BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

Ικανός για εκπλήξεις ο κορωνοϊός: «Θα μας απασχολήσει για πολλά χρόνια ακόμα»




Επιστήμονες σε πολλές χώρες εκτιμούν πως, αργά ή γρήγορα, η πανδημία ίσως μπει σε «νέα φάση».
«Όπως και τα δύο τελευταία χρόνια, οι ειδικοί εκκινούν από την υπόθεση ότι η κατάσταση θα χαλαρώσει σημαντικά κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών» σημειώνει η Deutsche Welle. «Μέχρι την άνοιξη τα περισσότερα από τα μέτρα που πρέπει να έχουν καταργηθεί. Θα διατηρηθεί το χαλαρό κλίμα μέχρι το φθινόπωρο;» αναρωτιέται η γερμανική εφημερίδα.


«Ένα σενάριο είναι ότι θα περάσουμε καλά αυτό το κύμα και ότι παρά τη χαλάρωση εάν είμαστε προσεκτικοί, θα φτάσουμε να έχουμε έναν χαμηλό δείκτη θετικότητας» λέει ο φυσικός και ειδήμονας σε θέματα μεταδοτικών ασθενειών Ντιρκ Μπρόκμαν σε συνέντευξη στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.


Τα σενάρια

Πίσω από την πολυχρησιμοποιημένη και αφηρημένη έννοια της «νέας φάσης» βρίσκεται αυτήν τη στιγμή η ελπίδα, ότι το κύμα Όμικρον, «που όρμησε στους ανθρώπους με μεγάλο δυναμισμό» θα μπορούσε σύντομα να μείνει εντελώς πίσω, κάτι που θα δικαιολογούσε τα μεγάλα ανοίγματα.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο φυσικός στο Πανεπιστήμιο Χούμπολντ του Βερολίνου. Αλλά ο Μπρόκμαν προειδοποιεί ευθέως: «Θα ήμουν πολύ προσεκτικός. Γιατί οι υφιστάμενες δυνατότητες για αλλαγές δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως γενική λήξη του συναγερμού.


«Όπως και πριν από το κύμα Όμικρον είναι αναμενόμενο ότι θα συνεχίσουν να εμφανιστούν νέες παραλλαγές για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια που θα προκύψουν νέες καταστάσεις, ήδη το φθινόπωρο θα μπορούσα να αρχίσουμε πάλι από την αρχή, αναλόγως της πορείας του εμβολιασμού».

Παράγοντας αβεβαιότητας βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα είναι ο υπότυπος ΒΑ.2 της Όμικρον. Δεν υπάρχουν ακόμη πολλά αξιόπιστα ευρήματα, αλλά εκφράζεται η υπόθεση ότι μπορεί να είναι πιο μεταδοτικό από την παραλλαγή ΒΑ.1. που επικρατεί μέχρι τώρα σε χώρες όπως η Γερμανία. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ το ποσοστό του ΒΑ.2 αυξήθηκε πρόσφατα στο 15% περίπου.

Σε περίπτωση που συνεχίσει να εξαπλώνεται δεν αποκλείεται όπως είπε ο αντιπρόεδρος του RKI Λαρς Σαάντα ότι τα κρούσματα μπορούν να μειώνονται με χαμηλότερο ρυθμό ή ακόμη και να αυξηθούν. Οι φωνές από την επιστήμη και η πολιτική είναι ηχηρές.

Ακόμα κι αν η Όμικρον έφτασε στο αποκορύφωμά της, ο κορωνοϊός με τις παραλλαγές του που συνοδεύει για καιρό τον άνθρωπο. Για το πώς θα είναι οι επόμενες 12 με 18 μήνες έχουν σκιαγραφηθεί τέσσερα σενάρια από επιστήμονες της βρετανικής συμβουλευτικής ομάδας για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης SAGE.

Είναι πιθανές και άλλες παράγοντες και αστάθμητοι, όπως η ανάπτυξη νέων παραλλαγών, το ποσοστό εμβολιασμού και η φθίνουσα πορεία του ανοσοποιητικού. Το αποτέλεσμα; Από τη μια υπάρχει το καλό σενάριο με την πρόβλεψη ότι θα υπάρξουν και άλλες παραλλαγές, αλλά οι δυνατότητες μετάδοσης δεν θα αυξηθούν και δεν θα φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο της Δέλτα. Από την άλλη υπάρχει και το κακό σενάριο. Σε αυτό προβλέπεται πολύ υψηλός δείκτης θετικότητας παγκοσμίως και επανεμφάνιση αντικειμένων παραλλαγών σε σχέση με το εμβόλιο.

«Θα ήταν κοντόφθαλμο»

Τον επόμενο χρόνο έγινε ένα πολύ μεγάλο με μεγάλο κύμα μολύνσεων και πολλά σοβαρά κρούσματα. Σύμφωνα με την ιολόγο Σάντρα Τσίσεκ οι παραλλαγές μπορούν να μεταφερθούν κατά μία έννοια από τη Γερμανία και σε άλλες χώρες. Όλα δείχνουν ότι η Covid-19 δεν φεύγει και ότι πρέπει να ζήσουμε αυτή, όπως είπε στην τελευταία έκδοση του Podcast του NDR. Και προειδοποιεί να μην παραπλανηθεί κανείς από τον πτωτικό αριθμό κρουσμάτων και την προοπτική χαλάρωσης, γιατί η πανδημία δεν έχει τελειώσει.

Ο καθηγητής βιοϊατρικής Αντρέας Σούπερτ από το Πανεπιστήμιο του Άαχεν επισημαίνει ότι παρότι έχει περάσει η κορύφωση της Όμικρον, οι λοιμώξεις εξακολουθούν να αυξάνονται σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.

Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό

Ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι η πολυαναμενόμενη μετάβαση δεν θα σημάνει το τέλος του κορωνοϊού. «Θα ήταν κοντόφθαλμο». Μια ασθένεια είναι ενδημική όταν εμφανίζεται σε μια περιοχή με σχετικά σταθερό αριθμό κρουσμάτων. Σε αυτή συμπεριλαμβάνεται η γρίπη, που όπως και η Covid-19 ακολουθεί έναν εποχιακό ρυθμό.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η ελονοσία που εμφανίζεται σε διάφορα επίπεδα σε ορισμένες χώρες. Ο κορωνοϊός θα συνεχίσει επίσης να κυκλοφορεί, ακόμα κι αν είναι πιθανώς λιγότερο επικίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό, υποθέτει ο Μπρόκμαν. «Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο κορωνοϊός είναι ένα πρόβλημα που θα μας απασχολήσει για πολλά χρόνια ακόμα.. όχι τόσο έντονα όσο τώρα, αλλά με νέες εκπλήξεις και νέες παραλλαγές».












Πηγή
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.