BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

Αυστηρή τήρηση μέτρων πριν είναι αργά




Η Ελλάδα βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή. Η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, σε συνδυασμό με την κοινωνική χαλάρωση που είναι ορατή πλέον στην καθημερινότητά μας, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Η αύξηση των κρουσμάτων είναι πλέον εκθετική και οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα είναι ενδεχόμενο να φθάσουμε τον αριθμό των 15.000-20.000 κρουσμάτων ημερησίως εντός του Αυγούστου. Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθεί και πάλι η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.
Από την άλλη καθίσταται ολοένα και πιο επιτακτική η ανάγκη εμβολιασμού όλου του ενήλικου πληθυσμού της χώρας και ειδικά των ηλικιωμένων, οι οποίοι στην Ελλάδα έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό περίπου 70% τη στιγμή που σε άλλες χώρες της Ευρώπης ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων προσεγγίζει το 100%.

Αλλά και στις νεότερες ηλικίες, όπου ο ιός αυτή τη στιγμή διαδίδεται με ταχύτατους ρυθμούς τα ποσοστά των εμβολιασμένων είναι ακόμα χαμηλότερα, καθώς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περίπου το 50% των ενηλίκων είναι εμβολιασμένοι πλήρως.

Η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα προσπαθώντας να αφήσει να λειτουργήσει η εύθραυστη ισορροπία ανάμεσα στη λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ωστόσο οι κίνδυνοι παραμονεύουν για τον τουρισμό που βρίσκεται σε φάση ανόδου και δεν θα πρέπει να επηρεαστεί αρνητικά από την πανδημία.

Η οικονομία δεν αντέχει άλλη καραντίνα, το κράτος δεν είναι σε θέση να πληρώνει συνεχώς οικονομικές ενισχύσεις και οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με άλλες αναστολές εργασίας και μισθούς των 530 ευρώ τον μήνα. Για τον λόγο αυτό και η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να επιβληθεί άλλο γενικό λοκντάουν και τα όποια μέτρα χρειαστεί να ληφθούν θα αφορούν είτε μόνο τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι δεν θα μπορούν να εισέρχονται σε καταστήματα εστίασης ή να κάνουν μία σειρά δραστηριοτήτων που θα επιτρέπονται μόνο για εμβολιασμένους, είτε τοπικές απαγορεύσεις σε περιοχές οι οποίες συνδυάζουν χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης και υψηλό αριθμό κρουσμάτων.
Είναι σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει αυστηρή τήρηση των μέτρων, όπως οι αποστάσεις και η χρήση μάσκας πριν να είναι αργά. Και παράλληλα να επιβάλλονται κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν κάθε υγειονομικό κανόνα.

Ομως ακόμα πιο σημαντικό είναι να εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες και ιδιαίτερα όλοι όσοι εργάζονται σε τομείς που συναλλάσσονται με το ευρύ κοινό. Ηδη, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τον υγειονομικών και των εργαζομένων σε δομές κοινωνικής πρόνοιας, αλλά αν χρειαστεί η υποχρεωτικότητα θα πρέπει να επεκταθεί και σε άλλους κλάδους, όπως οι εκπαιδευτικοί λειτουργοί, τα σώματα ασφαλείας και οι εργαζόμενοι στην εστίαση και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η Ελλάδα έχει όλες τις προοπτικές για ανάκαμψη την επόμενη ημέρα της πανδημίας με ισχυρή ανάπτυξη που εκτιμάται ότι το 2022 θα ξεπεράσει το 6%. Για να συμβεί όμως αυτό και να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην ξανακλείσει η οικονομία. Και αυτό θα γίνει εάν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί και τηρηθούν όλα τα μέτρα.










Πηγή
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.