BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

Ο χάρτης των νέων αντικειμενικών αξιών – Τα «φιλέτα» στην Ηλεία



Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και ο γ.γ. Οικονομικής Πολιτικής Χρ. Τριαντόπουλος ανακοίνωνουν τη μεταρρύθμιση των αντικειμενικών αξιών, την επικαιροποίηση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων και τον νέο ΕΝΦΙΑ.
Στο νέο σύστημα εντάσσονται Κυλλήνη, Ανδραβίδα και Αρχαία Ολυμπία

Αρχαία Ολυμπία η πιο «τσιμπημένη», ακολουθούν Πύργος, Αμαλιάδα και παράκτιες περιοχές

Όπως είπε ο ΥΠΟΙΚ οι όποιες μεταβολές και αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες δεν θα μεταφραστούν αυτομάτως στον ΕΝΦΙΑ καθώς θα υπάρξουν αλλαγές στους συντελεστές. Αυτοί που θα επιβαρυνθούν είναι οι έχοντες κατοικίες σε περιοχές της χώρας που υποφορολογούνταν.


Αυτός ο δημοσιονομικός χώρος θα αξιοποιηθεί για να ελαφρύνουν τα βάρη σε άλλες κατοικίες είπε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Σταϊκούρας και πρόσθεσε:

«Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας».

Όπως είπε ο Χρ. Σταϊκούρας ο ΕΝΦΙΑ το 2022 θα πληρωθεί σε περισσότερες από έξι δόσεις. Πλέον το σύστημα των αντικειμενικών αξιών επεκτείνεται στο 98% των περιοχών από 85% σήμερα. Αυξήσεις έχουμε κυρίως σε ζώνες τουριστικών περιοχών, αλλά και περιοχές με υψηλό τουριστικό ενδιαφέρον.

Στη Μύκονο υπάρχει ζώνη που η αντικειμενική αξία αυξάνει πάνω από 200%, σημείωσε. Αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες θα υπάρξουν και στην Αττική, ιδίως σε περιοχές στα νότια.

Τα «φιλέτα»
Περιοχές με νέα projects, όπως η ανάπλαση του Ελληνικού, οι επεκτάσεις του μετρό κ.λπ., αλλά και VIP περιοχές με πολλούς τουρίστες και… λίγη Εφορία, θα «τσουρουφλιστούν» με τις νέες αντικειμενικές. Ενδεικτικά:

Αττική: οι παράλιες περιοχές έως τα Λεγρενά και το Σούνιο, Χάρακας, Δασκαλειό, Κακιά Θάλασσα, Λιμανάκια Κερατέας κ.ά. Αίγινα: η Πέρδικα και η Σουβάλα

Αιγαίο: εκτάσεις σε Μύκονο, Σαντορίνη, Τήνο, Σίφνο, Χίο, Σάμο, Κάλυμνο, Κω και Ρόδο Αχαΐα: Διακοπτό, Αιγείρα, Σελιανίτικα, Ψαθόπυργος, Βραχναίικα κ.ά.

Ηλεία: Κυλλήνη, Ανδραβίδα, Αρχαία Ολυμπία
Νομός Θεσσαλονίκης: ο Λαγκαδάς Χαλκιδική: όλες οι παραλιακές περιοχές, Ποσείδι, Νέα Καλλικράτεια έως την παραλία Διονύσου κ.ά.

Νομός Τρικάλων: Περτούλι, Ελάτη, Καστράκι, Φαρκαδώνα

Άρτα: Τζουμέρκα, Κομμένο, Κομπότι

Ζάκυνθος: Βολίμες, Κερί, Καλαμάκι, Βασιλικός

Κεφαλονιά: Ληξούρι, Σάμη, Φισκάρδο, Βασιλικιάδες, Βαθύ Ιθάκης

Κέρκυρα: Λευκίμμη, Παλαιοκαστρίτσα, Κασσιόπη, Στρογγύλη

Λευκάδα: Πόρτο Κατσίκι, Καλαμίτσι, Αγ. Νικήτας

Τα σχέδια για τον ΕΝΦΙΑ
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η αλλαγή της Τιμής Ζώνης δεν σημαίνει αυτόματα και αύξηση ή μείωση του αντίστοιχου ΕΝΦΙΑ. Αυτό συμβαίνει διότι ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με συντελεστές οι οποίοι επιβάλλονται σε ένα εύρος αντικειμενικής αξίας – κλιμάκιο.

Για παράδειγμα: Για Τιμή Ζώνης από 751 ευρώ έως 1.050 ευρώ επιβάλλεται φόρος 2,9 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο του ακινήτου. Για Τιμή Ζώνης από 1.501 έως και 2.000 ευρώ ισχύει συντελεστής φόρου 3,7 ευρώ ανά τετραγωνικό. Για Τιμή Ζώνης 2.001-2.500 ευρώ επιβάλλεται φόρος 6 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Επιπλέον, με βάση τις νέες αντικειμενικές θα ξεκινήσει και μια άσκηση προσαρμογής τους στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Στόχος είναι η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ να παραμείνει ίδια και να μην αλλάξει (2,25 δισ. ευρώ τον χρόνο). Άρα, όπου οι Τιμές Ζώνης αυξάνονται, αναμένεται να υπάρξει μείωση των υπόλοιπων συντελεστών που συνθέτουν την εξίσωση του φόρου που θα πληρώσουν από τον Μάρτιο του 2022 οι πολίτες (ίσως και σε 10 μηνιαίες δόσεις).

Μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι το αν η ένταξη των νέων περιοχών στις αντικειμενικές θα αποφέρει έσοδα περίπου 400 εκατ. ευρώ. Αυτά που γλίτωναν «έχοντες και κατέχοντες» θα χρηματοδοτήσουν τη μείωση κατά 8% μεσοσταθμικά στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ από το 2022 και μετά. Επιπλέον, το 2022 είναι πολύ πιθανό να καταργηθεί και ο συμπληρωματικός φόρος που επιβάλλεται στα ακίνητα αντικειμενικής αξίας από 250.000 ευρώ και πάνω.

Πρόκειται για ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό αν αναλογιστεί κανείς ότι ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε το 2020 ανήλθε σε 631,38 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 352,52 εκατ. ευρώ πληρώνουν τα φυσικά πρόσωπα και 272,38 εκατ. ευρώ οι επιχειρήσεις.

Αρχαία Ολυμπία, η ακριβότερη
Όσον αφορά την Ηλεία, η ακριβότερη περιοχή σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσίευσε το Υπουργείο Οικονομικών είναι η Αρχαία Ολυμπία αφού η αντικειμενική της αξία ξεπερνά τα 1.000 ευρώ ενώ ακολουθούν τα κεντρικά σημεία Πύργου και Αμαλιάδας.

Μάλιστα, σχετικά με την Αμαλιάδα, δεν αποκλείονται να υπάρξουν και εκπλήξεις αφού αρκετά τσιμπημένες είναι οι τιμές και σε περιοχές εκτός του κέντρου της πρωτεύουσας του Δήμου Ήλιδας.

Από εκεί και πέρα, ιδιαίτερα «τσιμπημένες» είναι και οι παράκτιες περιοχές του Νομού όπως η Ζαχάρω, η Κουρούτα, το Κατάκολο, η Σκαφιδιά και άλλ









Πηγή
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.