BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

«Επιτακτική ανάγκη η ίδρυση υποκαταστήματος ΕΛ.Γ.Α. στην Ηλεία»



Η Ελληνική Λύση κατέθεσε στην Ελληνική Βουλή ερώτηση σχετικά με την επιτακτική ανάγκη της ίδρυσης υποκαταστήματος ΕΛ.Γ.Α. στην Ηλεία, διότι η πυρκαγιά του Αυγούστου έκαψε περισσότερα από 375.000 ελαιόδεντρα και 37.860 στρέμματα καλλιεργούμενων εκτάσεων.
Εξίσου ισχυρό ήταν το πλήγμα και για τους κτηνοτρόφους της Ηλείας, αφού κάηκαν εκατοντάδες εκτάσεις που χρησίμευαν ως βοσκότοποι στην ορεινή Ηλεία, ενώ αρκετές ήταν οι αναγγελίες που αφορούσαν ζημιές σε αιγοπρόβατα και μελισσοσμήνη. Επιπλέον οι πρόσφατες ισχυρές βροχοπτώσεις και τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που δημιούργησαν, ήρθαν να δώσουν τη χαριστική βολή στην πολύπαθη Ηλεία.


Απαντώντας ο υφυπουργός Γεώργιος Στύλιος για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τόνισε ότι ο ΕΛ.Γ.Α. έχει δημιουργήσει υποκατάστημα στην Πάτρα, ως η μεγαλύτερη πόλη της περιφέρειας, το οποίο εποπτεύει πέρα από την Αχαΐα, την Κορινθία, την Ηλεία, τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά.

Τονίζει δε ότι οι υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. Πάτρας εποπτεύουν τις ανωτέρω περιοχές με επαρκές μόνιμο γεωτεχνικό προσωπικό και αν χρειαστεί και με επιπρόσθετο εποχικό γεωτεχνικό προσωπικό.

Στα καθήκοντα του υποκαταστήματος είναι η εποπτική παρακολούθηση των καλλιεργειών όλον τον χρόνο, με σκοπό την έγκαιρη ενημέρωση ως προς την εξέλιξη των καλλιεργειών και φυσικά των αποζημιώσεων σε όλες τις ζημιές οι οποίες προκαλούνται στις γεωργοκτηνοτροφικές εκμετάλλευσεις.

Μάλιστα το Υπουργείο επισημαίνει ότι ειδικά με τις ζημιές που προκλήθηκαν κατά τη φετινή περίοδο με διάφορα καιρικά φαινόμενα σε διάφορες καλλιέργειες στην Ηλείας έγιναν 870 αναγγελίες και υποβλήθησαν 7.346 δηλώσεις. Το έργο των εκτιμήσεων έχει ολοκληρωθεί και ως τώρα έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις ύψους 5 εκατομμύρια ευρώ στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς. Για το ζωικό κεφάλαιο έγιναν 121 αναγγελίες ζημιάς για αιγοπρόβατα και μελισσοσμήνη και έχει ξεκινήσει η καταβολή των σχετικών αποζημιώσεων ύψους 100.000 ευρώ, η οποία και θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Μαρτίου 2022. Επιπρόσθετα το Υπουργείο κάνει αναφορά στις ζημιές που σημειώθηκαν σε φυτικό κεφάλαιο και σε πάγιο κεφάλαιο από τις πυρκαγιές του Αυγούστου στους δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, τονίζοντας ότι για αυτές τις ζημιές υποβλήθηκαν αντίστοιχα 2.147 δηλώσεις ζημιάς φυτικού κεφαλαίου και 301 για πάγιο κεφάλαιο, καθώς και 57 δηλώσεις για τα αποθηκευμένα προϊόντα.


Τέλος αναφέρεται ότι ο ΕΛ.Γ.Α. κάνει ότι είναι δυνατόν να αποζημιωθούν τάχιστα οι πληγέντες παραγωγοί και κτηνοτρόφοι που υπέστησαν σημαντικές καταστροφές στην περιουσία τους.

Εκσυγχρονισμός του ΕΛ.Γ.Α
Πλέον των ανωτέρω, επισημαίνεται ότι σαφής πρόθεση της Διοίκησης του ΕΛ.Γ.Α. και της νέας πολιτικής ηγεσίας του ΥπΑΑΤ είναι η αναβάθμιση του γεωργοασφαλιστικού συστήματος της χώρας, ώστε αυτό να είναι ταχύτερο και πιο ευέλικτο, να ανταποκρίνεται επιτυχώς στην κλιματική αλλαγή και να προσφέρει επαρκή ασφάλιση στις γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της χώρας, διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει και άπτεται τομέων όπως η ψηφιακή εξέλιξη (ήδη έχει υπογραφεί Προγραμματική Συμφωνία μεταξύ «ΕΛ.Γ.Α» και «Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.» για την υλοποίηση του Έργου «Ψηφιακή Εφαρμογή Εκτιμητικής Διαδικασίας ΕΛ.Γ.Α.»), η βελτίωση του τρόπου των εκτιμήσεων, η βιωσιμότητα του συστήματος αγροτικής ασφάλισης (με διάφορες μελέτες επ’ αυτού να βρίσκονται σε εξέλιξη), οι εναλλακτικοί τρόποι ασφάλισης, όπως η προαιρετική και πρόσθετη, κ.ά.














Πηγή
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.