BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

Τρίτη ημέρα ρωσικής εισβολής: Τουλάχιστον 198 νεκροί Ουκρανοί – 6 ομογενείς νεκροί – Όλες οι εξελίξεις



Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα οι κάτοικοι του Κιέβου ξύπνησαν υπό τον ήχο εκρήξεων και σειρήνων πολέμου καθώς μαίνονται οι σφοδρές μάχες με τα ρωσικά στρατεύματα. 
Ε.Ε.: Συνομιλίες για τρίτο πακέτο κυρώσεων
Η Ευρωπαϊκή Ένωση διεξάγει συνομιλίες για τρίτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, δήλωσε στο Reuters Ευρωπαίος διπλωμάτης.


Δεν έγινε αμέσως σαφές αν ένας περαιτέρω γύρος κυρώσεων θα περιλάβει μέτρα που επηρεάζουν την πρόσβαση της Ρωσίας στο παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT.


ΠτΔ: Εύχομαι να επικρατήσει σύντομα η λογική εκεί που πρέπει
Στις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, όπου υπάρχουν θύματα και ομογενών, αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την αντιφώνηση της στην τελετή ανακήρυξης της σε επίτιμη δημότη του Δήμου Δίου – Ολύμπου στο Λιτόχωρο Πιερίας.

Μίλησε για «εισβολή της Ρωσίας σε μία ανεξάρτητη, κυρίαρχη χώρα, η οποία ασπάζεται τις ευρωπαϊκές αξίες» και υπογράμμισε: «Ήδη θρηνούμε θύματα, υπάρχουν και θύματα ομογενείς, δυστυχώς, αλλά και θύματα από τον ουκρανικό λαό, γιατί οι άνθρωποι είναι παντού και η απώλεια της ανθρώπινης ζωής είναι εξίσου σημαντική όποιον κι αν αφορά. Ειλικρινά εύχομαι, όπως φαντάζομαι όλοι μας, να επικρατήσει σύντομα η λογική εκεί που πρέπει και να έχουμε μία καλύτερη εξέλιξη σε αυτό το γεγονός, σ’ αυτήν την κρίση, η οποία κινδυνεύει να γυρίσει τον κόσμο, την ανθρωπότητα, όχι μόνο την Ευρώπη, δεκαετίες πίσω».

Γερμανία: Στέλνει 1.000 αντιαρματικά, 500 πυραύλους εδάφους-αέρος στην Ουκρανία
Η Γερμανία λέει ότι θα στείλει 1.000 αντιαρματικά όπλα, 500 πυραύλους εδάφους-αέρος «Stinger» στην Ουκρανία.

Ρωσικά στρατεύματα πλησιάζουν τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια, λέει ουκρανός αξιωματούχος
Ρωσικά στρατεύματα πλησιάζουν τον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια και στοχεύουν με τις ρουκέτες τους την τοποθεσία, δήλωσε ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος του ουκρανού υπουργού Εσωτερικών, σύμφωνα με το Reuters.

Η Ρωσία έχει ήδη καταλάβει τον κατεστραμμένο σταθμό του Τσερνόμπιλ σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων βόρεια του Κιέβου.

Το Βερολίνο συναινεί σε«στοχευμένους και λειτουργικούς» περιορισμούς της Ρωσίας από το SWIFT
Η Γερμανία συμφώνησε σε «στοχευμένους και λειτουργικούς» περιορισμούς του συστήματος SWIFT για τη Ρωσία, ανακοίνωσαν πριν από λίγο οι υπουργοί Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

Εργαζόμαστε πυρετωδώς για να περιορίσουμε την αποσύνδεση της Ρωσίας από το SWIFT ώστε να πλήξει τα σωστά άτομα, δήλωσαν οι δύο υπουργοί, χωρίς ωστόσο να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Συλλυπητήρια Τσίπρα στις οικογένειες των ομογενών: «Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πρέπει να τερματιστεί άμεσα»
«Συλλυπητήρια στις οικογένειες των ομογενών μας για την τραγική απώλεια των έξι συμπατριωτών μας» εκφράζει ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτηση του στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Νέες δηλώσεις από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι:
Θα πολεμήσουμε όσο χρειαστεί για να απελευθερώσουμε τη χώρα
Το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία πρότειναν να μεσολαβήσουν για τη διοργάνωση συνομιλιών με τη Ρωσία
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογραμμίζει ότι «η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πρέπει να τερματιστεί άμεσα» και τονίζει: «Να σιγήσουν τα όπλα και να ανοίξει ο δρόμος για τη διπλωματία».

