ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τον στόχο του εμβολιασμού των 2/3 του πληθυσμού του πλανήτη έως το τέλος του επόμενου έτους θα θέσουν Ε.Ε. και ΗΠΑ στη Συνάντηση Κορυφής στις Βρυξέλλες την προσεχή Τρίτη, σύμφωνα με το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος, που αναμένεται να τροποποιηθεί περαιτέρω τις επόμενες ημέρες: «Δεσμευόμαστε να στηρίξουμε τον μηχανισμό COVAX και ενθαρρύνουμε περισσότερους δωρητές να διαθέσουν 2 δισ. δόσεις ανά τον κόσμο έως τα τέλη του 2021. Φιλοδοξούμε να εμβολιάσουμε τουλάχιστον τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού έως το τέλος του 2022».
Οι δύο πλευρές θα ανακοινώσουν επίσης τη σύσταση μιας κοινής πρωτοβουλίας για την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων που συμβάλλουν στη μάχη κατά της πανδημίας. Οπως αναφέρεται στο προσχέδιο: «Θεσπίσθηκε μία κοινή ομάδα εργασίας Ε.Ε. – ΗΠΑ για την παραγωγή και τις εφοδιαστικές αλυσίδες που συνδέονται με την COVID, ώστε να διευρυνθεί η συνεργασία και να εντοπισθούν και να επιλυθούν ζητήματα σχετικά με την επέκταση της παραγωγικής ικανότητας εμβολίων και θεραπευτικών σκευασμάτων, μεταξύ άλλων με την ανέγερση νέων παραγωγικών μονάδων, τη διατήρηση ανοιχτών και ασφαλών εφοδιαστικών αλυσίδων, την αποφυγή μη αναγκαίων περιορισμών στις εξαγωγές και την ενθάρρυνση της εθελοντικής παροχής τεχνογνωσίας και τεχνολογίας με όρους που θα καθορίζονται αμοιβαία, συμπεριλαμβανομένου του ACT-A».
Σχετικά με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, Ε.Ε. και ΗΠΑ εκφράζουν τη βούλησή τους να ενισχύσουν τη συνεργασία τους για τη μεταρρύθμισή του. Για το επίμαχο ζήτημα της προέλευσης του κορωνοϊού, σημειώνεται: «Απευθύνουμε κάλεσμα να υπάρξει πρόοδος επί μιας διαφανούς, στοιχειοθετημένης» μελέτης, υπό την αιγίδα του ΠΟΥ, «καθοδηγούμενης από τους ειδικούς» και «ελεύθερης από παρεμβάσεις». Εκφράζεται, επιπλέον, η πρόθεση σύστασης ενός μηχανισμού που θα μπορεί στο μέλλον «ταχέως και ανεξαρτήτως» να ερευνά αντίστοιχα ξεσπάσματα νέων ιών.
Τα εμβόλια –η αύξηση της παραγωγής, η καλύτερη πρόσβαση σε αυτά από τις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, η απρόσκοπτη λειτουργία των εφοδιαστικών αλυσίδων– θα βρεθoύν επίσης στο επίκεντρο της προσεχούς συνόδου του G7 στην Κορνουάλη (11-13 Ιουνίου), σύμφωνα με αξιωματούχο της Ε.Ε. Ο ίδιος αξιωματούχος, σχετικά με την υποστήριξη των ΗΠΑ στην εξαίρεση (waiver) των εμβολίων από το καθεστώς προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων, επανέλαβε ότι «η ευελιξία που παρέχει η συμφωνία TRIPS έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στο παρελθόν» και ότι η ευρωπαϊκή πλευρά «ακόμα περιμένει» κάποια χειροπιαστή πρόταση από την Ουάσιγκτον. Κατά τα άλλα, στην Κορνουάλη, η ευρωπαϊκή πλευρά αναμένει το επισφράγισμα της πρόσφατης συμφωνίας των υπουργών Οικονομικών των «7» για έναν ελάχιστο συντελεστή εταιρικής φορολογίας 15%.
Σχετικά με τις αναφορές ότι το Λονδίνο επιδιώκει την εξαίρεση από τη συμφωνία του χρηματοπιστωτικού τομέα, αξιωματούχος της Ε.Ε. σημείωσε ότι «απομένει να διευκρινισθούν πολλά τεχνικά ζητήματα, αλλά περιμένουμε όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις να πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί».
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.