H Μπρόερσμα δεν είναι μια απλή μαραθωνοδρόμος. Είναι υπεραθλήτρια και το φωτεινό παράδειγμα ανεξάντλητης ψυχικής δύναμης, ο άνθρωπος που αποφασίζει να δοκιμάζει πράγματα χωρίς να το πολυσκέφτεται. Κάπως έτσι πήρε την απόφαση και έτρεξε 100 μαραθωνίους σε 100 ημέρες με…το ένα πόδι της ακρωτηριασμένο.
H Τζάκι Χαντ Μπρόερσμα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Νότια Αφρική. Στα 26 της έχασε το πόδι της από το σάρκωμα ewing, έναν σπάνιο καρκίνο που εμφανίζεται συνήθως σε παιδιά. Πλέον στα 46 της, σύζυγος και μητέρα δύο παιδιών κόντρα σε όλες τις δυσκολίες κυνηγάει…παγκόσμια ρεκόρ.
«Πάντα πιστεύεις ότι ο καρκίνος συμβαίνει σε κάποιον άλλο και όχι σε εσένα. Το πρόβλημα ήταν ότι ο όγκος βρισκόταν στη βάση του ποδιού μου και είχε προσκολληθεί στα νεύρα. Εάν εξαπλωθεί, πηγαίνει γρήγορα στους πνεύμονές, οπότε η μόνη επιλογή ήταν ο ακρωτηριασμός».
Το τρέξιμο ήρθε για να αλλάξει τη ζωή της. Στην αρχή ο στίβος δεν της άρεσε ενώ κρυβόταν στο μπάνιο του σχολείου για να αποφύγει τις προπονήσεις. Όταν μεγάλωσε βλέποντας τον σύζυγό της να τρέχει, της κίνησε την περιέργεια να το ανακαλύψει. «Στους αγώνες, έβλεπα αυτούς τους ανθρώπους να φαίνονται χαρούμενοι, με μια αίσθηση ολοκλήρωσης. Όλοι μου έλεγαν ότι ίσως δεν έπρεπε να το κάνω, αλλά επειδή είμαι πεισματάρα σκέφτηκα: Ας το δοκιμάσω και ας δούμε τι θα γίνει».
Δεν ήταν όμως εύκολο καθώς υπήρχαν ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με ακρωτηριασμένους. Χρειάστηκε να πληρώσει 10.000$ για λεπίδα τρεξίματος την οποία δυσκολεύτηκε να εμπιστευτεί. H Μπρόερσμα αγάπησε σχεδόν αμέσως το τρέξιμο κάνοντας το ντεμπούτο της σε ημιμαραθώνιο το 2016 και ύστερα έτρεξε και στο μαραθώνιο του Σικάγο.
Ξεκίνησε το τρέξιμο για να νιώσει πάλι ένας κανονικός άνθρωπος και τελικά έγινε τρόπος ζωής και το παράδειγμα έμπνευσης σε χιλιάδες ανθρώπους που βιώνουν παρόμοιες καταστάσεις.
Ούτε η καραντίνα λόγω covid19 την πτόησε. Έγινε η πρώτη ακρωτηριασμένη που έτρεξε 100 μίλια σε διάδρομο (23 ώρες και 38 λεπτά). Η Μπρόερσμα τρελαίνεται για προκλήσεις και έτσι στη συνέχεια έβαλε στόχο το σερί μαραθωνίων. «Το ρεκόρ γυναικών ήταν 95 (της Αλίσα Άμος Κλαρκ). Δεν ήθελα απλώς να πάω για το 96, ήθελα 100 για να το στρογγυλοποιήσω. Είναι εκπληκτικό πώς το σώμα σου μπορεί να ανέχεται όλα αυτά μόλις βάλεις στο μυαλό σου σε αυτήν τη νοοτροπία».
Πριν μα εβδομάδα έτρεξε και στο μαραθώνιο της Βοστώνης (5:05:13) ενώ σήμερα ολοκλήρωσε τον 100ό της μαραθώνιο, 2.620 μίλια με την θερμοκρασία να φτάνει τους 37 °C! Μπορεί η Βρετανίδα Κέιτι Τζέιντεν να της χάλασε τα σχέδιά τρέχοντας 101 μαραθωνίους σε ισάριθμες μέρες αλλά η Μπρόερσμα θα προσθέσει ακόμη δύο αγώνες (102) για να την ξεπεράσει.
Όπως δηλώνει η ίδια σκοπός της είναι να εμπνεύσει τους ανθρώπους να παλεύουν ακόμα κι αν έχουν ένα πόδι. «Το τρέξιμο με βοήθησε να αποδεχτώ το σώμα μου και να αποδεχτώ αυτό που ήμουν. Με βοήθησε να συμφιλιωθώ με τον πόνο. Θέλω να εμπνεύσω κι άλλους ακρωτηριασμένους να εκπληρώνουν τους στόχους τους, ό,τι κι αν είναι αυτό».
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.