BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία κατέλαβε πόλη έξω από το Κίεβο – Εγκλωβισμένοι άμαχοι χωρίς ρεύμα και νερό – Live οι εξελίξεις



Για 11η ημέρα συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία, με τις ρωσικές δυνάμεις να πραγματοποιούν ευρεία επίθεση, έχοντας πλέον υπό τον έλεγχο τους πολλές πόλεις και χωριά. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρωσία κατέλαβε Μποροντιάνκα, που βρίσκεται έξω από το Κίεβο.
Τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να «σφυροκοπούν» την Μαριούπολη, ενώ συνεχίζεται και η πολιορκία του Κιέβου.


Χθες, Σάββατο, η κατάπαυση του πυρός για την απομάκρυνση των αμάχων σε πολιορκούμενες περιοχές της νοτιοανατολική Ουκρανίας ναυάγησε, με τις ρωσικές δυνάμεις να κλιμακώνουν τους βομβαρδισμούς σε πόλεις-κλειδιά.


Η υπό πολιορκία Μαριούπολη έχει βυθιστεί σε ανθρωπιστική κρίση, οι κάτοικοί της παραμένουν παγιδευμένοι χωρίς νερό, τρόφιμα, ρεύμα και φάρμακα, και ο ρωσικός στρατός εντείνει τους βομβαρδισμούς.

Εν μέσω αδιάκοπων βομβαρδισμών ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητά από το ΝΑΤΟ την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποιεί με γενικευμένη σύρραξη. Απειλεί δε ότι η Ουκρανία μπορεί να χάσει την κρατική της υπόσταση.

Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις:
Γερμανία: Θα δεχθεί πρόσφυγες από Ουκρανία ανεξαρτήτως εθνικότητας
Η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, η Νάνσι Φέζερ, διαβεβαίωσε το Σάββατο ότι η χώρα της θα υποδεχθεί πρόσφυγες από την Ουκρανία ανεξαρτήτως της εθνικότητάς τους.

«Θέλουμε να σώσουμε ζωές. Αυτό δεν εξαρτάται από το διαβατήριο», τόνιζε η κυρία Φέζερ, δηλώσεις της οποίας δημοσιεύει στο σημερινό της φύλλο η γερμανική ταμπλόιντ Bild am Sonntag.

«Η μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων που εγκατέλειψαν την Ουκρανία είναι Ουκρανοί. Πολίτες άλλων χωρών, που είχαν άδεια μόνιμης παραμονής στην Ουκρανία, συνεχίζουν να έχουν αυτό το καθεστώς για εμάς», εξήγησε η πολιτικός του SPD. Οι άνθρωποι αυτοί «δεν θα χρειαστεί να υποβληθούν σε περίπλοκες διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου», διαβεβαίωσε ακόμη.

Για τη Νάνσι Φέζερ η τρέχουσα συνεργασία των χωρών μελών της ΕΕ για να προσφερθεί βοήθεια στους πρόσφυγες που έφυγαν για να σωθούν από τη σύρραξη στην Ουκρανία είναι «ιστορική».

Επικοινωνία Σολτς – Μπένετ για την Ουκρανία
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς συζήτησε το βράδυ του Σαββάτου για τη σύρραξη στην Ουκρανία με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ, ο οποίος ανέλαβε μεσολαβητική πρωτοβουλία, αναφέρεται σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από την καγκελαρία.

«Στο επίκεντρο της ενενηντάλεπτης συνάντησης ήταν τα αποτελέσματα των συνομιλιών που είχε ο (Ισραηλινός) πρωθυπουργός με τον Ρώσο πρόεδρο (Βλαντίμιρ) Πούτιν στη Μόσχα».

