BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

Προσοχή: Νέα απάτη μέσω email- Τι πρέπει να προσέξετε
H νέα απάτη προβληματίζει τις Αρχές στη χώρα, καθώς για ακόμα μία φορά οι δράστες είναι οργανωμένοι και έχουν μελετήσει την κάθε τους κίνηση…
Οι απατεώνες εξελίσσονται και ψάχνουν συνεχώς νέους τρόπους για να παγιδέψουν τα θύματά τους. Απόδειξη η νέα απάτη που από το εξωτερικό φτάνει και στη χώρα μας. Μια απάτη που αρχίζει με email και ολοκληρώνεται με έναν εκβιασμό που έχει αναγκάσει πολλούς να υποκύψουν. Να δώσουν τα χρήματά τους, για να μην διαρρεύσουν βίντεο με προσωπικές τους στιγμές, που έχουν πειστεί πως βρίσκονται σε ξένα χέρια.


Μετά τις τραπεζικές απάτες, το phising, το vishing, το ψάρεμα μέσω εικονικών χρηματοπιστωτικών εταιρειών, αλλά και τις απάτες εκείνες που εκδηλώνονται με τηλεφωνήματα (κυρίως προς ηλικιωμένους), κατά τη διάρκεια των οποίων, το θύμα εκβιάζεται μέσω ενός εικονικού σοβαρού τροχαίου στο οποίο φέρεται συνήθως να συμμετέχει άτομο του στενού οικογενειακού του κύκλου, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, δέχεται πλέον δεκάδες καταγγελίες για περιπτώσεις του επονομαζόμενου «sextortion scam».


Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΔΗΕ, πρόκειται επί της ουσίας για απάτη μέσω σεξουαλικής εκβίασης, η οποία συνήθως εκδηλώνεται με μαζική αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε διάφορους αποδέκτες, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, με σκοπό να τους εκφοβίσει και στη συνέχεια να τους αποσπάσει χρήματα.

Σύμφωνα πάντα με τη Διεύθυνση Δίωξης, στα μηνύματα που λαμβάνει το θύμα, υπάρχει κείμενο στα ελληνικά με τίτλο: «Αυτή είναι μια τελευταία προειδοποίηση! Κινδυνεύουν τα δεδομένα σας! Η σύνδεση ήταν επιτυχής.»

Με τον τρόπο αυτό, άγνωστοι δράστες, με τη χρήση απατηλών λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στέλνουν μαζικά μηνύματα, σύμφωνα με τα οποία ενημερώνουν τους χρήστες ότι το πληροφοριακό σύστημά τους έχει παραβιαστεί και όλα τα δεδομένα τους έχουν αντιγραφεί στους διακομιστές τους.


Παράλληλα, αναφέρουν ότι έχουν εγκαταστήσει κακόβουλο λογισμικό, το οποίο ενεργοποιεί την κάμερα και καταγράφει το θύμα σε προσωπικές του στιγμές. Στη συνέχεια οι δράστες αναφέρουν ότι το κακόβουλο λογισμικό συνέλεξε όλες τις επαφές του χρήστη από τα Social Media και τον προσωπικό λογαριασμό ηλεκτρονικού του ταχυδρομείου και με εκβιασμό ωθούν το θύμα να καταθέσει σε ψηφιακό πορτοφόλι, με τη μορφή κρυπτονομίσματος χρηματικό ποσό ύψους 1.000 ευρώ ή και μεγαλύτερο, μέσα σε διάστημα δύο εργάσιμων ημερών.

Αναφερόμενος στο θέμα της συγκεκριμένης απάτης, ο Υποστράτηγος ε.α. της ΕΛΑΣ, πτυχιούχος Νομικής του ΑΠΘ και ειδικός σε θέματα αντιμετώπισης κυβερνοεγκλήματος, Γιώργος Παπαπροδρόμου, ξεκαθαρίζει στο grtimes.gr, ότι «βασικό είναι να μην υποκύψουμε σε κανέναν εκβιασμό. Να μην ανοίξουμε ποτέ διάλογο ή συνομιλία με ανθρώπους που δεν τους γνωρίζουμε, επίσης δε διαγράφουμε τίποτα από ότι μας έχει σταλεί με τη μορφή μηνυμάτων, αξιοποιούμε τις πλατφόρμες που μπορούμε να καταγγείλουμε περιστατικό κυβερνοεγκλήματος και φυσικά ενημερωνόμαστε τακτικά από την Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών, αναφορικά με το τι πρέπει να κάνουμε».Πηγή
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.