Ξεπέρασε τα 107 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν ανακοινώθηκε η διακοπή της παροχής αερίου από τη Ρωσία στην Πολωνία – Στη συνέχεια «προσγειώθηκε» στα 98 ευρώ – Άνοδος και για το πετρέλαιο, που βρέθηκε και πάλι πάνω από τα 100 δολάρια ανά βαρέλι – Ευρωπαίοι αγοραστές… τέλος για το ρωσικό πετρέλαιο – Με απώλειες έκλεισαν την Τρίτη τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, χάνοντας τα αρχικά κέρδη τους
Άνω – κάτω για άλλη μία ημέρα η ενεργειακή αγορά, με το φυσικό αέριο να πέφτει κοντά στα 90 ευρώ η MWh και στη συνέχεια να κάνει «άλμα» στα 107 και να καταλήγει στα 98 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με άνοδο 5,5%. Το «ασανσέρ» στις τιμές έχει να κάνει με την διακοπή της παροχής αερίου από τη Ρωσία στην Πολωνία, που ανακοινώθηκε την Τρίτη το απόγευμα.
Την ίδια στιγμή, σε επίπεδα πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι βρέθηκε το πετρέλαιο – τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το τύπου Brent, η τιμή του οποίου ήταν στις 20.10 της Τρίτης στα 105,2 με άνοδο πάνω από 3%.
Οι χρηματαγορές, που ξεκίνησαν με ισχυρή άνοδο τις συνεδριάσεις της Τρίτης, μπήκαν σε ιδιαίτερα αρνητικό έδαφος – με την Wall Street να χάνει έως και 540 μονάδες στις 19.10 ώρα Ελλάδος, καθώς επιστρέφουν οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη και ενώ οι επενδυτές περιμένουν τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων τριμήνου τεχνολογικών κολοσσών, όπως η Google.
Τελικά, τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με απώλειες στη συνεδρίαση της Τρίτης, χάνοντας τα αρχικά κέρδη τους παρασυρόμενα από την πτώση που σημειώνει η Wall Street και καθώς το γενικό αίσθημα που επικρατεί στις αγορές εξακολουθεί να ταράσσεται από τα επιτόκια, τον πληθωρισμό, την επιβράδυνση της ανάπτυξης, αλλά και από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Βαρίδι για τους δείκτες αποτέλεσαν ο τεχνολογικός και ο τραπεζικός κλάδος, με την HSBC να χάνει 5%, μετά την ανακοίνωση για πτώση κατά 27% στα κέρδη για το α’ τρίμηνο 2022, καθώς τα έσοδά της μειώθηκαν και σημειώθηκε επιβράδυνση στην ανάπτυξη στο Χονγκ Κονγκ.
Νωρίτερα, οι ευρωπαϊκοί δείκτες σημείωναν άνοδο, μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας να προχωρήσει σε νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, στο πλαίσιο της προσπάθειας να στηρίξει την οικονομία που πλήττεται από τα αυστηρά lockdown.
Σημαντική άνοδο 2,4% κατέγραψε ενδοσυνεδριακά η μετοχή της UBS μετά τα θετικά αποτελέσματα τριμήνου, ωστόσο έκλεισε σε σταθερό επίπεδο.
Στο κλίμα αυτό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,90% στις 441,10 μονάδες, ο γερμανικός Dax σημείωσε απώλειες 167,77 μονάδων ή 1,20% κλείνοντας στις 13.756,40 μονάδες, ο γαλλικός Cac 40 έχασε 34,81 μονάδες ή 0,54% στις 6.414,57 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 5,65 μονάδες ή 0,08%, ανεβαίνοντας στις 7.386,19 μονάδες.
Με απώλειες έκλεισαν και οι δείκτες στην περιφέρεια, καθώς ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε πτώση 226,79 μονάδων ή 0,95% στις 23.681,76 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε κατά 135,30 μονάδες ή 1,58% στις 8.439,30 μονάδες.
Ρωσικό πετρέλαιο: Ζητούνται αγοραστές
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Ρωσίας – η πασίγνωστη, λόγω των κυρώσεων Roseneft – επιχείρησε να πουλήσει 37 εκατομμύρια βαρέλια ουραλικού αργού, αλλά κανείς αγοραστής από την Ευρώπη δεν συμμετείχε στη διαδικασία.
Όπως ανέφερε το Reuters, κάποια ασιατικά διυλιστρήρια συμμετείχαν στην διαδικασία, αλλά η Roseneft δεν τους αποδέχθηκε, καθώς παρά τα προβλήματα με τις κυρώσεις και την αντίδραση των Ευρωπαίων, εξακολουθεί να να ζητά 100% προπληρωμή για τις ποσότητες που παραδίδει.
Την ίδια στιγμή, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι έχει μειώσει κατά πολύ την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο – και μάλιστα, οι αρμόδιοι αξιωματούχοι λένε ότι η πλήρης απεξάρτηση του Βερολίνου από το ρωσικό πετρέλαιο (σ.σ όχι και από το ρωσικό αέριο…) είναι πλέον «θέμα ημερών».
Από αύριο, η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου
Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ενημέρωσε την πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου PGNiG ότι διακόπτει την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal από τις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδος) της Τετάρτης, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η PGNiG.
Η πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου αναφέρει ότι θα λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της ροής φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας ότι η διακοπή της συνιστά αθέτηση των όρων της σύμβασης.
Προαναγγέλλει, μάλιστα, πως έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει αποζημίωση για την αθέτηση των όρων της σύμβασης.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.