Οι δύο άνδρες «συμφωνήθηκε να παραμείνουν σε στενή επαφή για το θέμα – κοινός στόχος παραμένει ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό. Θα εργαστούμε για αυτό με όλες μας τις δυνάμεις», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ισοπεδώθηκε μέρος του ουκρανικού εργοστασίου αρμάτων μάχης έξω από το Ζιτομίρ
Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Σάββατο δείχνει τμήματα ενός ουκρανικού εργοστασίου αρμάτων μάχης έξω από το Ζιτομίρ- περίπου 140 χιλιόμετρα δυτικά του Κιέβου- κατεστραμμένα μετά από ρωσικές στρατιωτικές επιδρομές στο συγκρότημα.


Το βίντεο, η αυθεντικότητα του οποίου επαληθεύτηκε από το CNNi, εμφανίστηκε αρχικά σε φιλορωσικά κανάλια Telegram, τα οποία το χρησιμοποιούν για να ενισχύσουν τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία «αποστρατιωτικοποιεί» την Ουκρανία.


Το Ζιτομίρ είναι πεδίο έντονων βομβαρδισμών τις τελευταίες ημέρες.

Τι δείχνει το βίντεο: Στο απόσπασμα, Ουκρανοί στρατιώτες ερευνούν τις ζημιές στο εργοστάσιο και κάποιος φαίνεται να αφηγείται πώς επέζησε ο ίδιος και άλλοι. Πολλά από τα κτήρια που κάποτε αποτελούσαν το συγκρότημα τεθωρακισμένων εργοστασίων Ζιτομίρ έχουν ισοπεδωθεί.

«Θέλω να σου δείξω κάτι», ακούγεται να λέει ένας Ουκρανός στρατιώτης, περπατώντας σε έναν από τους δρόμους του συγκροτήματος. «Βλέπετε πόσο μας αγαπούν οι Ρώσοι;»

Καθώς συνεχίζει να περπατά, φαίνονται όλο και περισσότερα σπασμένα τζάμια. Στη συνέχεια, εμφανίζεται ένα κατεστραμμένο κτήριο.

Στη Βενεζουέλα Αμερικανοί αξιωματούχοι με στόχο την απομόνωση της Ρωσίας
Στο Καράκας μετέβησαν το Σάββατο υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι για να συναντηθούν με μέλη της κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, καθώς η Ουάσινγκτον επιζητεί να απομονώσει τη Ρωσία, ανέφερε η εφημερίδα New York Times.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε τις ΗΠΑ να δώσουν περισσότερη προσοχή στους συμμάχους του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στη Λατινική Αμερική, επεσήμανε η αμερικανική εφημερίδα επικαλούμενη πηγές που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Οι ΗΠΑ διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με τη Βενεζουέλα μετά την επανεκλογή του Μαδούρο το 2018 θεωρώντας ότι η εκλογική διαδικασία αμαυρώθηκε από νοθεία. Στη συνέχεια η Ουάσιγκτον αναγνώρισε τον τότε πρόεδρο του κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας το 2019.

Σύμφωνα με τους New York Times, η επίσκεψη αυτή των Αμερικανών αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Λευκού Οίκου στο Καράκας συνδέεται με την επιθυμία των ΗΠΑ να αντικαταστήσουν μέρος του πετρελαίου που αγοράζουν από τη Ρωσία με αυτό της Βενεζουέλας. Οι ΗΠΑ είχαν αφήσει να εννοηθεί τον Φεβρουάριο ότι θα ήταν διατεθειμένες να αλλάξουν την πολιτική των κυρώσεων εις βάρος της Βενεζουέλας, αν προχωρήσουν οι συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης Μαδούρο και της αντιπολίτευσης.

Νέα επικοινωνία Ζελένσκι – Μπάιντεν
Νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το Σάββατο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν για την οικονομική υποστήριξη της Ουάσινγκτον στο Κίεβο και τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

«Στο πλαίσιο του διαρκούς διαλόγου, είχα νέα συνδιάλεξη με τον @POTUS (σ.σ. τον πρόεδρο των ΗΠΑ). Η ημερήσια διάταξη περιλάμβανε ζητήματα ασφαλείας, την οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία και τη συνέχιση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι μέσω Twitter.

