«Δεν μπορούμε να το πιστέψουμε. Είναι αδιανόητο αυτό που συνέβη». Τα λόγια της μητέρας του τρίχρονου κοριτσιού που άφησε -κάτω από αδιευκρίνιστες έως τώρα συνθήκες- την τελευταία του πνοή στο Ιπποκράτειο, συγκλονίζουν. Δεν μπορεί ακόμη να πιστέψει πώς μια απλή περιπέτεια υγείας, κατέληξε σε τραγωδία.
«Τι ήταν αυτό; Δεν μπορώ να το πιστέψω. Δεν γνωρίζουμε τίποτα για το τι πραγματικά έγινε, τίποτα. Γι’ αυτό κινηθήκαμε νομικά, ώστε να μάθουμε την αλήθεια», λέει στο ThessToday.gr η μητέρα του αδικοχαμένου κοριτσιού, εκφράζοντας παράλληλα ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον κόσμο για το κύμα συμπαράστασης που δέχεται τις τελευταίες ώρες.
«Θα ζητηθούν ευθύνες»
Η οικογένεια προσπαθεί να δώσει δύναμη ο ένας στον άλλον, αρνούμενοι να δεχθούν ότι το κοριτσάκι τους έφυγε τόσο άδικα και -ότι ακόμη και τώρα- κανείς δεν τους δίνει μια σαφή απάντηση για το τι πραγματικά συνέβη. «Θα ζητηθούν ευθύνες. Δεν ξέρουμε καν τίποτα, ακόμη. Το θέμα όμως δεν θα σταματήσει εδώ» ξεσπά η γιαγιά της μικρής στο ThessToday.gr και προσθέτει: «Δεν μπορούμε να πιστέψουμε αυτό που έγινε και γιατί καθυστέρησαν τόσο πολύ οι γιατροί, λόγω Πάσχα».
Τα ερωτήματα πολλά. Η μήνυση που κατατέθηκε από τους γονείς του παιδιού στο Α.Τ. Τούμπας, εκφράζοντας υποψίες περί ιατρικού λάθους, προκάλεσαν ακόμη και την παρέμβαση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη. «Οι εξετάσεις που ήταν να γίνουν, όλο αναβάλλονταν και όταν τις ξεκίνησαν, ήταν ήδη πολύ αργά», αναφέρει η γιαγιά του κοριτσιού, με τον παππού να συμπληρώνει: «Το παιδί ψηνόταν στον πυρετό και αυτοί το… έψαχναν. Ακόμη στο ψάξιμο είναι».
Όλα αυτά, όμως, σύμφωνα με την οικογένεια του κοριτσιού, θα συζητηθούν με τον δικηγόρο, Νίκο Διαλυνά και την τεχνική σύμβουλο που έχουν ορίσει, Κατερίνα Αποστολίδου, ώστε να εξαντληθεί κάθε πιθανό σενάριο για τα αίτια του θανάτου του παιδιού. «Θα ξεψαχνιστούν όλα. Δεν θα μείνει τίποτα κρυφό. Είναι τραγικό, πιο τραγικό δεν γίνεται» επισημαίνει η γιαγιά, που είδε το εγγονάκι της να φεύγει από τη ζωή τόσο πρόωρα, ενώ νοσηλευόταν επί δέκα ημέρες σε ένα από μεγαλύτερα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας.
Σε εργαστήρια οι βιοχημικές εξετάσεις
Υπενθυμίζεται ότι σε εξειδικευμένα ιατρικά εργαστήρια για να διερευνηθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου αναμένεται να σταλούν οι βιοχημικές εξετάσεις του αδικοχαμένου κοριτσιού. «Δεν έχουμε πλήρη ιατρικό φάκελο, το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι το παιδί υπέστη εγκεφαλικό πνευμονικό οίδημα», ανέφερε η τεχνική σύμβουλος της οικογένειας, Κατερίνα Αποστολίδου, στο MEGA.
Το ενδεχόμενο να έπασχε από αγγειίτιδα λόγω κορωνοϊού
Κατά τη διάρκεια των 12 ημερών νοσηλείας του παιδιού, είχε εξεταστεί από διαφορετικές ειδικότητες γιατρών, ενώ της είχαν γίνει και υπέρηχοι καρδιάς, 4 ακτινογραφίες και 4 αξονικές.
Ο ιατροδικαστής, Δημήτρης Γαλεντέρης επισήμανε πως πρέπει να γίνουν ιστολογικές εξετάσεις προκειμένου να επαληθευθεί ή αντίστοιχα να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της αγγειίτιδας.
«Αγγειίτιδα σημαίνει πως φλεγμένουν ορισμένα αγγεία, πρέπει να δούμε ποια είναι αυτά, σε ποια όργανα εμφανίζονταν αυτές οι αλλοιώσεις και τι προβλήματα προκάλεσαν» επισήμανε ο ιατροδικαστής, επιβεβαιώνοντας παράλληλα πως μπορεί να είναι σύμπτωμα του κορωνοϊού.
Μελετώνται σπάνιες περιπτώσεις λέει ο Καπραβέλος
Για τον θάνατο του τρίχρονου κοριτσιού, μίλησε και διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος.
Ανέφερε ότι τόσο το «Ιπποκράτειο» όσο και το «Παπαγεωργίου» είναι νοσοκομεία υψηλών προδιαγραφών, με πολλά διαγνωστικά μέσα και πως δεν υπάρχει κάτι που θα μπορούσαν να ζητήσουν οι γιατροί αλλά δεν το ζήτησαν.
Ο κ. Καπραβέλος είπε ότι στην καριέρα του έχει βρεθεί πολλές φορές στη στενάχωρη θέση να ζητήσει τη βοήθεια της ιατροδικαστικής υπηρεσίας για να βγάλει και ο ίδιος άκρη.
Εξήγησε ότι τα συμπτώματα του πρηξίματος στα πόδια και του πυρετού με τα οποία εισήχθη στο νοσοκομείο το παιδί, οδηγούν σε διαφορική διάγνωση πολλών ασθενειών, έγιναν πολλές εξετάσεις από τους συναδέλφους του, αλλά εκ των γεγονότων φαίνεται ότι δεν κατάφεραν να βγάλουν μια συγκεκριμένη διάγνωση, ενώ ούτε η ιατροδικαστική υπηρεσία βρήκε κάτι συγκεκριμένο.
Αυτή τη στιγμή, συνέχισε, μελετώνται σπάνιες περιπτώσεις που περιγράφονται στη βιβλιογραφία, αν επρόκειτο για κάποιας μορφής αρτηρίτιδα ή νόσος Καβασάκι, όμως τίποτα αυτή στιγμή δεν προδικάζει το αποτέλεσμα, καθώς οι εξετάσεις και οι έρευνες συνεχίζονται.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.