Σε πολύ καλή θέση βρίσκεται η Ελλάδα όσον αφορά το μέτωπο των κόκκινων δανείων, όπως σημειώνει η UBS, με τα δάνεια που βρίσκονται σε μορατόρια να είναι πλέον ελάχιστα, ενώ το συνολικό ποσοστό των NPLs στην Ελλάδα έχει υποχωρήσει, κάνοντας τη χώρα να ξεχωρίζει σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης. Οπως εκτιμά, οι ελληνικές τράπεζες δεν απειλούνται από ένα νέο κύμα NPLs λόγω των επιπτώσεων που μπορεί να έχει η νέα μετάλλαξη «Δέλτα» του κορωνοϊού στην οικονομία και στις επιχειρήσεις.
Πιο αναλυτικά, σε έκθεσή της η ελβετική τράπεζα εξετάζει την επίδραση που μπορεί να έχει η νέα έξαρση της COVID-19 στους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η «Δέλτα» δεν αναμένεται να χτυπήσει τον κλάδο. Εάν δεν εμφανιστεί μια μετάλλαξη που να πιέσει το υγειονομικό σύστημα και τη δυναμικότητα των νοσοκομείων, κάτι που δεν παρατηρείται μέχρι στιγμής, τότε τα πράγματα στο μέτωπο των κόκκινων δανείων είναι απόλυτα διαχειρίσιμα.
Οπως σημειώνει η UBS, εταιρικά δάνεια και δάνεια νοικοκυριών ύψους 877 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ενωση είχαν υπαχθεί σε αναστολή πληρωμών τόκων ή/και κεφαλαίου από την έναρξη της πανδημίας, αλλά μόνο 203 δισ. ευρώ παραμένουν σε αυτό το καθεστώς, τα οποία και εκτιμά ότι θα μηδενιστούν έως το τέλος του 2021. Επιπλέον, το ποσοστό των τραπεζικών δανείων της Ε.Ε. που εξακολουθεί να βρίσκεται σε καθεστώς αναστολής πληρωμών είναι μικρό, μόλις στο 1,1%. Η Ελλάδα (1,1%) και η Ισπανία (1,9%) κατατάσσονται στην καλύτερη θέση στην περιφέρεια της Ε.Ε., ενώ η Γερμανία (0,1%), η Ολλανδία (0,1%) και η Γαλλία (0,3%) έχουν εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά σε ό,τι αφορά τα μορατόρια.
Αντίθετα, η Πορτογαλία (13,8%) και η Ιταλία (3,6%) έχουν μείνει αρκετά πίσω, με το μεγαλύτερο ποσοστό των εταιρικών δανείων να μην έχουν ακόμη αρχίσει να επιστρέφουν στην κανονικότητα σε ό,τι αφορά τις πληρωμές τόκων και κεφαλαίου. Οπως επισημαίνει η UBS, συνολικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών κινούνται σε καθοδική τροχιά, παρά το γεγονός ότι παρατηρείται αύξηση των NPLs σε κλάδους που είναι πιο ευάλωτοι στην COVID-19. Για τα δάνεια που βρίσκονται ακόμη σε αναστολή, τα NPLs στο α΄ τρίμηνο του 2021 αυξήθηκαν στο 3,9% (+0,6% σε τριμηνιαία βάση). Για τα δάνεια που έχουν βγει από τα μορατόρια, τα NPLs αυξήθηκαν στο 4,5% (+0,5%) το α΄ τρίμηνο.
Οι δύο αυτές κατηγορίες όμως αποτελούν μόνο το 4,6% των συνολικών δανείων στην Ε.Ε. Για τα δάνεια που δεν μπήκαν ποτέ σε καθεστώς αναστολής, τα NPLs στο α΄ τρίμηνο μειώθηκαν στο 2,4% (μείωση 0,1%), όπως αναφέρει. Ετσι, η ελβετική τράπεζα επισημαίνει πως τα συνολικά NPLs των ευρωπαϊκών τραπεζών στο α΄ τρίμηνο του έτους μειώθηκαν στο 2,5% (-0,1%).
Επιπλέον, δεν παρατηρείται «μετάδοση» στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τα NPLs από τους κλάδους που επηρεάζονται έντονα από την πανδημία προς τους οφειλέτες που δεν επηρεάζονται από την COVID-19, ενώ η ρευστότητα του ιδιωτικού τομέα διευκολύνει την πώληση υφιστάμενων NPLs στην περιφέρεια της Ε.Ε., ιδιαίτερα στην Ελλάδα και στην Ιταλία. Η μείωση των NPLs στους κλάδους της μεταποίησης, των ακινήτων και στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο αντισταθμίζει εύκολα τα αυξανόμενα NPLs στους κλάδους των τουριστικών καταλυμάτων, των υπηρεσιών εστίασης, των τεχνών, της ψυχαγωγίας και της αναψυχής.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.