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε τη συνδιάλεξη, λέγοντας πως διήρκεσε περίπου 30 λεπτά.


Υφυπουργός Άμυνας Ουκρανίας: 100.000 εθελοντές έτοιμοι να υπερασπιστούν το Κίεβο
Περισσότεροι από 100.000 εθελοντές κατατάχθηκαν για να υπερασπιστούν το Κίεβο από την ημέρα που άρχισε η εισβολή της Ρωσίας, δήλωσε η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μάλιαρ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Ο Καναδάς καλεί τους πολίτες του να φύγουν από τη Ρωσία
Η κυβέρνηση του Καναδά κάλεσε χθες Σάββατο τους πολίτες της χώρας να αποφεύγουν κάθε ταξίδι στη Ρωσία εξαιτίας της ένοπλης σύρραξης στην Ουκρανία και όλους όσοι βρίσκονται στη ρωσική επικράτεια να την εγκαταλείψουν το συντομότερο.

«Αν βρίσκεστε στη Ρωσία, πρέπει να φύγετε όσο υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες εμπορικές επιλογές για αυτό», πρόσθεσε το καναδικό ΥΠΕΞ.

Ο Καναδάς, ο οποίος έχει ήδη ανακοινώσει αρκετές οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, «θα συνεχίσει να επιβάλει τιμωρητικά μέτρα στον (ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν και στους ολιγάρχες» για να καταλάβουν το «μνημειώδες λάθος» τους, είπε προχθές Παρασκευή ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, αναγγέλλοντας την προσεχή περιοδεία του στην Ευρώπη.

Θα αναχωρήσει σήμερα από την Οτάβα για να ταξιδέψει σε Λονδίνο, Ρίγα, Βερολίνο και Βαρσοβία, όπου θα έχει συνομιλίες για την υποστήριξη στην Ουκρανία.

Ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη Μποροντιάνκα έξω από το Κίεβο
Σύμφωνα με τον Ολεκσέι Κουλέμπα, επικεφαλής της Περιφερειακής Κρατικής Διοίκησης του Κιέβου, η πόλη Μποροντιάνκα, βορειοδυτικά του Κιέβου έχει «καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς».

«Δεν υπάρχει νερό και ηλεκτρικό ρεύμα εκεί… Δεν υπάρχει Μποροντιάνκα. Έχει καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά. Το κέντρο της πόλης είναι απλά φρικιαστικό. Η Μποροντιάνκα βρίσκεται υπό την επιρροή των ρωσικών στρατευμάτων- ελέγχουν αυτόν τον οικισμό», τόνισε χαρακτηριστικά όπως αναφέρει το CNNi.

Visa και Mastercard διακόπτουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία
Οι παγκόσμιοι κολοσσοί του τομέα των πιστωτικών καρτών Visa και Mastercard ανακοίνωσαν χθες Σάββατο πως διακόπτουν κάθε δραστηριότητά τους στη Ρωσία, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ξανά ηχούν οι σειρήνες στο Κίεβο
Το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή ήχησαν αρκετές φορές οι σειρήνες της αεράμυνας στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν επίσης να προελάσουν προς τον αυτοκινητόδρομο κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο του Κιέβου, πάντα κατά τον ουκρανικό στρατό.

Στο Κοζελέτς, περίπου 70 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Κιέβου, παρατηρήθηκαν κινήσεις ισχυρών δυνάμεων με βαρύ οπλισμό, συμπεριλαμβανομένων εκτοξευτήρων ρουκετών.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να περικυκλώνουν το Κίεβο, τη Χαρκίβ (ανατολικά) και τη Μικολάιφ (νότια).

