BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

Ποια νομικά «παραθυράκια» θα κάνουν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό



Τι εκτιμούν ότι μπορεί να γίνει εργατολόγοι και συνταγματολόγοι. Πώς θα ανοίξει την «πόρτα» του υποχρεωτικού εμβολιασμού η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Μπορεί ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό να μην είναι υποχρεωτικός από το Σύνταγμα, όμως είναι βέβαιο ότι σύντομα θα βρεθεί νομικό παραθυράκι για να γίνει, τουλάχιστον για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων.

Το «κουστούμι» για την πρόβα της επιβολής εμβολιασμού φόρεσαν ήδη από τις 18 Μαΐου οι άνδρες στις Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (ΕΜΑΚ), οι οποίοι δεν θα μπορούν να εργαστούν στη συγκεκριμένη υπηρεσία, εάν δεν εμβολιαστούν μέχρι τις 11 Ιουνίου.

Σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες κατηγορίες εργαζομένων, καθώς ήδη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την Τρίτη από τη Βουλή ότι «σε λίγο, την πειθώ την οποία μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιήσει η Πολιτεία, θα τη διαδεχθεί και η επίσημη θέση για το ζήτημα υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών και εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων».

Μάλιστα, αναμένεται εντός των επόμενων ημερών και το πόρισμα της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων επαγγελματιών, με στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Ο ρόλος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής είναι αποκλειστικά συμβουλευτικός. Αυτό που αναμένεται να κάνει στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι να τεκμηριώσει επιστημονικά τη στενή σχέση που μπορεί να έχει ένας εργαζόμενος σε μονάδα φροντίδας ατόμων που είναι υψηλού κινδύνου για θάνατο ή βαριά νόσηση από λοίμωξη Covid-19. Το νομικό κενό θα πρέπει ακολούθως να καλυφθεί είτε με Κοινή Υπουργική Απόφαση, είτε να περάσει ως τροπολογία από τη Βουλή.

Πώς μπορεί όμως να γίνει αυτό αφού ρητά το Σύνταγμα αναφέρει ότι ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός;

Ακριβώς όπως έχει γίνει σε δεκάδες άλλες περιπτώσεις, κατά τις οποίες η στέρηση της ελευθερίας ενός ατόμου επιβάλλεται για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Μία τέτοια περίπτωση μπορεί να ξεκινήσει με την επιβολή διοικητικού προστίμου το οποίο ακολούθως θα μετατραπεί σε ποινικό αδίκημα. Η ποινικοποίηση θα εξαρτάται από το μέγεθος του προβλήματος.

Όπως εξηγεί στο topontiki.gr έγκριτος εργατολόγος, «είναι πολύ απλό να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο. Είναι για παράδειγμα δικαίωμά μας να μην φοράμε μάσκα. Ωστόσο, επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα λόγω της πανδημίας και για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Είναι κάτι παρόμοιο με τη ζώνη στο αυτοκίνητο και με το κράνος στη μοτοσυκλέτα. Αν ο άλλος δεν θέλει να προστατεύσει τη ζωή του, δεν μπορείς να του το επιβάλλεις. Όμως τελικά επιβάλλεται».

Πώς θα εφαρμοστεί στον ιδιωτικό τομέα
Το ίδιο μπορεί να εφαρμοστεί και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν θα δέχονται τους υπαλλήλους που δεν έχουν εμβολιαστεί, διότι θα μπορούν να επικαλεστούν θέμα Δημόσιας Υγείας. Εξάλλου, για τις εταιρείες υπάρχει ειδικός υγειονομικός κώδικας, ακόμη και για την ποιότητα του αέρα που αναπνέουν οι εργαζόμενοι. Δεν θα είναι εύκολο για τον εργοδότη να δεχθεί κάποιον που δυνητικά θα μπορούσε να δημιουργήσει εστία μόλυνσης.

Ο εργοδότης θα πρέπει πρώτα από όλα να προστατεύσει όλους όσους εργάζονται στους χώρους της επιχείρησης του καθώς μπορεί να υπάρχουν εκεί άτομα που λόγω αλλεργίας δεν έχουν εμβολιαστεί και, δεύτερον, αν γίνει γνωστό ότι στην επιχείρησή του έχει εκδηλωθεί συρροή κρουσμάτων, αυτό θα είναι εξαιρετικά αρνητικό για τη φήμη του, άρα και για τη λειτουργία ολόκληρης της επιχείρησή τους.








Πηγή
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.