Κυριάκος Μητσοτάκης για τον θάνατο ομογενών στην Ουκρανία: Θλίψη και οργή για αυτή την απαράδεκτη πράξη

Η Λιθουανία κλείνει τον εναέριο χώρο της στις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες
Η Λιθουανία θα απαγορεύσει στις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της χώρας από το βράδυ του Σαββάτου, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Η διέλευση πάνω από τη Λιθουανία είναι η συντομότερη διαδρομή για τις πτήσεις από την ηπειρωτική Ρωσία προς το Καλίνινγκραντ.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μηταράκη – Χαρδαλιά με τον υφυπουργό Εσωτερικών της Πολωνίας
Την πρόθεση η ελληνική κυβέρνηση να παράσχει ανθρωπιστική και τεχνική υποστήριξη στην Πολωνία για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών εξέφρασε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υφυπουργό Εσωτερικών και Διοίκησης της Πολωνίας, Μπαρτόζ Γκροντέτσκι, σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου του ελληνικού υπουργείου. Στην κλήση συμμετείχε και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ανεβαίνει ο τραγικός απολογισμός των νεκρών, σκοτώθηκαν άλλοι 19 άμαχοι στο Ντονέτσκ
Ανεβαίνει ο τραγικός απολογισμός των νεκρών στην ανατολική Ουκρανία. Πυρά του ρωσικού πυροβολικού σκότωσαν 19 αμάχους και τραυμάτισαν άλλους 73 σήμερα στην περιοχή του Νονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ επικαλούμενο την περιφερειακή κυβέρνηση.

«Στις 26 Φεβρουαρίου, ως αποτέλεσμα ρωσικού βομβαρδισμού, 19 άμαχοι σκοτώθηκαν, 73 άνθρωποι τραυματίσθηκαν», ανέφερε ο Πάβελ Κιριλένκο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με το Ιντερφάξ.

Όλες οι ρωσικές μονάδες στην Ουκρανία έλαβαν σήμερα την εντολή να συνεχίσουν την επίθεση από πάσα κατεύθυνση, έπειτα από μια προσωρινή διακοπή χθες, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Επαναλαμβάνοντας ανάλογα σχόλια που έκανε νωρίτερα το Κρεμλίνο, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας εξήγησε πως η χθεσινή παύση έγινε εν αναμονή των συνομιλιών μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου, όμως οι επιχειρήσεις επαναλαμβάνονται, αφότου η Ουκρανία αρνήθηκε να διαπραγματευτεί.

Απειλές για βόμβες στην πρεσβεία της Ρωσίας στο Λονδίνο και σε ρωσικά αεροδρόμια
Απειλές για βόμβες στην πρεσβεία της Ρωσίας στο Λονδίνο, καθώς και σε αεροδρόμια και σταθμούς τρένων στη Ρωσία, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Ρωσικά στρατεύματα κατέστρεψαν ουκρανικό φράγμα
Ρωσικά στρατεύματα κατέστρεψαν φράγμα που είχε κατασκευαστεί στη Χερσώνα της Ουκρανίας το 2014 για να κόψει τη ροή του νερού προς την Κριμαία, μετέδωσε το πρακτορείο RIA.

Interfax: Πυρά του ρωσικού πυροβολικού σκότωσαν 19 αμάχους στο Ντονέτσκ
Πυρά του ρωσικού πυροβολικού σκότωσαν 19 αμάχους και τραυμάτισαν άλλους 73 σήμερα στην περιοχή του Νονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο την περιφερειακή κυβέρνηση.