Δραματικό μήνυμα Ζελένσκι: Σκότωναν παιδιά – Να μην δώσουμε την χώρα στον εχθρό
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι με νέο μήνυμά του κάλεσε τους πολίτες και τον στρατό να αντισταθούν με όλες τους τις δυνάμεις για να μην πάει η χώρα στον εχθρό.

Στο νέο του μήνυμα ο Ζελένσκι αναφέρει… «Ουκρανοί! Σε όλες τις πόλεις μας, όπου εισέβαλε ο εχθρός, προχωρήστε στην επίθεση. Βγείτε στους δρόμους. Πρέπει να παλεύουμε κάθε φορά που έχουμε μια ευκαιρία. Οι Ουκρανοί δεν θα δώσουν τη χώρα τους σε έναν εχθρό και θέλω να επαινέσω όλους όσους αντιστέκονται και πιστεύουν σε αυτόν τον αγώνα».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ουκρανίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αυταπάρνηση των πολιτών της χώρας. «Όταν δεν έχεις όπλο, αλλά σου απαντούν με πυροβολισμούς και δεν τρέχεις… Αυτός είναι ο λόγος που η κατάληψη είναι προσωρινή. Ο λαός μας δεν κάνει πίσω. Κάθε μέτρο της ουκρανικής γης μας που ανακτάται από διαμαρτυρίες είναι ένα βήμα μπροστά, ένα βήμα προς τη νίκη. Σε όλους όσους μπορούν να μας ακούσουν, που η μνήμη τους δεν έχει σβήσει από την προπαγάνδα, που δεν τους έκλεισε τα μάτια ο φόβος, που η ψυχή τους δεν παραμορφώθηκε από τον κυνισμό — Πολέμησε! Παλέψτε για τα δικαιώματά σας! Για την ελευθερία σας, για την Ουκρανία! Μαζί με την Χερσώνα, μαζί με το Μπερντιάνσκ, μαζί με το Κίεβο και όλες τις υπόλοιπες ουκρανικές πόλεις που εκτιμούν τη ζωή και δεν φοβούνται τίποτα.

Ξέρω ότι πολλοί από εσάς πιστέψατε ότι η Ουκρανία σας μισεί. Υποτίθεται ότι θα σας επιτεθεί. Υποτίθεται ότι θα σας καταστρέψει. Οι ψεύτες στη ρωσική τηλεόραση μιλούν γι’ αυτό κάθε μέρα. Ψεύτες. Είναι δουλειά τους να σου λένε ψέματα κάθε μέρα. Αλλά αυτό δεν πρέπει να είναι το πεπρωμένο σου.

Σας είπαν ότι καταστρέφουμε πόλεις. Κοιτάξτε το Χάρκοβο. Το Τσερνίβιν… Μας σκότωναν. Σκότωναν παιδιά. Το έκαναν μπροστά στα μάτια σας. Προστάτευστε τον εαυτό σας! Διαφορετικά, θα πάρει και τη ζωή σας. Τα σπίτια σας».



Οι δυνάμεις της Ρωσίας σκοπεύουν να καταλάβουν υδροηλεκτρικό φράγμα
Ο ουκρανικός στρατός προειδοποίησε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιδιώκουν να κυριεύσουν φράγμα υδροηλεκτρικού σταθμού στρατηγικής σημασίας νότια της πρωτεύουσας, του Κιέβου.

Το φράγμα Κάνιβ απέχει κάπου 150 χιλιόμετρα νότια του Κιέβου, στον ποταμό Ντνίπρο.

Μέχρι στιγμής ο ρωσικός στρατός έχει καταστρέψει, πλήξει ή καταλάβει αρκετές ενεργειακές υποδομές-κλειδιά στην Ουκρανία, ανάμεσά τους το μεγαλύτερο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της Ευρώπης στη Ζαπορίζια.

Σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο, οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν επίσης να διεισδύσουν σε νοτιοδυτικά προάστια της πρωτεύουσας.













Πηγή
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.