊόντα τους. «Δυσκολίες υπήρχαν ανέκαθεν. Ωστόσο, την εποχή μου ζούμε έχουν μεγαλώσει και ο κόσμος έχει ζοριστεί πιο πολύ. Ενεργειακή κρίση, πετρέλαια, ο κόσμος που λέει ότι θα πληρωθεί όταν πληρωθεί με τη σύνταξη ή το μεροκάματο έχει αυξηθεί, και ο καθένας πληρώνει το κρέας του όπως βολεύεται» σημείωσε ο κρεοπώλης και πρόεδρος κρεοπωλών νομού Ηλείας, Στάθης Παπανδρέου.
«Δε γίνεται να μην δίνουμε ψωμί» τόνισε από την πλευρά της η ιδιοκτήτρια αρτοποιείου Βασιλική Ζαχαροπούλου, κάνοντας λόγο και για λόγους ηθικής, προσθέτοντας πως: «το τεφτέρι έχει επανέλθει. Υπάρχουν και άνθρωποι που δεν έχουν καθόλου να πληρώσουν το αγαθό που χρειάζεται κάθε οικογένεια. Ο κόσμος δυσκολεύεται ακόμα και στο ψωμί, λόγω των συνολικών δυσκολιών». Για καταστάσεις του παρελθόντος μίλησε και ο ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ Τάκης Ρουμπίνης, δηλώνοντας ότι «είναι πολλοί άνθρωποι που δυσκολεύονται και λένε ότι θα με πληρώσουν την ημέρα για παράδειγμα που θα πάρουν την σύνταξη. Και εμείς από την πλευρά μας όπου μπορούμε διευκολύνουμε τον κόσμο. Γιατί υπάρχουνιδυσκολίες. Πιο παλιά δεν υπήρχε αυτό, τώρα όμως δυστυχώς φτάσαμε εδώ».
Με βερεσέ ακόμα και στα περίπτερα αγοράζει ο κόσμος, όπως επεσήμανε και η ιδιοκτήτρια Βελούδω Αντωνοπούλου. «Δυστυχώς από ότι φαίνεται γυρνάμε στις παλιές εποχές και τα τεφτέρια, γιατί ο κόσμος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα. Πολλά μαγαζιά το δέχονται αναγκαστικά γιατί και αυτά πρέπει κάπως να δουλέψουν. Όμως, το θέμα είναι μετά αν θα μπορέσουν να εισπράξουν αυτά τα βερεσέδια, γιατί μετά οι επαγγελματίες μπαίνουν στο τρυπάκι να χρεώνονται και είναι πολύ πιεσμένοι να αντεπεξέλθουν και αυτοί. Το τεφτέρι επανήρθε όπως βλέπω λόγω της οικονομικής κρίσης και αντί να πάμε μπροστά πάμε πίσω. Προκρατήσεις και προκαταβολές συναντά καθημερινά ο ιδιοκτήτης καταστήματος ενδυμάτων Σπύρος Βασιλακόπουλος, με τον κόσμο να ολοκληρώνει πολλές φορές σε δύο φάσεις τις πληρωμές του.
«Σίγουρα οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κόσμος τον έχουν οδηγήσει είτε στο να ζητούν καλύτερες τιμές είτε κάποιες διευκολύνσεις στον τρόπο πληρωμής. Πολλοί περιμένουν την ημέρα που θα πληρωθούν, εμείς τους κρατάμε το ρούχο και το πληρώνουν τότε, ενώ υπάρχουν και άλλοι που δίνουν κάποια προκαταβολή και ολοκληρώνουν αργότερα την πληρωμή. Η αλήθεια είναι ότι έχει αυξηθεί το φαινόμενο το τελευταίο διάστημα» υπογράμμισε ο κ. Βασιλακόπουλος
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.