Πρεσβεία Ρωσίας στην Ελλάδα: «Εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη σχετικά με το θάνατο και τον τραυματισμό Ελλήνων ομογενών»

Χρήση κοκτέιλ μολότοφ για πρώτη φορά on camera



Ακόμη τέσσερις Έλληνες ομογενείς νεκροί
Δύο νεκροί είχαν ανακοινωθεί νωρίτερα στη Μαριούπολη –  «Εκφράζουμε την οδύνη μας για τον θάνατο δύο ομογενών» είχε γράψει στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Στους έξι έχουν φτάσει οι Έλληνες νεκροί στην ανατολική Ουκρανία ύστερα από βομβαρδισμούς. Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι  στη Μαριούπολη βρέθηκαν δύο νεκροί Έλληνες ομογενείς και άλλοι έξι τραυματίες από αεροπορικό βομβαρδισμό στο χωριό Σαρτανά, περίπου δέκα χιλιόμετρα έξω από την πόλη.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών είχε αναφέρει: «Η Ελλάδα εκφράζει τον αποτροπιασμό της και καταδικάζει απερίφραστα τον βομβαρδισμό αμάχων από ρωσικό αεροσκάφος στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά νωρίτερα σήμερα, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ομογενών, καθώς και τον τραυματισμό άλλων έξι, μεταξύ των οποίων και ενός παιδιού.

Μόσχα: Εντολή να συνεχιστεί η επίθεση από κάθε κατεύθυνση
Οι ρωσικές μονάδες στην Ουκρανία έλαβαν το Σάββατο εντολή να συνεχίσουν την επίθεσή τους από όλες τις κατευθύνσεις έπειτα από μια παύση την Παρασκευή, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA, το οποίο επικαλείται το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Επαναλαμβάνοντας παρόμοια σχόλια του Κρεμλίνου, το υπουργείο Άμυνας δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ότι η παύση της Παρασκευής έγινε ενόψει συνομιλιών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, αλλά η επίθεση συνεχίζεται αφού -σύμφωνα με τη Ρωσία- η Ουκρανία αρνήθηκε να διαπραγματευτεί.

Κίεβο: Απαγόρευση κυκλοφορίας από σήμερα έως και τη Δευτέρα
Η δημοτική Αρχή του Κιέβου επεκτείνει την απαγόρευση κυκλοφορίας – που είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα από τις 17:00 το απόγευμα έως τις 08:00 το πρωί – από σήμερα (Σάββατο) το απόγευμα έως το πρωί της Δευτέρας.

«Για την αποτελεσματικότερη άμυνα της πρωτεύουσας και την ασφάλεια των κατοίκων της, η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα διαρκέσει από σήμερα στις 17:00 έως το πρωί της 28ης Φεβρουαρίου», όπως σημειώνεται.

«Έπεσε» ο επίσημος ιστότοπος του Κρεμλίνου
Ο επίσημος ιστότοπος του Κρεμλίνου «έπεσε» σήμερα, έπειτα από αναφορές περί κυβερνοεπιθέσεων εναντίον διαφόρων ιστότοπων της ρωσικής κυβέρνησης και κρατικών ΜΜΕ, σύμφωνα με το Reuters.

Τηλεφωνική συνομιλία Ερντογάν – Ζελένσκι
Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, ο Ρ. Τ. Ερντογάν υποστήριξε, κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε σήμερα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πως η Άγκυρα καταβάλλει προσπάθειες ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

Ανακοίνωση ΥΠΕΞ για ρωσικό βομβαρδισμό που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ομογενών και τον τραυματισμό έξι στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά στην Ανατολική Ουκρανία:
«Η Ελλάδα εκφράζει τον αποτροπιασμό της και καταδικάζει απερίφραστα τον βομβαρδισμό αμάχων από ρωσικό αεροσκάφος στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά νωρίτερα σήμερα, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ομογενών, καθώς και τον τραυματισμό άλλων έξι, μεταξύ των οποίων και ενός παιδιού.»

«Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε τηλεφωνικά έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ρώσο Πρέσβη στην Αθήνα και τον κάλεσε αύριο στο Υπουργείο Εξωτερικών.»

«Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών είχε θέσει μετ’επιτάσεως στον Ρώσο ομόλογό του, κατά την πρόσφατη συνάντηση τους, το ζήτημα της ανάγκης προστασίας της Ελληνικής ομογένειας.»

Το Υπουργείο Εξωτερικών στη Λευκωσία, καλεί τους Κύπριους πολίτες οι οποίοι εξακολουθούν να βρίσκονται στην Ουκρανία όπως παραμείνουν στις οικίες τους ή σε ασφαλή καταφύγια.
Την αναστολή της λειτουργίας της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κίεβο αποφάσισε το Κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών, δεδομένης της επιδείνωσης της κατάστασης στην Ουκρανία.

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εξωτερικών στη Λευκωσία, καλεί τους Κύπριους πολίτες οι οποίοι εξακολουθούν να βρίσκονται στη χώρα όπως παραμείνουν στις οικίες τους, ή σε ασφαλή καταφύγια ή και σε άλλους ασφαλείς χώρους, έως ότου επανεκτιμηθεί η κατάσταση για να καταστεί εφικτή η ασφαλής μετακίνησή τους.

Τρεις νεκροί ομογενείς στη Μαριούπολη από βομβαρδισμό
Δυσάρεστα νέα από τη Μαριούπολη νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, καθώς επιβεβαιωμένες πληροφορίες κάνουν λόγο για τρεις νεκρούς Έλληνες ομογενείς και άλλους έξι τραυματίες από αεροβομβαρδισμό στο χωριό Σαρτανά.

Την είδηση για τον βομβαρδισμό της Μαριούπολης, ανέφερε και ο υπουργος Εσωτερικών της Ουκρανίας

Δορυφορικές φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies δείχνουν νέα ανάπτυξη χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων και περίπου 150 μεταγωγικών ελικοπτέρων στη νότια Λευκορωσία, περίπου 32 χιλιόμετρα μακριά από τα ουκρανικά σύνορα.


Αρνείται να εγκαταλείψει την πρωτεύουσα ο προέδρος Ζελένσκι.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις:
Σπαρακτικό βίντεο από Ουκρανία: Γυναίκα μαζεύει τα συντρίμμια του σπιτιού της τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο
Ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο από τον πόλεμο στην Ουκρανία μοιράστηκε η Daily Mail στο λογαριασμό της στο Instagram.

Μια γυναίκα σκουπίζει τα συντρίμμια από τα παράθυρα του σπιτιού της, που έγιναν θρύψαλα στους βομβαρδισμούς, ενώ τραγουδάει, φανερά συγκινημένη, τον εθνικό ύμνο.

Η κατοικία της βρισκόταν σε μία από τις 33 κατοικημένες περιοχές που, σύμφωνα με το βρετανικό μέσο, βομβαρδίστηκαν από τη Ρωσία μέσα στις πρώτες 24 μόλις ώρες από την εισβολή.

Η ρωσική εισβολή ήταν κατάληξη μιας σειράς δραματικών γεγονότων που είχε ξεκινήσει εδώ και χρόνια. Η κλιμάκωσή τους οδήγησε στην κορύφωση στις 21 Φεβρουαρίου, όταν ο Putin αναγνώρισε επίσημα την ανεξαρτησία των περιοχών Donetsk και Luhansk και έστειλε στρατεύματα ισχυριζόμενος ότι επιδιώκει τη διατήρηση της ειρήνης. Ο Biden χαρακτήρισε την κίνηση του Putin «αρχή της ρωσικής εισβολής».

Στις 24 Φεβρουαρίου η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση σε ουκρανικά εδάφη – τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου – βομβαρδίζοντας πόλεις της Ουκρανίας, ενώ ο ουκρανικός στρατός προσπαθούσε να συγκρατήσει την επέλασή της σε πολλαπλά μέτωπα.













Πηγή
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.